Когато си помислим за пиратите, първото което се появява във

...
Когато си помислим за пиратите, първото което се появява във
Коментари Харесай

„Веселият Роджър“ и неговата компания

Когато си помислим за пиратите, първото което се появява във въображението ни, несъмнено е прословутото знаме „ Веселият Роджър “ – бял череп и кости на черен декор. Но, както в доста исторически знаци и в този също се смесват, както действителна фактология, по този начин и изрядна доза фикция.

Безспорно е, че мнозина пирати употребявали черепа и костите по същия метод и в символ на същото, за което ги употребявали в по-късно време най-различни военни елементи и военизирани формирования – с цел да обозначат, както своето пренебрежение към гибелта, по този начин и опасност, че тя наближава за тези, които виждат този знак.

Но, въпреки всичко, черното знаме с череп и кости се появява относително късно в историята на международното пиратство – може да се каже, в неговия разцвет, който в действителност съответствува и със залеза му. Това е почти времето от края на ХVІІ-ти до втората половина на ХVІІІ-ти век. Някои последователи на тайните теории виждат нещо знаменателно в съвпадението, че по същото време в Европа се появяват намерено първите масонски ложи – които употребяват същата символика, само че най-малко към този момент не е открита директна връзка сред двете исторически феномени.

Преди „ Веселият Роджър “ пиратите развявали най-вече не черни, а червени флагове, което означавало, че ще се пролее кръв, в случай че нападнатите жертви окажат опозиция. Също по този начин, до момента в който към момента черепът и костите не били станали финален вик в пиратската мода, морските разбойници постоянно употребявали изображение на песъчлив часовник – без значение дали фонът на знамето бил червен или черен. Часовникът означавал, че са пристигнали последните минути за тези, които го виждат. По-късно този знак минава и в черните знамена, като се комбинира с други рисунки. Френските флибустиери го съчетават с черепа и костите, на които служи за опора. В знамето на капитан Вейн го държи мъж, който в другата си ръка стиска сабя. Едно от знамената на капитан Робъртс изобразява човек и скелет, които дружно издигат песъчлив часовник. Скелетът държи лопата, чийто връх е завършен като пика от колода карти за игра. Намекът е много явен – гибелта носи инструмента си за заравяне, въпреки че в морските простори една лопата за копаене на гроб въпреки всичко е малко неуместна или най-малко несъответствуваща. Може би точно от тази прилика води началото си схващането за асото пика като знак на гибелта при гледането на карти. Като имаме поради спецификата на пиратската „ специалност “, може би тази карта постоянно е излизала по време на гадание за бъдещето на тези, които практикували този поминък.

Друг, постоянно срещан признак по пиратските флагове, е късата абордажна сабя. Знамето на капитан Тив подчертава върху нея – просто ръка с ятаган. Затова пък Калико Джек поставя цели две абордажни саби вместо костите под черепа. А капитан Робъртс напряко споделя посредством флага си в детайли и упорито какви са желанията му – черно знаме с фигура на моряк, който е стъпил върху два черепа и държи дълъг прав кинжал в дясната ръка.

Така или другояче, най-популярният и най-моден през ХVІІІ-ти век детайл в пиратското знаме е черепът. На пръв взор в него няма кой знае какви благоприятни условия за многообразие – само че на пиратите, щеш не щеш, нееднократно се налагало да напрягат фантазията си, с цел да се избавят от военните кораби-преследвачи. Затова и въображението им било задоволително тренирано, когато създавали разнообразни форми на обичания си знак.

Може би най-директно и без изключително планиране постъпва капитан Кондан – на неговото знаме се хилят три черепа едновременно, сложени един до различен. Впрочем, дали тъй като по този начин се рисуват най-лесно или с цел да разведрят рисковото пиратско съществуване – само че всички черепи по черните флагове се рисували засмени чак до изчезналите уши. Ала сигурно може да се каже, че на никой капитан на търговски транспортен съд не му било до смях, в случай че забележел в далекогледа си злокобното черно знаме с другите знаци на наближаващия обир, опустошаване и крах измежду морските простори.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР