Когато руският опозиционер Владимир Кара-Мурза внезапно бива преместен от сибирски

...
Когато руският опозиционер Владимир Кара-Мурза внезапно бива преместен от сибирски
Коментари Харесай

Един от освободените руски дисиденти: Това не беше размяна. Бях незаконно депортиран от Русия

Когато съветският опозиционер Владимир Кара-Мурза ненадейно бива изместен от сибирски затвор в център за задържане в Москва, той счита, че е отведен там, с цел да бъде погубен. Едва когато вижда другите пандизчии, 42-годишният мъж схваща, че ще взе участие в размяната на заложници.

Сега Кара-Мурза се намира в Германия дружно с други двама съперници на съветския режим - Иля Яшин и Андрей Пивоваров. Те са измежду 26-те пандизчии, които бяха. В първата си обществена поява след освобождението им деятелите дадоха обещание да продължат да се борят за демократична Русия, в която един ден биха могли да се върнат.

Тримата мъже към момента осмислят това, което им се е случило. Никой от тях не е знаел авансово, че ще взе участие в интервенцията, нито е бил питан дали е склонен.

Пред публицисти в Германия освободеният съветски опозиционер Иля Яшин показа, че още в първия си ден в пандиза е декларирал, че не желае да взе участие в сходна замяна.

" Престоят ми в пандиза не беше просто битка против нападателната война на Путин, а битка за правото ми да организирам самостоятелна политика в личната си страна... До последния ден се борих за правото си да остана в Русия. Това не беше замяна - бях нелегално депортиран от Русия срещу волята си. Руската конституция не разрешава експулсирането на съветски жители от страната без тяхно единодушие ", разгласи той.

Яшин е един от доближените хора на Борис Немцов (убит през 2015 г.) и е другар на към този момент починалия Алексей Навални. Когато пандизчиите пристигнали в Анкара, той обмислял незабавно да си вземе билет за Русия, само че офицер на съветската ФСБ му споделил: " Разбира се, че можете да се върнете в Русия като Навални. Тогава ще ви арестуват също като него. И ще свършите тъкмо като Навални. "

Все отново деятелят изясни, че схваща какъв брой комплицирана е била обстановката с размяната. Той позволи, че съветският президент Владимир Путин ще продължи да взема заложници без значение от реакцията и държанието на западните управляващи.

Яшин сподели на конференцията в Бон, че " е мъчно да осъзнаеш, че си освободен в подмяна на палач ". При договорката Русия си върна наказан палач и пандизчии, обвинени в шпионаж. Тя включваше освобождението на " килъра от Тиргартен " Вадим Красиков, който излежаваше доживотна присъда за поръчково ликвидиране.

И тримата съветски опозиционери обявиха, че ще продължат битката си против режима на Путин макар рисковете.

Андрей Пивоваров прикани Запада да отслаби натиска си не върху Русия, а върху руснаците.

" Не асоциирайте жителите на Русия с политиката на Русия ", прикани той.

Тримата дисиденти отдадоха респект и на Алексей Навални, който беше погубен в пандиза този февруари. В четвъртък Белият дом удостовери информацията, че Навални е трябвало да бъде включен в договорката за замяна на заложници, само че по този начин и не е доживял до това.

Още по тематиката:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР