Когато се любуваме на звездното небе, трудно можем да си

...
Когато се любуваме на звездното небе, трудно можем да си
Коментари Харесай

Япония ще чисти тонове боклуци в земната орбита

Когато се любуваме на звездното небе, мъчно можем да си представим хилядите тонове боклуци, които обикалят към Земята. Стари и към този момент ненужни спътници, части от употребявани ракети, галактически отпадък от най-различен тип, всичко това обикаля в орбита към Земята и съставлява заплаха за бъдещите галактически задачи. Наред с това, съществува и действителна заплаха от конфликт на галактически отпадък с работещи спътници, което може да сътвори проблеми от друг темперамент според от функционалността на потърпевшия спътник.

Според разбор на НАСА към 500 000 части боклуци, способни да причинят съществени проблеми на работещите спътници или даже на Международната галактическа станция, обикалят в орбита към Земята.

По всички данни обстановката е рискова и спираловидното струпване на галактически боклуци може да излезе отвън надзор. Целият този галактически отпадък е насъбран единствено за към 60 години. Това е причина да се работи над разнообразни решения за разчистване на галактическите боклуци – от лазерни устройства, които да ги изгарят, до „ бомбардирането “ им, тъй че да бъдат изкарани от орбита, с цел да навлязат в земната атмосфера и да изгорят там.

Най-новата концепция за почистването на галактическите боклуци принадлежи на Японската организация за аеронавтика, която през идващите два месеца ще тества система за наложително нахлуване на отпадъците в атмосферата и тяхното изгаряне. Методът е релативно елементарен и има ниски разноски. Японците го създават от няколко години. Състои се в потреблението на мощно магнитно поле, основано от 700 метров кабел, направен от супер мощни и в това време еластични железни нишки. Теоретично тази технология може да се окаже способна да обере галактическия отпадък над планетата като сътвори магнитно силово поле, противоположно на посоката на придвижване на отпадъците.

Ако се удаде на Японската организация по аеронавтика да управлява дейно придвижването на отпадъците, те ще могат да бъдат ориентирани към земната атмосфера, където елементарно ще бъдат унищожени. Новата технология за разчистване ще бъде доставена на Международната галактическа станция посредством японската транспортна ракета Кунотори 6 към края на тази година.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР