Когато руският президент Владимир Путин нареди началото на т. нар.

...
Когато руският президент Владимир Путин нареди началото на т. нар.
Коментари Харесай

Няма вярна статистика колко са загиналите войници от руска страна

Когато съветският президент Владимир Путин подреди началото на така наречен специфична военна интервенция в Украйна на 24 февруари 2022 година, той евентуално си е правел сметката, че тя ще завърши за няколко седмици или даже дни, по този начин както войната с Грузия през 2008 година или анексията на Крим през 2014 година Вместо това, повече от две години и половина по-късно, краят на войната в Украйна не се вижда, а кървавите сражения не престават да бушуват с цялостна мощ, като най-ожесточените боеве в този момент са съсредоточени в източната украинска Донецка област, обобщава Българска телеграфна агенция по материали от международните медии.

И въпреки всичко, какъв брой хора са изгубили съветската и украинската войска от началото на войната? Двете страни са прекомерно спестовни по този въпрос.

Според сводка, актуализирана всеки ден на сайта на една от двете водещи украински новинарски организации - УНИАН, броят на убитите съветски бойци надвишава 642 хиляди - чудовищно число, което освен това всеки ден се усилва с над 1000. Държавната новинарска организация Укринформ, от своя страна, съобщи тази сутрин за 1500 убити съветски военни единствено през последното денонощие.

Тази статистика обаче наподобява повече на агитация, целяща да повдигне духа в Украйна и да провокира антивоенни настроения в самата Русия. Показателно е, че украинският президент Володимир Зеленски загатна през февруари за 180 хиляди убити съветски бойци - в пъти по-малко от тогавашните данни на Укринформ и УНИАН.

И по този начин, в условия на война, когато се пази осведомително затъмнение и се популяризира дезинформация във всевъзможни направления, мъчно може да се каже какви са загубите на двете страни.

Според данни, оценени от Би Би Си, повече от 70 000 души, воюващи в редиците на съветската войска, обаче са починали в Украйна. При това за първи път делът на доброволците - цивилни, които са се включили към съветските въоръжени сили след началото на войната - към този момент е максимален, отбелязва английското публично радио и телевизия на своя уебсайт.

Всеки ден имена на починали в Украйна, техни некролози и фотоси от погребения са оповестени в медиите и обществените мрежи в цяла Русия. Руската работа на Би Би Си и самостоятелната съветска медия " Медиазона " са съпоставили тези имена дружно с данни от други открити източници, в това число публични отчети.

Новите гробове в гробищата също оказват помощ за пресмятане на съветските загуби. Те нормално са маркирани със флагове и венци, изпратени от министерството на защитата.

От Би Би Си са открили самоличността на 70 112 съветски бойци, убити в Украйна. Британската медия обаче прави ангажимента, че действителният брой на починалите евентуално е доста по-голям, защото някои фамилии не споделят обществено детайлности за гибелта на роднините си. Освен това анализът не включва убитите, за които няма удостоверение, нито загубите на така наречен Донецка и Луганска национална република, оповестени от подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Най-много измежду починалите са били доброволци - 13 781 индивида, което прави към 20 % от съветските загуби. Бившите пандизчии, които са се включил към съветските въоръжени в подмяна на опрощение, до момента бяха преди всичко по брой жертви, само че към този момент са втори с дял от 19 на 100. Мобилизираните жители са на трето място - 13 %.

От октомври предходната година броят на убитите за една седмица доброволци не е падал под 100. През някои седмици са регистрирани повече от 310 смъртни случая, регистрира Би Би Си.

Смята се, че за отрицателната наклонност способства по-слабата подготовка на доброволците по отношение на професионалните военни.

Войници са споделили пред Би Би Си, че увеличаващите се жертви измежду доброволците частично се дължат на разполагането им в най-тежките от оперативна позиция региони на фронтовата линия, изключително в Донецка област, където главно те попълнят губещите хора военни елементи. Много от тях биват хвърляни незабавно в пердах, постоянно без нужното образование и подобаваща екипировка.

Анализът на данните демонстрира, че доста от тези хора са родом от дребни провинциални градове, където мъчно може да се откри постоянна, добре платена работа. Повечето от тях, както наподобява, въпреки всичко са се включили към съветските въоръжени сили непринудено, въпреки правозащатници да приказват за закани и насила съответно в кавказката република Чечения, ръководена с твърда ръка от близкия до Путин Рамзан Кадиров.

Заплатите в съветската войска са сред пет и седем пъти по-високи от междинните в по-бедните райони. Освен това военнослужещите получават редица обществени придобивки и еднократни бонуси, които освен това бяха нараснали.

Най-много от убитите доброволци са били във възрастовата категория сред 42 и 50 години. Най-възрастният е бил на 71 години.

Що се отнася до Украйна, тя рядко разяснява своите загуби на бойното поле. През февруари тази година украинският президент Володимир Зеленски сподели, че въоръжените сили на страната му са дали 31 хиляди жертви, като разясни, че разкрива тези данни, с цел да опровергае раздутите бройки, обявявани от Москва.

" Не 300 000 или 150 000 (убити украински войници), или колкото Путин и лъжливото му обграждане споделят ", акцентира той, като добави, че всеки от тези хора " е огромна загуба за нас ".

Оценки, учредени на данни на американското разузнаване, въпреки всичко навеждат на мисълта, че украинските жертви са повече от оповестените от Зеленски, отбелязва Би Би Си.

И по този начин, до момента в който Русия и Украйна са се вкопчили в мъртва хватка, като всяка от тях се надява да пречупи другата, броят на убитите неизбежно ще продължи да се усилва. И Москва, и Киев търсят способи да си обезпечат още бойци, като се пробват това да стане на оптимално ниска социална цена.

Миналата седмица да вземем за пример Путин разпореди общо увеличение на числеността на съветските въоръжени сили. И макар Кремъл да изясни мярката с увеличаващите се закани на западния фланг, на фона на укрепването на силите на НАТО там, войната в Украйна безспорно също е част от уравнението.

Смята се, че дефицитът на боен личен състав е съществена причина за триумфа на изненадващото украинското нахлуване в граничната съветска Курска област предишния месец, отбелязва Асошиейтед прес.

Институтът за проучване на войната цитира на уеб страницата си съобщения, че съветският президент Владимир Путин е отхвърлил искане на Министерството на защитата да разгласи нова мобилизационна вълна напролет на тази година, с цел да бъдат обезщетени понесените до момента загуба. Вероятната причина съгласно основания във Вашитгтон мозъчен концерн е да бъдат избегнати отрицателните политически последствия, които биха последвали от насилственото привикване на резервисти под знамената. Оттогава Путин остава зает с акцията си за на процедура прикрита готовност, ограничавайки мобилизационния капацитет на Русия, пишат в умозаключение американските анализатори.

Що се отнася до Украйна, тя също пробва да попълни изгубилите хора и изтощени свои военни елементи. Тя стегна неотдавна разпоредбите за готовност, само че предишния месец президентът Зеленски предизвести, че е нужен баланс, с цел да не пострада още повече засегнатата от войната украинска стопанска система.

Докато войната продължава да бушува, доста украински мъже, които са избягали, не желаят да се върнет в своята татковина и да изпълнят воинския си дълг към нея. Миналата седмица в Киев полският министър на външните работи Радослав Шикорски предложи да бъдат спрени обществените помощи за украински мъже в Европа.

И по този начин, до момента в който Русия продължава да има доста преимущество в жива мощ и оръжия на бойното поле, както отбелязва Ройтерс, тя евентуално ще продължи да ползва своята " тактика за месомелачка ".

ТЕМА преди 9 часа 1207 преди 1 ден 1895 преди 1 ден 2262

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР