Когато си помислите за октоподи, вероятно си представяте месеста торба

...
Когато си помислите за октоподи, вероятно си представяте месеста торба
Коментари Харесай

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Когато си помислите за октоподи, евентуално си представяте месеста торба с осем ръце, само че тези същества имат доста повече от това, което се вижда на пръв взор. Като начало, те имат три сърца, които изпомпват синя кръв, а един тип даже има отрова, 1000 пъти по-силна от цианида.

(Във видеото може да научите повече за: Как октопод ловува)

Не ни вярвате? Просто гледайте " Тайните на октопода ".

Този трисериен документален филм на National Geographic изследва техния камуфлаж, обществен живот и просветеност - от битката с риби до криенето в кокосови орехи и даже предпазването от дразнещи скариди. Поредицата, разказана от Пол Ръд и режисирана от Джеймс Камерън, най-големия откривател на National Geographic, е съпроводена от едноименната книга, написана от естествоизпитателя и създател Сай Монтгомъри.

Срещнахме се с Монтгомъри, с цел да разберем какво е да разкриеш тайните на октопода.

Как се пишеше книгата " Тайните на октопода "?

Преди това бях написал книгата " Душата на един октопод ", в която се срещнах персонално с няколко октопода. И защото тя излезе през 2015 година, се появиха доста нови научни данни. И в доста случаи откритията, за които се съобщаваше, обясняваха неща, за които се чудех от години, и хвърляха нова светлина върху тези държания, които ме бяха омагьосали, когато прекарвах толкоз доста време с тези животни.

Three Hearts, Blue Blood, And Venom 1,000 Times Stronger Than Cyanide – We're Talking About Octopuses | IFLScience
— Grant W. Graves (@GrantWGraves)
Колко странни са октоподите?

Те са толкоз разнообразни от нас, че в действителност би трябвало да отидете в научната фантастика или в космоса, с цел да откриете нещо толкоз непознато. Искам да кажа, че главата им даже не е там, където си мислим, че е, по-късно ръцете им са прикрепени към главата, а устата им е в подмишниците. Те доста не наподобяват на нас, нямат кости, трансформират цвета и формата си и се изливат през дребни отвори. Вкусват с цялата си кожа и имат три сърца, и имат синя кръв и, като, уау!

Имате ли обичана сцена от поредицата?

Една от сцените, които в действителност ми останаха в съзнанието, е с октопод, който е налегнат от досадна скарида. И вие си мислите: " О, скарида, какво ще направи? " . Е, има някои скариди, които имат такива заострени копия на телата си и могат да ви боднат с тях. А октоподът е създание с меко тяло. Това не му харесва.

И по този начин, той е на песъчлив субстрат и не желае да си тръгне, само че скаридите не престават да го нервират. И той се оглежда и вижда тази черупка тук. Вдига я и я държи нагоре като щит. Тя е толкоз проницателна. Толкова е интелигентна.

Since we're talking about cephalopods this week, is it octopuses or octopi? We're setting the record straight.
— Azula (@azula)
Премиерата на " Тайните на октопода " е в понеделник, 22 април, от 20:00 ч. по National Geographic WILD, както и по Disney+.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР