Когато сме влюбени, често казваме на шега, че някой ни

...
Когато сме влюбени, често казваме на шега, че някой ни
Коментари Харесай

Какво наистина се случва в мозъка ни, когато сме влюбени

Когато сме влюбени, постоянно споделяме на смешка, че някой ни е завъртял главата. С пеперудите в стомаха постоянно идват и други екстри - като разпръскване от ежедневните задачи или пък глупава усмивка, която се появява на лицето ни единствено при мисълта за обичания човек. А в този момент към този момент имаме научно опрощение за всичко това, тъй като любовта потвърдено трансформира протичащото се в мозъка ни.
 Колкото по-късно стартираме да вършим секс, толкоз по-голям ще е... мозъкът ни
Колкото по-късно стартираме да вършим секс, толкоз по-голям ще е... мозъкът ни

Нова доктрина за еволюцията на индивида

Учени от University of Colorado at Boulder вършат забавно, с което потвърждават, чe мозъкът ни създава хормона допамин в по-големи количества, когато сме с половинката си. А след разлъка този " неповторим химичен отпечатък " се заличава.

Допаминът е този, който ни кара да се чувстваме страхотно след парче шоколадова торта, изпушена цигара или доза кокаин да вземем за пример. Виновник е и за удоволствието, което изпитваме и от други зависимости като тези към хазарта.
 Снимка 649542

Затова и не е особена изненада, че когато сме във връзка, ние се усеща в една или друга степен подвластни от колегата си. Именно поради този хормон желаеме и да прекарваме колкото се може повече време с него.

Обект на научния опит са специфичен тип гризачи, известни с това, че постоянно създават моногамни връзки и са от тези от 3 до 5% от бозайниците, които го вършат. И те също като хората се стремят да основат дълги връзки и семейство, а при раздяла страдат доста. Чрез наблюдение върху тях учените успяват да открият какво се случва в мозъка ни при интимна връзка и какво - когато тя завърши.

Това е и първото научно доказателство, че невротрансмитерът допамин има съществена роля за поддържане на любовта жива. Оказва се също, че някои хора оставят " неповторим химичен отпечатък " в нашия мозък, което ни кара да желаеме да имаме по-различна, по-близка връзка с тях.
 Снимка 649543

С помощта на специфични оптични датчици се регистрира интензивността в нуклеус акумбенс - част от мозъка, виновна за мотивацията да търсим разнообразни награди - от вода и храна до опиати и други, които провокират пристрастяване. И всеки път, когато мишките видят своя сътрудник, даже преминавайки през разнообразни трудности, се регистрира висок скок в равнищата на допамин.

В различен опит гризачите се разделят от половинките си за четири седмици, което за тях е прекомерно дълго време, в което могат да си намерят и друга половинка. Когато се виждат още веднъж, те се помнят, само че този характерен допаминов пик, техният " отпечатък на желанието " като че ли е липсващ, изясняват от Science Daily.
 Хуморът, мозъкът и за какво шегите са потребни
Защо са потребни шегите

Светът е оживял, тъй като се е смял

Учените считат, че това е един вид рестарт на мозъка, с който бозайниците стават подготвени за започване на нова връзка. И това може да е добра вест за всички, които минават през разлъка или загуба на сътрудник, тъй като явно мозъкът ни има ефикасен метод за справяне с смяната - единствено му е належащо малко време, с цел да стартира на чисто.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР