Когато се изправим пред числата и пред фактите, изводите не

...
Когато се изправим пред числата и пред фактите, изводите не
Коментари Харесай

Вили Лилков: Когато се изправим пред фактите, изводите не са в полза на соцносталгиците

" Когато се надигнем пред числата и пред обстоятелствата, изводите не са в интерес на соцносталгиците ". С тази констатация стартира коментара си в предаването " Политически НЕкоректно " по проф. Вили Лилков, политик, откривател на българския комунизъм.

" Разговорът със соцносталгик в никакъв случай не приключва, тъй като макар всички обстоятелства, той отново те връща в начална точка. Затова аз посрамвам обстоятелства, а в книгите ми работя главно с документи от Държавна сигурност и оставям читателите сами да си създадат изводите. Истината не допуска единствено да се запознаеш с обстоятелствата, би трябвало да ги приемеш и прочувствено да ги преживееш и осъзнаеш, с цел да следва някаква изгода от това. Много хора се срещат проформа с обстоятелствата, само че остават на същата си прочувствена позиция ", уточни откривателят.

Според проф. Лилков в първите години след 1989 година обществото е било доста мощно разграничено към датата 10 ноември, само че последователно с годините се е намерил консенсус по доста от тематиките, свързани с тези промени, и обществото към този момент не е толкоз разграничено, за разлика от датата 9 септември, която продължава да разделя българското общество:

" Животът потвърди, че измененията след 89-а година бяха безусловно нужни за страната. Докато 9 септември е отворил доста необятна рана и доста дълбока бездна в нашето общество. Освен това, доста от нещата, които са се случили към и след тази дата, дълго време не бяха известни, а доста от тях към момента не са известни, и не престават да разделят обществото, най-малкото поради това, че не чухме откровеното опрощение на Българска комунистическа партия за това, което е направил след 1944 година ".

Изследователят цитира Доклад от 1988 година на Емил Христов, секретар по икономическите въпроси на Централен комитет на Българска комунистическа партия, който споделя, че 70% от българите са живели през 1987 година под прага на обществения най-малко от 672 лв. за четиричленно семейство. 

" В Доклад от декември 1989 година Петър Младенов споделя, че всяка една година, преди 89-а, е била по-лоша от миналата и че са фалшифицирани данните за така наречен напредък на нашата стопанска система. Казва, че икономическата политика през последните години преди 1989 година е била " След нас и потоп ".... Има отчети на Четвърто основно ръководство на Държавна сигурност по въпроса по какъв начин се лъже и по какъв начин се манипулират данните в статистическите отдели в статистическите институти. България получава упреци от другите страни от Съвет за икономическа взаимопомощ, че информацията, която показва, пречи на естественото обмисляне в границите на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) ", посочи проф. Лилков. 

Проф. Вили Лилков акцентира ролята на Държавна сигурност във всички процеси от тези години.

" След 50-те години на 20 век Държавна сигурност е била безусловно наясно с всичко, което става в стопанската система на страната. Всяко дружество, завод, фабрика, Трудово-кооперативно земеделско стопанство е имало досие в Държавна сигурност. Паралелно на информацията, която публично е вървяла към Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия, която е била розова, е имало и информация за същинското положение на предприятията - самоотлъчки, неспазване на софтуерната дисциплинираност, голям брак, разхищаването на средства, обири на всички равнища, подправянето на данни. Държавна сигурност е наясно, когато към 80-а година стартира Перестройката в Съветския съюз, какво е ситуацията в стопанската система ни и че процесите ще доведат до промени в системата. Попаднах на един доста забавен документ, в който Първо основно ръководство на Държавна сигурност прави разработка за това къде най-добре ще се пласират фрагментите му (на Първо основно ръководство - б.р.) в условия на Перестройка, когато би трябвало и някои от чужбина да се върнат в България, и банковата система е нишата, която се открива. В новите банки, още преди 1989 година, внезапно нараства броят на фрагменти на Българска комунистическа партия, в някои банки 35% са членове на Българска комунистическа партия, които окупират най-ръководните служба. Т.е. банковата система стартира да се приготвя.... Абсолютно бандитски метод, аз съм го описал в книгата " Стопанските парадокси на българския комунизъм ".

Изследователят изрично акцентира, че през 1989 година страната е банкрутирала.

" Това е третият финансов банкрут на България за 45 години. Няма друга страна в Северното полукълбо, която през 20 век да е претърпяла три финансови банкрута.... През 15 години България банкрутира. Това би трябвало да се запомни!... Хората би трябвало да знаят това и би трябвало да знаят, че те са платили тази цена ".

Той уточни данни, че още при започване на 80-те години българското селскостопанство е тотално банкрутирало и е " сложено на изкуствено дишане " от 200 млн. преводни рубли, които Съюз на съветските социалистически републики отпуска на България годишно като отплата на разликите сред високите индустриални цени и цените в границите на Съвет за икономическа взаимопомощ.

В допълнение проф. Лилков цитира документи, даващи информация за голям брой предприятия, които " бълват брак ":

" Фалира и оръжейният комплекс, който в първите години след основаването си натрупа облаги, само че в идващите години генерира загуби, защото пазарите понижават, огромните спорове в света са потушени. Преди 89-а година голям брой от служащите в оръжейните ни предприятия са уволнени ". 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР