Когато станах въ6трешен министър имаше 17 случая на отвличания, поръчкови

...
Когато станах въ6трешен министър имаше 17 случая на отвличания, поръчкови
Коментари Харесай

Цветанов: Не изключвам престъпления и инциденти, които да провокират обществена вълна

" Когато станах въ6трешен министър имаше 17 случая на отвличания, поръчкови убийства, въоръжени грабежи на непознати жители и цялостна беззащитност при битката с корупцията и проведената престъпност. Направих първо национал само че заседание със чиновниците на Министерство на вътрешните работи и се видя, че те нямат нищо, което да води към разкриването на незаконните групи. През 2007-2008 година имаше годишно 1000-1100 жертви по пътищата и трябваше да се подхващат доста положителни организационни действия. Тези, които имаха предпочитание да продължат работата си в Министерство на вътрешните работи, останаха назначени. Успях да запазя гръбнака на професионалното управление в лицето на тогавашния шеф на Главна дирекция " Полиция " Калин Георгиев, който след това стана основен секретар. Станимир Флоров беше назначен от предшественика ми Михаил Миков за началник на ГДБОП и остана на поста си, както и шефът на " Вътрешна сигурност " Румен Ганев ". Това съобщи пред БНР ръководителят на " Републиканци за България " Цветан Цветанов.

Той отговори и на въпроса, дали като министър е получавал обвинявания в чистка в Министерство на вътрешните работи: " В началото имаше сходни политически диспути, само че мога да кажа, че през декември 2009 година беше разрушена групата за отвличания " Наглите ". Всички в нея бяха наказани и получиха от 4 до 17 година 2010 година беше арестувана групата за убийства, при която имаме 3 доживотни присъди, без право на подмяна. Бяха арестувани голям брой количества опиати. Когато се виждаха професионалните данни, стартира да се покачва и престижът на системата за сигурност и на Министерство на вътрешните работи. Към тогавашния миг утвърждението беше 58-60%, с помощта на професионалния метод на управлението в Министерство на вътрешните работи. Това, несъмнено се дължеше и на измененията в законодателството, които обаче не се правеха на правилото на страстта, а на база на професионализма и на съответното дебатиране с адвокати, юристи и представители на правосъдната система ".

" Системата на Министерство на вътрешните работи е консервативна. Промените, които се вършат в нея, би трябвало да са задоволително добре аргументирани въз основата на обстоятелствата и резултатите. Големият проблем в системата на Министерство на вътрешните работи е, че от кабинета " Орешарски ", когато беше закрита Главна дирекция " Борба с проведената престъпност, бяха конфискувани всички оперативни каузи и бяха трансферирани към контраразузнавателна конструкция, което го няма в европейските страни. Там имаше доста информация, обвързвана с корупцията по високите етажи на държавния уред и в правосъдната система. Аз съм уверен, че тази информация е употребена по друго предопределение. Колеги, които са били осведомени с сходни данни, по-късно са получили високи позиции в държавното ръководство или в правосъдната система. Пробиването и преодоляването на системата стартира в този интервал. Имаше вяра, че когато министър беше Веселин Вучков ще стартира смяна и кадрово застраховане, само че когато изиска да бъдат заменени тогавашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи и ръководителят на ДАНС, беше притиснат да подаде оставката си. На негово място пристигна Румяна Бъчварова, която не познаваше системата ", сподели още Цветанов.

" Единственият ярък лъч в страната ни за битката с корупцията е европейската прокуратура. Обществото няма по какъв начин да има доверие към останалите институции. Обществото имаше очакване за някаква смяна и гаранция, че няма да има злоупотреби със средствата по европейския механизъм. Ако затворим всичко под един капак и си споделяме, че всичко ни е умерено и ни е добре, ще имаме една бомба, която ще продължава да набира съответната мощ и в един миг обществото ще изпита непоносимост към политическата класа. Тогава ще влезем още веднъж в тежък интервал на политическа неустойчивост. Видя се, че няма да осъществим уговорката си, с цел да влезем в Еврозоната през 2024 година В същото време страни като Австрия и Нидерландия споделят, че няма да вдигнат ветото си. Това значи, че единственото, което ще крепи държавното управление са бъдещите финансови средства, които ще влизат в ръководството и тъкмо за това би трябвало да има зоркост от гражданското общество. Същевременно не изключвам тежки произшествия и закононарушения, които да предизвикат сериозна социална вълна ", разяснява водачът на " Републиканци за България ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР