Когато са здрави, малките котенца са енергични, любопитни, макар да

...
Когато са здрави, малките котенца са енергични, любопитни, макар да
Коментари Харесай

От какво боледуват най-често малките котенца

Когато са здрави, дребните котенца са енергични, любопитни, въпреки да наподобяват доста нежни. Това в действителност е реалност, тъй като може в рамките единствено на седмици или даже дни здравото мъниче да развие здравословен проблем. Добре е да се познават най-честите болести при дребните котета, с цел да се реагира навреме. Ето болесттите с най-голяма периодичност в котешкото бебешко царство.

Чести болести при дребните котенца

Инфекции на дихателните пътища

Котките, също боледуват от грип и дребните са по-податливи на болести. Симптомите са ни познати от човешкия грип, това са кихането, хремата, неналичието на вкус, летаргията. Инфекциите на горните дихателни пътища са мощно заразни за други дребни, а също и за възрастни котки.

Мъничетата оздравяват бързо, в случай че се лекуват в точния момент. Ветеринарният експерт би трябвало да предпише нужното лекуване, за бързото възобновяване на котето.

Ушни акари

Акарите по ушите са измежду постоянно срещаните инфекции при дребните котета. Паразитите са заразни и за останалите котки. Най-лесно се познава заразяването с акари по черното или кафяво течение от ушната мида, сходно на наслойка от кафе. Появява се сърбеж в ушите сърбят или ранички към главата и шията, котенцето се чеше доста.

Чревни паразити

Друга постоянно срещана зараза при дребните на котката са чревните паразити. Кръгли червеи най-често се настаняват в чревния тракт на дребните доста от бебетата се заразяват с тях скоро след раждането. Това става от млякото на майката или посредством контакт със нечиста среда. Могат да се заразят и с други паразитни червеи като тениите.

За да диагностицират чревните паразити, ветеринарният експерт би трябвало да вземе проба от изпражненията на мъркащата топчица, след което ще предпише лекарство за обезпаразитяване.

Котешки бълхи

Бълхите се срещат при пухчовците от всички възрасти, само че дребните котета се оказват нападнали по-често и при тях това може да бъде рисково.

 Коте

Бълхите са разпространители и на други заболявания и инфекции, в случай че са се хранили преди този момент със инфектираната кръв на други животни. Нужно е постоянно, от време на време ежемесечно обезпаразитяване на котето.

Диария при котките

Диарията е доста постоянно положение при дребните на котката, като аргументите са доста разнородни. В някои случаи стресът, обвързван с огромни промени в живота на котето, способства за осуетяване на стомахчето на мъничето. Раздялата с майката, преместването в нов дом са все стресови събития в живота на дребните, макар че това е част от живота на тези домашни любимци.

Промяната в диетата на котенцата също може да бъде причина за диария. В случай, че смутеният стомах се е появил заради стрес или смяна на хранителния режим, възобновяване настава след няколко дни.

Ако диарията продължи дълго, това може да е знак за заболяване - чревни паразити, бактериални и вирусни инфекции, нарушавания в имунитета и други. Тогава наложително се търси помощ от ветеринарния доктор.

Сериозни положения при мъниците

Вирусът на котешката левкемия и вирусът на котешкия имунодефицит са релативно чести вирусни болести, много постоянно срещани при дребни котенца. Те минават от време на време тежко и са причина за гибелта в ранна възраст на котенцата. Нужни са проби и за двете положения и също по този начин интензивно лекуване от експерт.

Панлевкопенията, която се назовава още котешка чума, в миналото е била постоянно срещана при мъниците, само че с съществуването на котешките ваксини против това заболяване се среща все по-рядко. Все отново в случай че котето не е имунизирано, не е изключено да се разболее. Характерни за панлевкопенията са диарията, повръщането, неналичието на вкус, летаргията и дехидратацията. Панлевкопенията постоянно е съдбовна, даже при интензивно лекуване, по тази причина имунизацията е целесъобразна.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР