Когато се вземат такива решения, като това за забраната на

...
Когато се вземат такива решения, като това за забраната на
Коментари Харесай

Проф. Даскалов от ПП: Стотина производители са облагодетелствани от забранения украински внос, другите страдат

Когато се вземат такива решения, като това за възбраната на вноса на някои украински артикули, нещата би трябвало да се претеглят деликатно. Това съобщи пред БНР проф. Христо Даскалов - народен представител от ПП-ДБ и някогашен шеф на БАБХ.

По думите му възбраната у нас е пристигнала като разследване на решението на други страни. Според него България няма куража да взима такива решения. Забраняването на вноса на някои украински артикули не беше доста разумно, счита той и изясни:

" Имаме над 60 000 регистрирани аграрни производители. Това решение облагодетелства стотина от тях, останалите търпят негативите. /.../ Сега стои въпросът каква ще е цената на създавания фураж. Ако в този момент цената на фуража, който кравите ще изяждат, се увеличи, смятате ли, че цената на кашкавала ще пада или ще тръгне нагоре? Цената на фуража е 75% от себестойността да вземем за пример на млякото, месото, яйцата. Когато взимама такива решения, би трябвало да знаем какво идва по-късно. Ако задачата беше да облагодетелстваме една група от стотина производители и търговци на житни култури, от другата страна стои отглеждането на животни, за което ние към този момент се вайкаме какъв брой години ".

В предаването " Преди всички " проф. Даскалов беше безапелационен, че така не му оказваме помощ на отглеждането на животни да си взема решение проблемите. Той означи и различен аспект на казуса:

" Страхът у нашите производители е доста огромен. Страх от това - като надигнеш глас, по-късно да не се разправят с теб институциите ". 

Проф. Даскалов напомни думите на икономисти, които настояват, че задачата е най-малко за месец-два да се вдигнат цените и да се създадат спомагателни облаги. Според него обаче това няма да реши въпроса: 

" Месечно нашето отглеждане на животни закупува към 100-120 хиляди тона. За 2 месеца от тези 3,5 тона зърнени храни, които имаме, нашето отглеждане на животни ще поеме най-много 250 хиляди тона. Въпросът с реализацията на зърното отново си остава със същата страшна мощ. Ние свихме нашето отглеждане на животни до някакъв хигиеничен най-малко и има доста компликации да се развива прогресивно ".

Хората в този момент търсят жито на цена 46-48 ст., а предлагането е над 60 ст., акцентира той и съобщи, че тази огромна ножица би трябвало да се затвори.

" Министерството даде обещание да следи дали цените няма да хвръкнат нагоре. Ако това се случи, незабавно тези ограничаващи ограничения ще бъдат махнати ". 

Според него големият проблем в България е слънчогледът:

" Това е бизнес, който за предходната година е създал продукция за над 7 милиарда Цялото зърнопроизводство на България е за 2,5 млрд. Сега с цел да ударим един бизнес, който създава 7 милиарда, с цел да можем да дадем спомагателна облага на бизнеса със зърно - това е кон за кокошка ". 

По думите му не би трябвало да упрекваме румънците, че " надали не те са разграден двор ". Според него това са несериозни неща. Той посъветва хората в министерството да внимават какво приказват, тъй като Румъния е наш доста добър сътрудник. 

В умозаключение проф. Даскалов сподели:

" Европейски Съюз би трябвало да помогне на Украйна в тежката й борба.  От друга страна ние сме ситуирани в Източна Европа. Тези потоци от храни, които идват от Украйна, ще минават през нас.  За нас е значимо да имаме добър надзор, трафикът на украинско жито да минава, тъй че да доближава до последна дестинация  - други страни. Това зависи от българската страна.  Тя има какво да направи, тъй че да не се стига до една нелоялна конкуренция сред това жито и нашето От друга страна стои отговотността и на нашите производители, да не слагат на колене отглеждането на животни в България . Тогава ние ще го усетим в нашите магазини.  Накрая потребителите заплащат сметката ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР