Когато се чувствате зле, последното нещо, което бихте искали да

...
Когато се чувствате зле, последното нещо, което бихте искали да
Коментари Харесай

Politico: Свършват лекарствата в Европа - Здраве

Когато се чувствате зле, последното нещо, което бихте желали да ви се случи, е да обикаляте от аптека на аптека в търсене на съществени медикаменти като сироп за кашлица и антибиотици. Въпреки това на доста хора в Европа, които са изправени пред изключително тежък сезон на зимни заболявания, се постанова да вършат тъкмо това, написа Politico.

От края на 2022 година страните от Европейски Съюз оповестяват за съществени проблеми при снабдяването с някои значими медикаменти, като в множеството от тях към този момент има дефицит. Колко неприятно е ситуацията и, което е извънредно значимо, какво се прави по въпроса? 

Колко сериозен е дефицитът?

В изследване на групи, представляващи аптеки в 29 европейски страни, в това число членки на Европейски Съюз, както и Турция, Косово, Норвегия и Северна Македония, съвсем 1/4 от страните оповестяват за дефицит на повече от 600 медикаменти, а 20 % - за дефицит на 200-300 медикаменти. Три четвърти от страните обявиха, че тази зима дефицитът е бил по-сериозен, в сравнение с преди година. Групи в четири страни обявиха, че дефицитът е довел до смъртни случаи.

Такава е картината съгласно данните от регулаторните органи. Белгийските управляващи оповестяват за дефицит на близо 300 медикаменти. В Германия този брой е 408, а в Австрия сега в аптеките не могат да се купят повече от 600 медикаменти. Списъкът на Италия е още по-дълъг - в него са включени над 3 000 медикаменти, въпреки че доста от тях са разнообразни формули на едно и също лекарство.

Кои медикаменти са в дефицит?

Има дефицит на антибиотици - изключително на амоксицилин, който се употребява за лекуване на респираторни инфекции. Други групи медикаменти, в това число сироп за кашлица, парацетамол за деца и медикаменти за кръвно налягане, също са дефицитни.

Защо се случва това? Заради комбинацията от нараснало търсене и понижено предложение.

Сезонните инфекции - преди всичко грипът и респираторно-синцитиалният вирус (RSV) - започнаха рано и са по-силни от нормално. Наблюдава се и необикновена зараза от болестта стрептококи А (скарлатина) в гърлото при децата. Експертите считат, че извънредно високото равнище на интензивност на болесттите е обвързвано с по-слабата имунна система, която към този момент не е запозната с микса от микроби, заобикалящи ни в всекидневието, заради локдауните по време на пандемията. Тази сложна зима, след няколко спокойни години (с изключение на COVID-19), завари производителите на медикаменти неподготвени.

Инфлацията и енергийната рецесия също натежаха върху фармацевтичните компании, което се отрази на предлагането.

Миналата година Centrient Pharmaceuticals, холандски производител на дейни фармацевтични съставки, съобщи, че неговият цех създава с една четвърт по-малко продукция, в сравнение с през 2021 година, заради високите разноски за сила. През декември InnoGenerics, различен производител от Нидерландия, беше избавен от държавното управление, откакто разгласи банкрут, с цел да резервира фабриката си отворена.

Според Sandoz, един от най-големите производители на европейския пазар на генерични медикаменти, резултатът е изключително свито предложение. Говорител на компанията съобщи пред Politico, че измежду другите виновници са дефицитът на първични материали и рестриктивните мерки на индустриалния потенциал. Те прибавиха, че сега Sandoz е в положение да задоволи търсенето, само че е " изправен пред провокации ".

Как реагират държавните управления?

Някои страни стопират износа, с цел да защитят вътрешните доставки. През ноември гръцкият лекарствен регулатор разшири листата на медикаментите, чиято препродажба в други страни - известна като паралелна търговия - е неразрешена. Румъния краткотрайно спря износа на някои антибиотици и болкоуспокояващи за деца. По-рано през януари Белгия разгласява декрет, който разрешава на управляващите да спрат износа при положение на рецесия.

Мораториумите могат да имат верижни резултати. В писмо на европейския комисар по опазването на здравето Стела Кириакидес, адресирано до гръцкия министър на опазването на здравето Танос Плеврис, се желае той да вземе поради последствията от възбраните за трети страни.

Държавите членки би трябвало да се въздържат от предприемането на национални ограничения, които биха могли да обиден вътрешния пазар на Европейски Съюз и да попречат на достъпа до медикаменти на нуждаещите се в други страни членки, написа Кириакидес.

Правителството на Германия обмисля да промени закона, с цел да облекчи условията за възлагане на публични поръчки, които сега принуждават здравните застрахователи да купуват медикаменти там, където са най-евтини, концентрирайки предлагането в ръцете на няколко от най-конкурентните във връзка с цените производители. Новият закон ще задължи купувачите да купуват медикаменти от голям брой снабдители, в това число и от по-скъпи, с цел да се обезпечи по-голяма надеждност на доставките. Наскоро Нидерландия вкара закон, който изисква от доставчиците да поддържат шестседмични ресурси, с цел да преодолеят дефицита, а в Швеция държавното управление предлага сходни правила.

В Германия ръководителят на Германската здравна асоциация стигна до такава степен, че прикани за основаването на неофициални пазари за лекарства, където хората биха могли да предоставят неизползваните си медикаменти на пациенти, които се нуждаят от тях. Във Франция и Германия фармацевтите започнаха да създават свои лични медикаменти, въпреки че това надали ще докара до огромна смяна, като се има поради степента на дефицит.

Може ли Европейски Съюз да се оправи с рецесията?

На доктрина Европейски Съюз би трябвало да е по-подготвен от всеки път да се оправи с рецесия в целия блок. Неотдавна той обнови законодателството си, с цел да се оправи със заканите за здравето, в това число с неналичието на фармацевтични артикули. На ЕМА бяха дадени по-големи пълномощия за наблюдаване на дефицита на медикаменти. Създаден е и напълно нов орган - Орган за подготвеност и реагиране при изключителни обстановки в опазването на здравето (HERA), който има пълномощия да излиза на пазара и да закупува медикаменти за целия блок.

Не всички са съгласни, че обстановката към момента е толкоз неприятна.

Миналия четвъртък ЕМА реши да не изиска от Комисията да разгласи дефицита на амоксицилин за сериозен проблем, мярка, която би задействала някои (ограничени) дейности в целия Европейски Съюз - като съобщи, че актуалните ограничения усъвършенстват обстановката.

В случай че даден медикамент бъде подложен под изключително внимание, управителната група на ЕМА за дефицита ще има пълномощията да изисква от доставчиците данни за наличностите от медикаменти и за индустриалния потенциал и да издава рекомендации за понижаване на дефицита.

По време на изявление пред здравната комисия на Европейския парламент основният чиновник на Комисията в региона на опазването на здравето Сандра Галина съобщи, че не приема изцяло изказванието, че има " голям дефицит ", и съобщи, че има различни медикаменти, които могат да се употребяват.

Други считат, че обстановката ще се усъвършенства с времето. " Мисля, че ситуацията ще се подобри от единствено себе си, само че това зависи от пика на инфекциите ", сподели Адриан ван ден Ховен, общоприет шеф на лобито за генерични медикаменти " Лекарства за Европа ". " Ако сме достигнали пика, предлагането бързо ще навакса. Ако не, евентуално сюжетът няма да е добър ", разяснява той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР