Когато стане дума за здравословно и пълноценно хранене, често хората

...
Когато стане дума за здравословно и пълноценно хранене, често хората
Коментари Харесай

Да нахраним душата си. Принципи на осъзнатото хранене

Когато стане дума за здравословно и пълноценно хранене, постоянно хората си мислят, че това е синоним на безвкусно, блудкаво или постно. Истината е, че

осъзнатото хранене, освен може да бъде наслаждение за сетивата, само че и гуляй за душата.

Когато се нахраниш, постоянно се случва да ти се доспи и губиш сила. Много хора си го изясняват с обстоятелството, че по-голяма част от кръвта се насочва за храносмилане. Вярно е, храносмилателните процеси изискват сила, само че истината е, че

откакто се нахраним, би трябвало да се усещаме по-заредени и витални, а не противоположното.

По-долу съм споделила моите правила за пълноценно, удовлетворяващо хранене, което зарежда с сила, хранителни субстанции и може да бъде наслаждение за всички сетива.

  1. Да има от всичко! – Всяка наша клетка е един жив организъм, който всекидневно се нуждае от трите съществени групи нутриенти: протеини, мазнини и въглехидрати. Не се лишавай от нито една от тях! Нека източник на протеини бъдат пресните, домашно или биологично отгледани чисти меса, яйца и млечни артикули. За вегетарианците – многообразие от зърнени, бобови култури, ядки и семена. Източник на мазнини бъдат натуралните масла – краве, пречистено масло гхи и кокосово масло, както и олио като – шарлан, студено-пресован зехтин, ленено, тиквено, гроздово, рапично, от авокадо и други студено пресовани масла. Въглехидратите да са най-вече комплицирани – зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни – в цялото им многообразие и разновидности.

Тези храни ще дават на организма ти нужните хранителни субстанции в един пълностоен баланс, който подсигурява устойчивост, имунитет и вярно действие на клетките, органите и системите.

  1. Витамини и минерали, които носят благополучие! – Нашето физическо тяло съставлява една комплицирана система – цяло знамение на Вселената, основано от велика мощ. Всички детайли в него работят в цялостен синхрон и дефицитът или превесът на избрани минерали или витамини може да наруши този баланс. Затова храната ни би трябвало да е разнообразна и изцяло естествена. На модифицираните храни липсват редица нутриенти, които са нужни за обезпечаване на този баланс.

Понеже почвите в днешния XXI-ви век са извънредно изтощени, а растенията и животните – отглеждани по неестествен път, даже и в тях може да има дефицит на питателните субстанции, които са ни нужни. Затова потреблението на хранителни добавки за мен не е въпрос на мода или комерс, а по-скоро изключителна нужда и завещание от традицията да се употребяват билки, подправки и лечебни смески в съсредоточен тип. Тази традиция датира от хиляди години, още от Аюрведа и от нашите предшественици. В модерните времена, просто билките и смеските са дозирани и пакетирани в лесни за приложимост капсули.

  1. Радост за сетивата! – Ние възприемаме храната със своите вкусови луковици, както и със своите очи. Най-пълноценната и уравновесена храна е тази, която съдържа всичките 5 усета: сладко, солено, кисело, горчиво и стипчиво. В източните обичаи тези усети се свързват и със съответните детайли: дърво, земя, огън, вода и въздух. Когато силата на тези детайли е в баланс в нашето тяло, тогава усещаме мощ, лекост и задоволеност.

Това, което притегля окото в едно ядене – това са неговите багри – зелено, алено, жълто, лилаво и бяло. Всеки цвят също е обвързван с петте детайла, само че също по този начин и в багрилата на храната, в нейните аромати и миризми, се показват най-ценните и даже лечебни субстанции и свойства: изчистване, зареждане, стимулиране на метаболизма, антипаразитно деяние, имуностимулиращо и поддържащо сърдечно-съдовата система.

  1. В синхрон с природата! – Живеем в географски ширини, където имаме 4 сезона и природата годишно ни подарява с най-големите си благосъстояния. Не инцидентно напролет покълват и израстват свежите листенца на зеленолистните растения – те имат пречистващо деяние – уместно за интервала след тежката Зима. През Лятото – когато имаме потребност от повече хидратация, майката Земя ни залива със свежи и богати на водно наличие плодове и зеленчуци. Есента е богата на цветове и антиоксиданти, които имат леко пречистващо деяние и ни зареждат за зимния интервал. През Зимата обичайно съхраняваме храните по способи позволяващи да се развият в тях потребни бактерии – ферменти, които да спомогнат имунитета и храносмилането. В интервала на по-тежки и мазни храни, осигуряващи ни топлота в студените месеци, ние разполагаме с кисело зеле, кисели краставички и туршии (разбира се, домашно приготвени, а не пастьоризирани от магазина).
  2. Най-подходящата храна за теб! – Във всеки един интервал от нашия живот ние имаме нараснала потребност от избрани хранителни субстанции. От раждането до 6-тия месец – от майчина кърма. След 6-тия месец – от храни, богати на мазнини, минерали и желязо. Подрастващият организъм има потребност от витамини, калций и мазнини и така нататък в другите интервали – пубертет, бременност, кърмене, фертилна възраст, менопауза и напреднала възраст. Нуждите са разнообразни и съгласно специалността и метода на живот – спортуващият човек се нуждае от едно, интелектуалецът или студентът – от друго. При разнообразни болести потребностите също са разнообразни. Въпрос е на осъзнатост, намиране на съответстващ източник на информация или доверие в избран експерт (нутриционист или диетолог), с цел да избереш най-подходящата стратегия за теб.

Ето и няколко изявления, където съм споделила своята стратегия за избрани интервали или по-специфични потребности:

За най-чаровния интервал от живота на дамата – с обич

Физическото тяло е твоят дом, свещеният храм, който приютява твоята светла душа. Нека се грижим за него, с цел да ни бъде уютно, да имаме сила, с цел да си доставяме наслада на душата. Когато сме здрави физически, тогава имаме опция да се развиваме и да вървим устремено по своя път – с обич, естетика, наслада и задоволство за всичките шест сетива!

С доста Любов от мен!

Елена Терзиева

Нутриционист, Консултант по вярно хранене

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР