Тя е от Украйна. Той беше бежанец. Те се отдадоха да помагат на хората да бягат от войната – и спасиха 11

...
Когато Русия нахлу в Украйна, безброй американци гледаха картините на
Коментари Харесай

Когато Русия нахлу в Украйна, безброй американци гледаха картините на войната с ужас. Но за една двойка в Дойлстаун, Пенсилвания, конфликтът достигна до дома по много начини.

Анастасия Вели е украинка, а Орхан Вели е наполовина руснак – но той също знае много добре какво е да си бежанец.

На 11-годишна възраст семейството на Орхан бяга от Азербайджан, когато започва конфликтът в региона след разпадането на Съветския съюз.

Uniting for Ukraine — начин за хората в САЩ да спонсорират украински бежанци.

Анастасия попълни заявление, за да доведе племенницата си и дъщеря си, като каза, че процесът е лесен.

„Просто трябва да дадете обяснение как ще помогнете на идващите хора да се асимилират и как ще ги подкрепите финансово, с жилище, с възможност за работа и така нататък“, каза тя.

Те отговаряха на квалификациите и се чувстваха благодарни, че разполагат с финансите да спонсорират хора. И така, след като доведоха двама души, те доведоха още един приятел. После още един. И в крайна сметка те помогнаха за спасяването на 11 души.

Двама от хората, които са спонсорирали, са братовчедката на Анастасия Катя и нейният съпруг Саша. Те не само ги поканиха в дома си, но им помогнаха да открият банкови сметки, да получат шофьорските си книжки и да си намерят работа – малки неща, които повечето хора приемат за даденост, каза Орхан.

„За повечето имигранти, или особено бежанци имигранти, когато дойдете. Не е като да имате избор: „Ще работя ли или не?“, каза той. „Това е като „Добре, трябва да ударя земята и да го направя.“ Моят опит със Саша беше, че той кацна и той каза: „Нямам нужда от време. Трябва да започна да работя.“

Орхан успя да намери работа на Саша в едно от неговите местоположения в Saladworks , и той вече се е преместил нагоре в компанията.

Двойката не си приписва цялата заслуга, че е довела над 11 души. Някои хора в тяхната общност предложиха да пазаруват хранителни стоки или да дарят столчета за кола на бежанците, които спонсорираха. Други отвориха домовете си.

„Тази ужасна, ужасна ситуация наистина извади на преден план толкова много доброта, която изплува на повърхността. И вярвам, че повечето хора сигурно мислят за това по начина, по който ние приемаме цялата тази ситуация. Това е като, добре , искаме да помогнем“, каза Орхан.

Орхан каза, че не е имал нищо, когато се е преместил в САЩ като бежанец. Сега той има повече, отколкото някога се е надявал.

„[Ние] имаме нещо, което ви позволява да отидете и да помогнете на други хора“, каза той. „Това е страхотен малък кръг, който изпълнява.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР