Когато реализираме инвестиционното предложение, защото то ще бъде реализирано, независимо

...
Когато реализираме инвестиционното предложение, защото то ще бъде реализирано, независимо
Коментари Харесай

Скандален натиск от инвеститор над експерти за добив на злато и сребро в Кърджали

" Когато осъществяваме капиталовото предложение, тъй като то ще бъде осъществено, без значение какво решение ще се вземе през днешния ден. Това е доста изрично... ". Това декларира изпълнителният шеф на " Горубсо Кърджали " АД Живка Ковачева-Гълбачева по време на районен експертен екологичен съвет в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян, на който се разисква дали да бъде позволен рандеман на полиметални златно-сребърни руди в Ардино.

Това е единствено част от невижданото ѝ изявление откакто експертният съвет на 7-ми януари с безусловно болшинство гласоподава срещу капиталовото желание на компанията за рандеман на златно-сребърни руди в Кърджалийско.

" Добре бе, хора, двама от вас мотивираха и изрекоха някакви претекстове. Не ви ли е неловко, бе! Засрамете се малко, бе, хора! Ние че ще спечелим делото в съда, ще спечелим, само че за какво губим скъпо време!? Вашето решение е в несъгласие на условията на зелената договорка, бе, хора!...Експертното равнище на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян е доста " високо " равнище ", споделя в ядосан изблик Ковачева. (Двата записа от изказванията на Ковачева може да чуете в края на прессъобщението от МОСВ).

Уточняваме, че категорично участниците в съвещанието са били известени авансово, че се води запис. ПЪРВИ ЗАПИС и ВТОРИ ЗАПИС!

Според министър Борислав Сандов представител на вложителя си разрешава да каже неща, които са " безусловно неприемливи, което освен подкопава престижа на страната, само че и унижава специалистите ".

" Не може представител на която и да е компания да се държи по този метод и да счита, че е над закона и че ще осъществя своите планове, без значение какво кажат представителите на институциите ", безапелационен е екоминистърът.



Инвестиционното предложение на " Горубсо Кърджали " е обвързвано с рандеман на полиметални руди от находище " Китница " в кърджалийската община Ардино, за период от 20 години. Намерението е то да се осъществя по открит прийом, като добитата руда, която се отнася към полиметалните златно-сребърни руди, ще се преработва в настоящите мощности на Обогатителна фабрика – Кърджали.



Находище " Китница " се намира на към 34 км западно от Кърджали и ще се създава поредно в два сектора: " Чернигово " - за първите 12 години, и " Мировец " - за идващите 8 година Концесионната повърхност на находището е 2960.615 дка, от които директно наранени от реализацията на предлагането са 249.109 дка.

В поддръжка на капиталовото предложение в хода на публичното разискване са постъпили 15 мнения. Протестни заявления против него обаче са подписали поданици на селата Долно Прахово, Чернигово, Китница, Търна, Дедино, Боровица. Отрицателно е и мнението на кмета на община Ардино с претекст, че то ще нанесе обилни отрицателни последствия върху околната среда, върху урбанизираната част на обитаемоте места, върху техническата инфраструктура (водоснабдяване, общински пътища), както и че съществуват опасности за човешкото здраве и поминъка на популацията. Той е показал, че в стратегическите документи на община Ардино - Общ организационен проект и План за интегрирано развиване на община Ардино 2021-2027 не са отразени никакви благоприятни условия и преимущества за осъществяване на това капиталово предложение, защото то няма да способства за пространственото и социално-икономическото развиване на общината.

С решение от 21-ви декември Общинският съвет на Ардино също възразява изрично против реализацията на капиталовото предложение.

Жалба против него е постъпила и от Димитър Куманов -  главен консултант по околна среда на съдружие " Балканка ". От сдружението сочат, че не е изяснено доколко е минимизиран рискът за подземното водно тяло, което е в риск съгласно Плана за ръководство на речните басейни, ще бъдат премахнати източници на питейно-битово водоснабдяване от подземни води, достъпът на популацията до питейна вода ще бъде стеснен и ще бъдат нечисти подземните води, които и без работеща мина сега съдържат манган.

Заради негативните мнения от публичните разисквания, екоинспекцията в Смолян изискала наново мнение от Басейнова дирекция " Източно-беломорски регион " и от РЗИ в Кърджали.



РЗИ - Кърджали удостоверили предходното си позитивно мнение.

От районната басейнова дирекция обаче декларират, че водоснабдяването на засегнатите села се реализира от водовземни уреди /извори/ в региона, има водоизточници в непосредствена непосредственост до плановия силует на двата сектора и насипището, а някои от тях в обсега на бъдещия рудник. Затова считат, че има риск за водите като количество и качество, в случай че се осъществя желанието на вложителя. Считат, че би трябвало да се зачете извънредно огромния публичен интерес към капиталовото желание и отрицателното отношение на локалните хора.

От Регионалната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в Кърджали са показали, че най-близко разположените обитаеми места отстоят на към 250-300 м от мястото на реализация на капиталовото предложение и тези дистанции са безвредни.



В претекстовете на експертния съвет на Регионална инспекция за опазване на околната среда за отвод се сочи, че са прегледани и оценени шест други възможности за реализацията на капиталовото желание, само че с определения способ посредством открит прийом се чакат обилни негативни въздействия върху земните глъбини, геоложката основа и ландшафта. Според тях в отчета за Оценка на въздействието върху околната среда не е регистрирано кумулативното влияние на всички минали и сегашни процедури за рандеман на подземни изкопаеми в региона, не са регистрирани опциите на територията да поеме бъдещо натоварване.

Проверка на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Смолян посочила, че въпросният вложител има същото капиталово желание и за друга част от територията на Кърджалийска област – находище " Надежда " в три сектора " Македонци ", " Дънгово 1 " и " Калина ". Те са в землищата на селата Македонци и Дънгово, само че Оценка на въздействието върху околната среда за него е прегледана от РИОСВ–Кърджали, като е обещано утвърждение.   

" Не всички обилни екологични последствия от реализацията на предлагането са разпознати и взети поради. Реализацията на капиталовото предложение води до увреждане и заличаване тук-там за размножаване, хранене, отмора и хибернация на типове. За типовете птици е регистрирано негативно влияние в друга степен. при реализацията му ще бъдат повредени и отчасти унищожени обичайни местообитания на типове, което може да докара до основна фрагментация и лишаване на биокоридори, с което да се наруши кохерентността сред обособените зони в мрежа " Натура 2000 ". Въздействията, които ще бъдат оказани върху фауната по време на строителството ще са трайни, а по време на употребата продължителни. Трайно ще се трансформират и увредят присъщи детайли на ландшафта, които са от значително значение за миграцията, географското публикувани на типовете и генетичния продан сред популациите им “ – е част от мнението на експертния съвет.



Най-общо останалите претекстове за отвод са:

1. Инвестиционното предложение обективно ще бъде обвързвано с директно, непрекъснато и необратимо механично нарушение на земните недра;

2. Отстраняването на цялата растителност в региона на находището, изземването на огромни количества минна маса (300000 т/г.) в продължение на 20 години, образуването на два руднични котлована, построяването на пътища в концесионната повърхност и отвън нея демонстрират, че ландшафтът ще бъде изцяло изменен с необратима смяна на главните му детайли и обвързваните с тях типични за региона растения, животни и екосистеми;

3. Част от ограниченията за сигурност и надзор са декларативни, обусловени от субективното усещане на възложителя и не плануват настоящи мероприятия с съответен и наложителен темперамент, които да са проверяеми от контролните органи.

Обобщената оценка на Регионална инспекция за опазване на околната среда Смолян е, че реализацията на предлагането ще докара до дълготрайни, необратими и кумулативни въздействия със забележителен негативен резултат върху околната среда и човешкото здраве.

Справка в Търговския указател сочи, че Живка Ковачева-Гълбачева е освен изпълнителен шеф на " Горубсо Кърджали " АД, само че и негов автентичен притежател.

Интересен подробност от връзката ѝ с екоинспекцията е, че при приемане на известието за планувано съвещание по решение за Оценка на въздействието върху околната среда на капиталовото предложение, тя е написала на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Смолян Екатерина Гаджева следното: " Гаджева, Измътихте го най-сетне. Много е мъчно, когато нямаш претекстове и действаш по разпореждане на кмет " .

ЗАГЛАВНА СНИМКА: АРХИВ

Още от КЪРДЖАЛИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР