Когато се налага самите вие да приемате каквото и да

...
Когато се налага самите вие да приемате каквото и да
Коментари Харесай

Как да даваме течно лекарство на котката си?

Когато се постанова самите вие да приемате каквото и да е лекарство, без значение дали е течно, под формата на таблетки, прахчета и така нататък, вие сте наясно, че то ви е от изгода. Може да има непоносим усет, само че ще се примирите с него, тъй като е за здравето ви.

Много мъчно е обаче да накарате едно малко дете да приема течно лекарство, които не е по усета му и което би трябвало просто да преглътне. Само си представете обаче какво би се случило, в случай че се наложи да дадете течно лекарство на мъркащия си любим. За разлика от детето ви, което едва ли ще ви ухапе, котките могат освен да ви ухапят, само че и да ви одерат. Как тогава да даваме течно лекарство на котката си?

На първо място е доста значимо авансово да прочетете инструкциите за това каква е дозата на предписаното за мъркащия ви любим течно лекарство. Може да е належащо авансово да разтръскате шишето, както и да се снабдите с пипета или спринцовка. Всичко належащо би трябвало да ви е на разположение, тъй като котката ви евентуално ще усети, че ѝ готвите някаква изненада и едва ли ще ви чака спокойно и добродушно, само че това е значимо за котешкото здраве.

Ако котката ви спи върху чаршаф или забрадка, то е най-добре да придвижите постелката ѝ на комфортно за вас място като да вземем за пример кухненски плот, маса или личното ви легло. Мястото би трябвало да е комфортно както за котката, по този начин и за вас, с цел да можете да заемете подобаваща позиция, когато ѝ давате лекарството.

 Котка

След като сте подготвили мястото, на което ще давате лекарството на котката, е значимо да я привлечете към него или просто да я придвижите, само че без да ѝ създавате стрес. Говорете ѝ нежно и благо и се пробвайте по всякакъв начин да я предразположите към идната обстановка.

Ако котката е от по-агресивните, то ви предлагаме да я увиете в кърпата/чаршафа ѝ, тъй че да не може да ви драска. През цялото време ѝ говорете успокояващо.

Поставете домашния си любим по тил, като нежно го придържате, отворете с едната си ръка устата му и му подайте с другата наставления течен медикамент, който авансово усърдно сте дозирали.

Автоматичен инстикт на котката ще е да раздвижи езика си, с което да погълне медикамента.

Има случаи, в които се постанова да дадете по-голямо количество течно лекарство на животинката, само че не правете това едновременно. Не е целесъобразно да се дават повече от 0.5 мл. течност. Просто ще се наложи да повторите процедурата, само че котката ви към този момент няма да е спокойна, тъй като ще знае какво я чака.

Така или другояче не ви остава нищо друго с изключение на да сте по-предпазливи и да я държите по-здраво, тъй че да не ви одраска. Излишно е да споделяме, че не би трябвало да употребявате груба мощ, а само да ѝ говорите с най-успокоителния си глас, до момента в който давате течното лекарство на котката.

В случай че котката се опита да изплюе наставления ѝ медикамент, ще се наложи да задържите устата ѝ затворена, до момента в който го преглътне. Това по този начин или другояче е рядко срещано събитие.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР