Когато Русия е разконцентрирана, Балканите растат“, заяви съпредседателят на ПП

...
Когато Русия е разконцентрирана, Балканите растат“, заяви съпредседателят на ПП
Коментари Харесай

Асен Василев: България е една голяма специална икономическа зона с 10% плосък данък

„ Когато Русия е разконцентрирана, Балканите порастват “, съобщи съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков по време на полемика в Давос, Швейцария, оповестиха от пресцентъра на партията.

„ Колкото повече България, Румъния и Гърция се обединят за единна развита инфраструктура, толкоз по-бързо ще пораства благосъстоянието на хората във всяка една от тези страни. Ако имаш разнообразни енергийни източници, ставаш политически и стопански самостоятелен. Например, България отстрани зависимостта си от съветския газ от 95% на 0% “, сподели той.

Той подчертава още върху забавеният градеж на газовата връзка сред България и Гърция и на мостове на границата ни с Румъния поради стопански и политически зависимости. Петков е безапелационен, че: „ Развитието на инфраструктурата може да разреши на Балканите да реализират най-високия растеж на GDP на зона в Европа “.

Петков беше част от полемика на тематика: „ Преосмисляне на пристанищата като хъбове: стратегическото значение на Гърция, Балканите и Европа “, на конференцията Greek House Davos, част от Световния стопански конгрес. В панела взе участие още министърът на финансите на Република България Асен Василев.

„ България е една огромна специфична икономическа зона. С своя плосък налог от 10% България е едно огромно изключение в Европа. Страната ни няма проблем с растежа на стопанската система и събираемостта на налозите, само че това е възпрепятствано от инфраструктурата “, акцентира Асен Василев по време на полемиката. Той означи, че България сега не съумява да оползотвори оптимално икономическия си капацитет, поради неналичието на инфраструктура. – „ Анализите демонстрират, че в случай че се отстранен проблемите с инфраструктурата, както и се реализира цялостният Шенген, ще си увеличим GDP с 3% до 5% “.

Министърът на финансите показа подробни данни за натоварения трафик на Балканите, макар неналичието на добре развита инфраструктура и акцентира нуждата от вложения в тази посока -„ Българо-турската граница е втората с максимален поток след тази сред Съединени американски щати и Мексико. Всеки ден през нея минават по 4000 камиона дневно. Трафикът е пораства с 20% до 40% през последните години. “


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР