Когато става въпрос за бели мишки, веднага се сещаме за

...
Когато става въпрос за бели мишки, веднага се сещаме за
Коментари Харесай

Основни грижи при отглеждане на бяла мишка

Когато става въпрос за бели мишки, незабавно се сещаме за най-характерното към тях - те са лабораторни животни. По-рядко хората знаят, че в Япония и Китай са ги опитомили още през ХVІІІ век. Това разрешава бялата мишка да бъде домакински любим, въпреки че гризачите нормално провокират отрицателни реакции.

Изборът им за домашно развъждане се оправдава от доста леките и безпроблемни грижи за този приветлив малък гризач.

Какво е значимо да знае всеки, който желае да има такова животинче вкъщи?

Мишлетата са доста обществени същества. Те на драго сърце ще включат стопанина си в игрите си, тъй като обожават да играят. Докато това се случи обаче, е необходим дълъг интервал, в който доверието на домашния питомец би трябвало да бъде извоювано. Това ще стане с деликатни и съответни грижи за бялото мишле, които да го накарат да се почувства по роднински в новия си дом.

Бялата мишка е сензитивна към температурни промени и при внезапни аномалии може да се разболее, тя елементарно прихваща инфекции. Оптималната температура в пространствата, в които се движи, е от 20 до 23 градуса.

Къде да живее мишлето?

Дребният домакински питомец се нуждае от свое местенце. Най-добре е да се вземе клетка с колело за въртене като на морските свинчета и хамстерите. Кашоните са единствено краткотрайно решение, мишлето елементарно ще ги прегризе и ще избяга.

В клетката с гъсти решетки гризачът ще си играе и ще се забавлява при неявяване на стопанина си. Покритието на пода от талаш би трябвало да се подменя постоянно, защото бялата мишка има мощна миризма и тя се придава на покритието. В клетката се слагат също купичките за храна на бялата мишка и вода.

 Грижи за бяла мишка

Белите мишки са обществени създания и живеят в група, само че са и териториални и по тази причина мъжкият би трябвало да бъде единствено един, с цел да няма спорове в дребното общество. Женските не трябва да бъдат повече от 5-6, в случай че се отглежда повече от един домакински любим.

Най-големият проблем при развъждането на белите мишки е колосалната им плодовитост. Това е главното, върху което би трябвало да се намерения, в случай че се отглеждат дружно мъжка и женска.

Най-приятният миг в грижата за белите мишки е играта с тях. Тези животинки елементарно се дресират. Нужно е да се ръководи процеса със звукови сигнали и да се подтикват с храна. Те обичат също по този начин да бъдат в непосредствен досег със своя собственик и разрешават да бъдат взимани в ръка. Необходимо е да им се обръща задоволително внимание, с цел да свикнат и да не се крият от стопаните.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР