Когато стане дума за холестерол, първата ни мисъл е за

...
Когато стане дума за холестерол, първата ни мисъл е за
Коментари Харесай

Защо трябва да държим и добрия холестерол под контрол

Когато стане дума за холестерол, първата ни мисъл е за тези плаки, които се натрупват по кръвоносните съдове и могат да причинят съществени здравословни проблеми. Лекарите предлагат здравословна диета, битка с наднорменото тегло и постоянни проучвания. А в проучванията имаме два типа холестерол - " добър " и " неприятен ".
Прочетете още
Холестеролът е тип лой в кръвта, създавана от черния дроб, нужна за производството на клетъчни мембрани, витамин D и хормони като тестостерон и естроген. LDL е така наречен неприятен холестерол. Той съставлява липопротеини (частици холестерол и протеин) с ниска компактност, които елементарно се окисляват и образуват плаки по артериалните стени.

При HDL или така наречен добър холестерол, липопротеините са с висока компактност и вероятността да се трансфорат в натрупвания по кръвоносните съдове е доста дребна. Доскоро се смяташе, че по-високите равнища на HDL сa потребни, защотото те спомагат за понижаване на LDL, извеждайки го от кръвта и насочвайки към черния дроб. Но едно ново проучване по тематиката показва малко по-различна позиция.

То е извършено от австралийски учени и в него вземат участие 184 хиляди души на възраст на 55 години, като над 25 хиляди от тях са диагностицирани с деменция в хода на опита. И се потвърждава, че високите равнища на " положителния " холестерол " усилват риска от развиване на невродегенеративното болести. И колкото по-високи са те, толкоз повече пораства и той.

Предишни изследвания също потвърждават, че HDL не е толкоз безопасен и полезен и даже може да навреди на сърдечно-съдовата система доста повече, в сравнение с да й помогне. Затова е значимо и той да бъде в рационални граници, предава Daily Mail.

Докато аргументите за повишение на " неприятния " холестерол са ясни и най-често са свързани с нездравословното хранене и наднорменото тегло, то при " положителния " обстановката е малко по-сложна. Смята се, че той може да се увеличи при нарушавания в работата на черния дроб, хипофункция на щитовидната жлеза, както и при възпалителни процеси и инфекции.

Високият HDL може да е симптом, че имаме добре работеща " пречистваща " система. Но значимото е и какво се случват с този холестерол по-късно и дали може дейно да се преработи. Важна детайлност е и че по-често при дамите се следят по-високи равнища на " положителния " холестерол и това се дължи както на хормоните, по този начин и на по-високата предразположеност към трупане на мазнини тъкмо под кожата.

А с цел да поддържаме равнищата и на двата типа протеин в правила, би трябвало да съблюдаваме няколко съществени правила. Сред тях са постоянната физическа интензивност, отбягване на тютютнопушенето и на вредните храни, нормализиране на тежестта. Смята се, че упражненията форсират процеса на самопочистване, осъществяван от HDL холестерола, и обвивките на кръвоносните съдове стават по-здрави. А колкото по-висок е показателят на телесна маса, толкоз повече мазнини циркулират в кръвта, което води до понижаване на количеството HDL.

Източник: Lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР