Когато си взимаме котка за домашен любимец, винаги надеждата ни

...
Когато си взимаме котка за домашен любимец, винаги надеждата ни
Коментари Харесай

Най-здравите породи котки

Когато си взимаме котка за домакински любим, постоянно вярата ни е да имаме крепко и игриво творение вкъщи, което да ни разсмива и радва с лудориите си. Като всяко живо създание мъркащият домакински любим също може да има здравословни проблеми, което основава паники на стопаните. По тази причина въпросът за здравословния статус на породите е доста значителен за всеки претендент - собственик.

Известни са породи като абисинската котката и донски сфинкс, които са доста нежни здравословно поради генетични предразположения към разнообразни котешки болести, присъщи за кръстосването на разнообразни породи. Има обаче и такива, които се радват на добър здравен профил, изключително що се отнася до предците им.

Да забележим кои представители на котешкото войнство могат да се похвалят с великолепно здраве и сила. Ето ги най-здравите породи котки!

Мейн Куун

Породата на котките колоси се характеризира с гъста четина и забележителна физика, които освен придават на животното грациозен тип, само че му оказват помощ да резервира здравето си през целия си живот. Козината на тази порода е с отлична водоустойчивост, което разрешава на Мейн Куун да прекарва доста време на открито, ловувайки или играейки, без да рискува да се разболее.

 Мейн куун Снимка: ClaudiaWollesen/pixabay.com

Британска късокосместа

Козината на тази порода е късичка и мека. Котето е пухкаво и игриво, само че и доста стабилно на заболявания. Опасностите за здравето на английските котки идват от две болести с генетичен генезис, които са сериозен риск за животните, само че дейната работа на експертите дава обещание справяне с казуса.

Американска грубокосместа

Тези котки са доста забавни с къдравата си четина, която се нуждае от специфични грижи, само че пък е доста красива. Животните от породата обичат да са навън дълготрайно време. Това не е проблем за тях, тъй като са котки с чудесно здраве.

Рагамъфин

Тази порода не е измежду най-популярните котки. Прилича мощно на регдола. Това е едра котка, с дълга четина, която има свойството да не се заплита. Това е доста положително качества на космената завивка, тъй като елементарно се чисти от паразити и се поддържа без проблеми. Става въпрос за писана, която не е фен на разходките на открито, по тази причина рядко боледува и е измежду най-здравите породисти котки.

 Рагамъфин

Бенгалска котка

Породата е потомък на бенгалския леопард и като такава има здрави гени от своите предшественици. Това животно рядко се разболява, а също така принадлежи към хипоалергенните породи и е подобаващ домакински питомец за хора с алергии към домашни любимци. Опасност при нея крие демонстрация на генетично заболяване поради близкородствено кръстосване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР