Когато се погледнат дългите тенденции, се вижда постоянно ерозиране на

...
Когато се погледнат дългите тенденции, се вижда постоянно ерозиране на
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Проблемът не е в начина на гласуване, изборната активност у нас ерозира

Когато се погледнат дългите трендове, се вижда непрекъснато ерозиране на интензивността в България. Тя подскача единствено когато се появят нови политически артисти, които събират очаквания. До един миг спадът е нещо обикновено, въпросът е да не стигаме по-надолу, разяснява пред БНР социологът Първан Симеонов, изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл болкан ".

Според него изборното законодателство у нас е обект на непрекъснати промени, непрекъснато политизиране и непрекъснато пропагандиране на един или различен метод на гласоподаване.

Избирателят следва да бъде оставен да гласоподава по един метод, а да стартира усъвършенстване на отчитането на вота, където е огромният проблем, разяснява Първан Симеонов.

" Всички ще би трябвало да привикваме, че страна със застаряващо население, с периферна стопанска система, която позволява тежки обществени неравенства и районни разлики, няма по какъв начин да създаде каквото и да било прелестно, камо ли избори, където не са намесени користни ползи. Трябва да се усъвършенства изборната процедура, само че тя не би трябвало да се трансформира внезапно. Трябва да бъде консенсусна и да бъде оставена няколко години най-малко, с цел да могат хората да свикнат с нея. Изборната процедура би трябвало да се усъвършенства, а не коренно да се трансформира. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР