С официална първа копка по проект Перперикон - храм на

...
С официална първа копка по проект Перперикон - храм на
Коментари Харесай

Започва изграждането на художествено осветление и видеонаблюдение на „Перперикон

С публична първа копка по план „ Перперикон - храм на боговете и дом на цивилизациите ", бе обещано началото на действия по построяването на художествено осветяване, мълниезащита и видеонаблюдение на археологически комплекс „ Перперикон ".

Символично копката направиха кметът на Кърджали Ерол Мюмюн и заместник-кметът Даниел Делчев. Пред присъстващите представители на общинското управление, компанията реализатор, медии и жители, кметът акцентира, че обектът безспорно е един от най-значимите археологически монументи в България и неповторима неделима част от международното културно завещание.

„ Перперикон предлага на посетителите неповторимо съ­четание от архитектурни, исторически и мултирелигиозни следи от другите култури , обитавали в течение на хилядолетия свещения град.

Неслучайно в последните години той се трансформира във флагмана на забележителностите, които разпространяват по света Източните Родопи и България като дестинации и за културно-исторически туризъм ", сподели още Ерол Мюмюн. 

Той добави, че опазването, съхранението и социализацията на археологически монументи е опция за основаване на условия за развиване н а конкурентноспособни туристически атракции в региона.

Каза също, че в концепцията за интегрирани териториални вложения „ Минало, Настояще и Бъдеще ЗАЕДНО за Кърджали! Изпълнение на интегрирани вложения за уравновесено социално-икономическо развиване и туризъм, създаващи една по-устойчива и по-добра витална среда! ", община Кърджали е кандидатствала в партньорство с община Момчилград и за ограничения за консервация и реституция на новооткритите елементи от Перперикон, както и на паметен комплекс „ Татул “.

Мюмюн напомни, че през миналата 2023 година на археологическия обект бяха изпълнени консервационно-реставрационни действия по археологически структури и бяха сложени архитектурни детайли за обезпечаване отдиха и туризма.

Кметът сподели още, че планът „ Перперикон - храм на боговете и дом на цивилизациите " се реализира с комбинирано финансиране от Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване.

По думите му в оставащите два месеца по плана ще се подчертава върху популяризирането и представянето на археологическия комплекс. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР