Когато сме стресирани, тъжни или изнервени, хората около нас обикновено

...
Когато сме стресирани, тъжни или изнервени, хората около нас обикновено
Коментари Харесай

Как кучетата поемат от стреса на стопаните си

Когато сме уплашени, тъжни или изнервени, хората към нас нормално се пробват да ни успокоят и да бъдат съпричастни с проблемите ни.

Домашните ни любимци нямат опцията да ни кажат да се стегнем и да вдигнем глава, само че за всеки собственик на куче е повече от явно, че животното също е съпричастно към човешкото неразположение.

Тази седмица шведски учени разгласиха отчет в Scientific Reports, който разкрива, че кучетата освен са наясно с отрицателните ни чувства, само че даже прихващат от тях и самите те стартират да се усещат неприятно.
 Снимка 429110

Причината за това се крие в кортизола - хормон, който надбъбречните ни жлези отделят, когато сме подложени на стрес.

Кортизолът се популяризира в организма ни по най-различни способи и доближава до космите по тялото под формата на избрани мастни киселини.

Както знаем, кучешкото подушване е необикновено мощен инструмент и засича тази миризма, макар че самите ние не можем да " помиришем " напрежението.
 Кучетата могат да надушват неприятни хора
Как кучетата надушват неприятни хора

Какво вършат 300 милиона рецептора за подушване

Не е ясно по какъв начин и за какво, само че съгласно учените е реалност, че организмът на четириногият ни любим стартира също да създава повече кортизол, като равнищата на хормона у животното даже подхождат на тези у стопанина.

Тоест, колкото по-стресирани и тъжни сме ние, толкоз по-стресирано и тъжно е животното. Учените имат вяра, че това е импровизиран механизъм при кучетата, развъртян в резултат на дългогодишното близко общуване и прочувствената взаимозависимост към хората.
 Котките, кучетата, болестите и какъв брой е нездравословно да прегръщаме и целуваме домашния любим
Колко е нездравословно да прегръщаме и целуваме домашния любим

И няколко правила, които наложително да спазваме
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР