Когато прокуратурата се намеси, говорим за престъпление. Фактът, че ще

...
Когато прокуратурата се намеси, говорим за престъпление. Фактът, че ще
Коментари Харесай

Сигнализирали за уронен престиж, а не за насилие в дома за деца в Габрово

Когато прокуратурата се намеси, приказваме за закононарушение. Фактът, че ще бъдат наложени наказания не трансформира средата, в която тези деца са отглеждани. Това съобщи заместител омбудсманът Диана Ковачева пред Нова телевизия във връзка насилието в дома за деца " Хризантема " в Габрово.

Тя чака да има освен административни санкции на личния състав на дома, в който бе открито принуждение над деца с увреждания.

Първият сигнал националният омбудсман Мая Манолова получи през октомври, той беше за спор в личния състав. През ноември е получен втори сигнал, че има спорове, ревизират препирня сред личен състав и рекомендации, които не са изпълнени, изясни Диана Ковачева по какъв начин в началото не е станало ясно, че има принуждение над деца в този дом.

Сигналът, получен през декември, е за накърнен авторитет от ръководителя на центъра.

Деинституционализацията завърши. Децата се отглеждат в добре изглеждащи домове, само че контролът липсва, скъсана е междуинституционалната връзка. Персоналът е неквалифициран, несъответствуващ, сподели Ковачева.

Кметът на Габрово Таня Христова разгласи, че на 27 октомври получава сигнал и образува комисия за инспекция в дома.

На 15 януари 2018 година кметът е научил за упражнявано принуждение в дома. На 16 януари 2018 година е заповедта на омбудсмана за инспекция. Инспекцията е от някогашния ръководител на ДАЗД Ева Жечева и Нуртен Патраклъ - основен специалист в дирекция " Права на детето " в администрацията на омбудсмана.

Не съм проверяващ орган, съобщи кметът на Габрово Христова в отговор на въпрос за какво не е уволнила жена, която бие дете. Кметицата е посещавала дома през декември няколко пъти се е срещала с екипа на дома.

За резултатите от инспекцията Нуртен Патраклъ съобщи, че вербалната експанзия по отношение на децата не се възприема като принуждение. Ръководителката на дома заяви, че е уведомила за това принуждение - на 16 януари 2018 година

Записите са остарели, сподели Ковачева за видеозаписите, които демонстрират принуждение над децата. Втората инспекция демонстрира, че има спор, който се отразява върху децата. Болестите вършат нападателни тези деца, добави Ковачева.

Да се вземат незабавни ограничения по-квалифицирани хора да се грижат за тези деца, предлага Диана Ковачева. В администрацията на омбудсамана разискват нов механизъм за надзор в сходни домове. Първото равнище на надзор е от институциите, второто - от омбудсмана, дружно с Неправителствени организации.

Относно обсъжданата ратификация на Истанбулската спогодба Ковачева съобщи, че в домашна среда насилието над дами и деца е инкриминирано. Омбудсманът предлага Конвенцията да бъде призната с тълкувателна декларация. Темата за избора на обществената роля на пола и стандартите, учредени на пола са контролирани в Закона за равнопоставеността на мъжете и дамите, разясни Диана Ковачева. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР