Когато през септември миналата година Русия въведе часовете по патриотизъм

...
Когато през септември миналата година Русия въведе часовете по патриотизъм
Коментари Харесай

АФП: Путин подготвя Русия за дълъг конфликт

Когато през септември предходната година Русия вкара часовете по национализъм в началните и междинните учебни заведения, Татяна Червенко реши, че няма да пробутва " пропагандата на Кремъл " на своите възпитаници от осми клас в Москва.

49-годишната жена употребява част от часовете, с цел да преподава математика, и подценява прокарваните от Кремъл тези за спора в Украйна.

Червенко е стимулирана от загрижеността си, че управляващите употребяват принадлежности в руски жанр, с цел да предизвикват патриотизма и да милитаризират обществото - единствено няколко седмици преди Кремъл да разгласи първото приканване в армията след Втората международна война.

Протестът ѝ не остава неусетен.

 

Училищната администрация я порицава публично два пъти, а през октомври маскирани мъже се появяват на работното ѝ място, вкарват я в полицейски автомобил и я задържат за няколко часа.

 

Украйна е подготвена за атака, само че в случай че получи от Запада въоръжение
През декември, откакто устоява на възходящия напън от страна на работодателите си, Червенко е уволнена.

" Те желаят да създават дребни бойци. Някои дребни бойци ще отидат на война, други дребни бойци ще създават муниции, а трета група ще създава програмен продукт за подкрепяне на тези старания ", споделя Червенко пред Агенция Франс Прес.

 

" Те играят дълга игра. "

Радикална промяна

 

Политически анализатори и социолози настояват, че една година откакто съветският президент Владимир Путин подреди на войските да влязат в Украйна, Кремъл слага обществото на военна основа и се окопава за дълготраен спор.

 

Тази година Путин произнесе новогодишното си послание, заобиколен от униформени, и сплоти руснаците зад настъплението в Украйна и борбата със Запада.

Социологът Григорий Юдин съобщи, че Кремъл приготвя руснаците за " огромна, екзистенциална война " и просветителната система се употребява за постигането на тази цел.

" Става дума за радикална, цялостна промяна на образованието, с цел да се активизира съветската юноша за война ", споделя Юдин пред Агенция Франс Прес.

" В момента образованието има две функционалности - агитация и главно военно образование. "

 

Часовете по национализъм - наречени " Важни диалози " - съчетават ревизионизъм на Втората международна война, уроци за съветските полезности и описа на Кремъл за войските на Москва, които " пазят " сънародниците в Украйна.

 

На учебните заведения също по този начин е подредено да извършват националния химн и да издигат знамето при започване на всяка седмица.

 

Очаква се през септември Министерството на образованието да вкара в гимназиите и университетите курсове за боравене с автомати " Калашников " и гранати, като отзвук от руските времена, когато те бяха съществени детайли от образователната стратегия.

 

В цяла Русия учениците се предизвикват да изпращат писма до съветските бойци в Украйна и да създават камуфлажни мрежи и свещи за окопите.

 

Мащабната акция на държавното управление за поощряване на патриотизма в обществото е ориентирана и към възрастните.

Билбордовете, приветстващи съветските бойци и буквата Z - признакът на Москва за нападението - са публикувани из цялата страна.

Путин е наредил в кината да се прожектират документални филми, отдадени на настъплението в Украйна.

 

А военните публицисти, работещи за държавните медии, получиха статут на звезди. Един от тях беше определен за член на Съвета по правата на индивида в Кремъл.

 

Но съветският президент обърка доста неща и отрицателните последствия за Русия ще останат дълго откакто Путин напусне сцената

Култ към гибелта

 

В продължение на години Путин използваше Втората международна война като девиз за своята политическа стратегия, придавайки на успеха на Съветския съюз над нацистка Германия статут на фетиш.

Сега държавната телевизия и православната черква се опират на тази горделивост от армията и я издигат на нови висоти.

" Налице е прослава на войната и детайли на фетиш към гибелта ", споделя Юдин.

 

През септември - когато Путин прикани стотици хиляди резервисти - главата на Руската православна черква, патриарх Кирил, съобщи по време на проповед, че гибелта в Украйна " измива всички грехове ".

Един от водещите пропагандисти на страната, Владимир Соловьов, сподели на руснаците да спрат да се опасяват от гибелта.

 

" Животът е мощно надценен ", сподели той по държавната телевизия през януари. " Защо да се опасяваме от това, което е неизбежно? "

За Андрей Колесников, старши теоретичен помощник във Фондацията за интернационален мир " Карнеги ", тези събития свидетелстват за пълзящото завръщане на Русия към тоталитаризма.

 

Логиката на Кремъл, споделя Колесников пред Агенция Франс Прес, е, че " бъдещите генерации би трябвало безропотно да извършват волята на страната ".

" Това към този момент не е просто властническа страна ", предизвести той.

Посещавайки Вашингтон, Зеленски благодари на американците и европейците от името на украинците, както е правил доста пъти. Но в действителност ние сме тези, които би трябвало да им благодарим.

Социолозите настояват, че патриотичният ентусиазъм на Кремъл печели доста руснаци, макар проектите на държавното управление да редуцира обществените разноски и да отдели към една трета от бюджета за защита и сигурност през тази година.

 

Военен метод на живот

 

Привърженикът на Путин Николай Карпуткин споделя, че поддържа " специфичната военна интервенция " в Украйна - формалното наименование на Кремъл за спора.

" Ние сме във война със Запада, със западните полезности, които те се пробват да ни наложат ", сподели Карпуткин пред Агенция Франс Прес в развлекателен парк на военна тема край Санкт Петербург.

 

39-годишният мъж, който докара фамилията си в парка, където децата и родителите им могат да се возят на бойни танкове и да боравят с оръжия, съобщи, че също по този начин поддържа главното военно образование в учебните заведения.

" Трябва да подтикваме патриотизма ", сподели той. " Това е нещо положително. "

" Трябва да пазиме обичайните полезности и суверенитета на нашата татковина. "

 

Целта е да спрат военните доставки за Украйна
Социологът Юдин споделя, че съветските управляващи ще предизвикват военните и патриотичните настроения, до момента в който считат за належащо.

" Военният метод на живот ще продължи, до момента в който Путин и екипът му са в Кремъл ", споделя Юдин.

" Ако те останат там 20 години, тогава Русия ще води война 20 години. "

 

Източник: News.bg
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР