„В Дерна смъртта е навсякъде“: мисия на Палестинската гражданска отбрана в Либия

...
Когато Раед Казмуз и неговият екип от палестински лица за
Коментари Харесай

Когато Раед Казмуз и неговият екип от палестински лица за първа помощ най-накрая достигнаха Дерна миналата седмица, той беше зашеметен от самия мащаб на бедствието в наводненото Средиземно море на Либия град.

41-годишният подполковник е ръководител на спасителния екип на Палестинската гражданска отбрана, чиито 35 членове са завършили едноседмичната си мисия в Дерна в четвъртък и се връщат към окупирания Западен бряг.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента. Объркване, тъй като някои журналисти поискаха да напуснат засегнатия от наводнението Либия ДернаБроят на жертвите на наводнението нараства до 11 300 в крайбрежния град Дерна на Либия< /h3>Заместник-кмет на Дерна, наводненият град в Либия, описва ситуациятакрай на списъка

„Опустошението надхвърля всяко въображение“, каза той, описвайки сгради, изкоренени от основите и отнесени в морето.

Това не беше първата мисия на Казмуз, тъй като той ръководи първи мисии за реагиране в Пакистан след големите наводнения през 2022 г. и в Турция след земетресенията през февруари. Но шокът, изпитан в Дерна от него и екипа му – включващ 22 специалисти по търсене и спасяване във вода – беше осезаем.

„Хората тук ни казаха, че Дерна е най-красивият град в Либия“, каза той.

„Днес преминавате през него и не виждате нищо освен кал, тиня и съборени къщи. Миризмата на трупове е навсякъде, миризмата на смърт от морето, където са били пометени хиляди разложени трупове.“

„Ние отговаряме на обаждането“

Това, че палестинска мисия е пристигнала, за да помогне на засегнатите от бедствие либийци, беше изненада за мнозина и този екип от първа помощ трябваше да се бори по-упорито от другите, за да успее дори да се измъкне от окупирания Западен бряг и да стигне до международна летище в Йордания.

И все пак те упорстваха, каза Казмуз, поради вярата в международните хуманитарни принципи и необходимостта от предоставяне на хуманитарна помощ на нуждаещите се, независимо от пол, религия или раса.

„Когато чуем зов за помощ от някого, ние откликваме на призива, въпреки страданието, което изпитваме като палестинци, живеещи под израелска окупация“, каза той.

Дерна и други източни либийски градове бяха ударени от бурята Даниел на 10 септември. Проливните дъждове причиниха срутването на два занемарени язовира, което доведе до стена от приблизително 30 милиона кубически метра (8 милиарда галона) вода, бомбардираща Дерна , унищожавайки цели квартали.

Говорител на Международния комитет на Червения кръст каза, че жертвите са хиляди, но не даде конкретна жертва, тъй като броят им все още не е ясен. Световната здравна организация казва, че са регистрирани общо 3958 смъртни случая.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси казва, че най-малко 9 000 души все още са в неизвестност. Прогнозите са, че десетки хиляди от 100 000 души в града са били разселени.

„Около 43 059 души са били разселени от наводненията в североизточна Либия“, каза Международната организация по миграцията в четвъртък, добавяйки, че „липса на водоснабдяване според съобщенията кара много разселени хора да напуснат Дерна“.

Мисията на палестинската гражданска защита е работила в 56 страни в Африка, Азия, Карибите и Латинска Америка.

Донасяне на тонове помощ за Либия

Палестинската гражданска защита закупи повече от 22 тона храна и хуманитарна помощ и ги представи на либийските власти, Имад ал Зухайри, помощник-министър на външните работи и генерален директор на Палестинската агенция за международно сътрудничество, който беше с мисията , каза Ал Джазира.

„Въпреки окупацията, Палестина е способна да играе своята роля на международната сцена“, каза той. „Мисията на нашия екип произтича от способността ни да се свързваме тясно със страданието на другите, като се има предвид, че живеем под израелска окупация и нейните политики.“

Ал-Зухайри каза, че пътуването им е било възпрепятствано от липсата на директни полети и екипът е бил забавен с няколко дни, тъй като общото им време за пътуване е било повече от 30 часа. Но в крайна сметка се радваха, че са успели.

„Ако имахме летище или пристанище, можехме да сме там за няколко часа“, каза той, добавяйки, че други международни екипи са успели да отидат директно до своите летища с цялото си оборудване и консумативи.

Израел забранява на палестинците в окупирания Западен бряг да използват което и да е от неговите летища и трябва да пресекат контролираната от Израел сухопътна граница с Йордания, да шофират до столицата Аман и да излетят от международното летище Кралица Алия.

„Цели семейства, изтрити от гражданския регистър“

С пристигането си екипът организира две смени за работа от 7 сутринта до 19 часа. „Искахме да работим през нощта, но операциите по търсене и спасяване спряха напълно през нощта“, каза ал-Зухайри.

Той описа трагични сцени на хора, търсещи жертви, независимо дали са живи или мъртви, добавяйки, че никога не е виждал подобни сцени на разрушения, дори в Турция след земетресенията през февруари.

„Видях напълно разрушен град“, каза той. „Видях коли по покривите на сгради, тела на земята и тела, излизащи от морето.“

Казмуз каза, че градът се чувства зловещ, с цели семейства мъртви, „изтрити от гражданския регистър“.

„Разхождайки се из Дерна, виждаш смърт навсякъде“, каза той. „Намерихме жертви в квартали, в които не са живели, пометени от наводненията, заровени под земята или отнесени в морето.“

Някои тела са били във водата толкова дълго, продължи Казмуз, че е трудно да се идентифицират жертвите.

„Дадохме всичко, което можахме“, каза той. „Надяваме се, че бяхме част от облекчаването на някои последици от това бедствие върху засегнатия либийски народ.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР