Когато се погледнат дългите тенденции, се вижда постоянно ерозиране на

...
Когато се погледнат дългите тенденции, се вижда постоянно ерозиране на
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Изборната активност в България ерозира

Когато се погледнат дългите трендове, се вижда непрекъснато ерозиране на интензивността в България. Тя подскача единствено когато се появят нови политически артисти, които събират очаквания. До един миг спадът е нещо обикновено, въпросът е да не стигаме по-надолу. Това съобщи пред БНР политологът Първан Симеонов.

По думите му изборното законодателство у нас е обект на непрекъснати промени, непрекъснато политизиране и непрекъснато пропагандиране на един или различен метод на гласоподаване. Според него гласоподавателят следва да бъде оставен да гласоподава по един метод и в това време да стартира усъвършенстване на отчитането на вота, където е огромният проблем.

Всички ще би трябвало да привикваме, че страна със застаряващо население, с периферна стопанска система, която позволява тежки обществени неравенства и районни разлики, няма по какъв начин да създаде каквото и да било прелестно, камо ли избори, където са намесени користни ползи, уточни Първанов.

Той акцентира, че е нужно изборната процедура да се промени, само че посочи, че това не би трябвало да става внезапно. Нужно е да бъде консенсусна и да бъде оставена няколко години най-малко, с цел да могат хората да свикнат с нея. Изборната процедура би трябвало да се усъвършенства, а не коренно да се трансформира, добави политологът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР