Когато се срещнат днес в Брюксел, министрите на енергетиката на

...
Когато се срещнат днес в Брюксел, министрите на енергетиката на
Коментари Харесай

ЕС в патова ситуация заради Плана за разпределение на газа

Когато се срещнат през днешния ден в Брюксел, министрите на енергетиката на Европейски Съюз ще бъдат подложени на мощен напън да се спогодят за общ проект за икономисване на газ преди зимата, който да поддържа блока при положение, че Кремъл спре кранчетата.

Според няколко дипломати от Европейски Съюз и чиновник на Комисията обаче първичното чувство за неотложност в предлагането на Европейска комисия за наложително систематизиране на природния газ е отслабнало. Вместо това диалозите сред посланиците на Европейски Съюз в понеделник се концентрираха върху преференции, изключения и малки врати, като страните предлагаха извинения за какво не би трябвало да бъдат подложени на цялостно 15-процентно понижаване на потреблението на газ от август до март.

Първоначалната проява на мощ от страна на противопоставящите се страни предходната седмица отвори вратата за нови претенции, даже от столици, които в началото подкрепяха наложителните понижения, излиза наяве от модифицираните планове, с които се е срещнал POLITICO.

" Знаем, че това е зимният пакет, само че в този момент се усещаме по този начин, като че ли Дядо Коледа е в града и раздава дарове, даже [на страни, които] не са били най-милите през последната година ", сподели посланик от страна от Европейски Съюз, подкрепяща наложителното понижаване на газовото ползване.

Според чиновник на Еврокомисията, казусът частично се състои в това, че в първичния проект на за задействане на изключителни квоти " всички наши сюжети се основаваха на спиране на доставките на съветски газ от юли ".

Това се случи, когато държавните управления - и не на последно място Берлин, се притесняваха, че газопроводът " Северен поток " от Русия към Германия няма да се включи още веднъж след годишната профилактика по-рано този месец.

Потоците по газопровода обаче бяха отчасти обновени, макар че от сряда ще намалеят до 20 % от потенциала му.

Киев побърза да каже: " Аз ви предизвестих ".

" Всичко това се прави от Русия съзнателно, с цел да затрудни оптимално европейците да се приготвят за зимата ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски в понеделник вечерта.

Но другите отстъпки - плюс осъзнатата нужда блокът да бъде защитен от възможен потрес в доставките от Русия, значат, че " като цяло има внимателен оптимизъм, че на следващия ден може да бъде реализирано съглашение ", съобщи втори посланик от Европейски Съюз късно в понеделник.

Трети посланик също съобщи, че е евентуално във вторник да бъде реализирано съглашение, защото множеството страни са съгласни, че е значимо да се показва " единение и взаимност на Европейски Съюз " пред лицето на съветските закани.

Рискът обаче е, че всяка договорка ще бъде прекомерно размита, с цел да се реализира главната цел: икономисване на 45 милиарда куб. м природен газ, нужни за превъзмогване на по-студена от нормалното зима, ако доставките от съветския " Газпром " бъдат прекъснати.

" Никой не знае тъкмо какъв ще бъде дефицитът във връзка с размерите: дали ще бъде приблизително или доста студена зима, дали ще има оптимален дял на възобновимите енергийни източници или по-малко вятърни ", сподели служителят на Комисията. " Винаги сме залагали на най-консервативния сюжет, тъй като искахме да бъдем внимателни, до момента в който страните членки залагат на, бих споделил, оптимистичен сюжет. "

Оправдания, оправдания

Първият член от изключителното предложение на Брюксел, който беше отстранен, беше най-спорният: той даваше на Комисията пълномощието да постанова наложителни понижения на газовите излъчвания на страните без тяхното единодушие.

" Това е нещо, с което не можем да се съгласим ", съобщи в понеделник полският министър по въпросите на климата Анна Москва. " И освен ние: Гърция, Испания, Португалия, Кипър, Малта също са срещу такива решения, а има и други страни, които имат възражения против съответни разпореждания на този документ. "

Преработената версия на предлагането - съединена от чехите, които са ротационни ръководители на Съвета, вместо това приканва Комисията да предложи изключително задействане на наложителните квоти, което да бъде гласувано от страните.

Документът също по този начин ще освободи Кипър, Малта и Ирландия от съкращенията на разноските с претекста, че тези островни страни не са физически свързани с континента, което значи, че те по този начин или другояче не биха могли да изпращат спомагателен газ на съседите си.

Служителят на Комисията омаловажи тази отстъпка, като съобщи, че всеки от трите острова използва единствено сред 1 и 2 милиарда куб. м газ годишно.

Други страни се опълчват на нуждата да понижат потреблението на газ с 15 %.

Служител на френското министерство на енергетиката акцентира, че " цифрата 15% е единствено при положение на рецесия, не можем да знаем сигурно дали тази изключителна паника въобще ще бъде задействана или не ", и добави, че националната цел на Франция да понижи общото ползване на сила с 10% през идващите две години би трябвало да е повече от задоволителна, с цел да покрие условията за спестовност на газ.

Париж също по този начин реализира победа в текста, като добави наредба, в която се дава обещание, че страните ще положат " оптимални старания за опазване на всички мощности за произвеждане на електрическа енергия, които не разчитат на импорт на газ ", което съгласно представители на френското министерство би трябвало да насърчи Германия да удължи живота на нуклеарните си централи.

Българският министър-председател Кирил Петков съобщи пред POLITICO, че обвързващото понижаване на газа " несъмнено може да бъде нещо, което може да бъде подкрепено " от София, само че че при положение на рецесия те биха могли " да изискат някои дерогации за въглищата, единствено за тази зима ".

В понеделник Атина посочи, че защото употребява по-голямата част от газа си за произвеждане на електрическа енергия, намаляването на потреблението единствено ще я принуди да употребява повече сила от континенталната мрежа. Това също докара до изменение, което разрешава понижаване на задачата за икономии.

Иберийският полуостров също ще получи особено понижение на задължението за икономии, с цел да се регистрира лимитираната му опция да изпраща газ на Франция заради неналичието на междусистемни газови връзки сред страните.

Членовете на Европейски Съюз, които са понижили потреблението на газ при започване на 2022 година - като Дания и Нидерландия, ще могат да приспаднат тези икономии от изискуемата зимна квота и да отчетат всяко в допълнение количество газ в подземните складове над условията на Европейски Съюз като принос към задачата за икономии.

Промишлени страни като Германия ще имат опция да изискат газът, употребяван от промишлености, които се смятат за сериозни, " да не се взема поради при определянето на размера на наложителното понижение ". Няколко дипломати обясниха това с обстоятелството, че немската стопанска система е мощно обвързана с тази на прилежащите страни.

По време на договарянията в понеделник, които продължиха до 21:00 ч., явно липсваше публична настояща равносметка или пресмятане, с цел да се види дали отстъпките няма да подкопаят общата цел за икономии. Въпреки това " имаше консенсус, че те към момента ще бъдат задоволителни, с цел да бъдат ефикасни ", сподели третият посланик.

Но пазарлъците карат Комисията да преразгледа упованията си в посока надолу.

" Все още не разполагам с точна цифра, чакам, че вниманието [във вторник] ще бъде ориентирано към размерите, само че в случай че останем сред 30 и 45 милиарда куб. м, мисля, че това е добър резултат ", сподели служителят на Комисията. " Онова, което ще има историческо значение, е дали ще има съглашение и политически сигнал, че всички би трябвало да стартират да понижават търсенето, защото към момента не сме го постигнали. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР