Когато си на дъното на пъкъла, когато си най тъжен

...
Когато си на дъното на пъкъла, когато си най тъжен
Коментари Харесай

Над 1 милион българи с депресия? Възможно е!

" Когато си на дъното на пъкъла, когато си най печален и злополучен,

от парещите въглени на тъгата си направи самичък стълба и излез... " Дамян Дамянов

Това е поетична рецепта за оцеляване при угнетено положение на духа. Днес сходна тежест усещат доста хора поради продължителната изолираност, наложена от COVID-19. Статистика от предходни години на БАУХ ( Българска асоциацията за ръководство на хора ) демонстрира обезпокоителен факт - с меланхолия са диагностицирани 8% от всички българи. Към момента няма нови данни, само че психолози и психиатри настояват, че цифрата на депресираните дами и мъже у нас надвишава 1 милион, тъй като голяма част от популацията не търси профилирана помощ. Нарастване на тези положения се чака в целия свят. Причините са: боязън от болест, лимитирани обществени контакти, безработица, финансови проблеми, публични, професионални, фамилни и други спорове. Не е за занемаряване фактът, че в този момент неприятните вести ни заливат от заран до вечер, обхващайки всички сфери на живота ни. Негативизмът се ускорява и посредством лавини от онлайн споделяния. Дори да не ги одобряваме съществено, въпреки всичко ги позволяваме в създанието си. Изследвания от последните години сочат, че обществените мрежи ни вършат тъжни, самотни, несигурни и завистливи. И колкото повече се фокусираме върху неприятните информации, толкоз по-силно става убеждението ни, че светът е неприветливо, незаслужено и заредено със закани място. От сходно схващане до депресията има единствено една крачка. Обхванатите от угнетяващо, тъмно възприятие нормално споделят:

" Нищо не ме радва "

или " Затънал съм ", " Нямам излаз ", " Нямам вяра ". Тези самопризнания са в действителност зов за помощ. Реално от нея се нуждаят всички, които изпитват подтиснатост, отмалялост и горест. Обременените с омърлушеност и потиснатост губят опция за централизация и рационални действия. Постепенно стартират да изпитват необикновена паника и боязън. Имат възприятието, че нещо ги души и притиска. Оплакват се от бодърствуване, главоболие, сърцетуптене, проблеми от страна на стомаха, ръцете и краката.

Какво да се прави?

Опитът демонстрира, че най-бързо се връщат към предходното си обикновено битие хората, които получават в точния момент състрадание и схващане от родственици и другари. Друг значителен метод против мрачните настроения е спомагателното приемане на така наречен хормон на щастието, прочут още като серотонин или 5-хидрокситриптамин. Отдавна е открито, че ниските равнища на серотонин в кръвта затрудняват предаването на импулсите сред избрани области на мозъка и водят до отрицателни настроения и прояви. Преди неприятните усеща да се изострят, преди да затвърдят убеждението, че е мъчно да се живее в този обезпокоителен свят, човешкият организъм може да бъде подкрепят с хранителна добавка, наречена
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР