Когато през април експертът по външна политика Кемал Киришчи предупреди,

...
Когато през април експертът по външна политика Кемал Киришчи предупреди,
Коментари Харесай

Очаква ли Европа бежанска криза от Афганистан?

Когато през април специалистът по външна политика Кемал Киришчи предизвести, че " всеобщото изселване на бежанци, избягали от Афганистан, може да провокира нова миграционна рецесия ", неговото проучване получи малко внимание, написа " Евронюз ".

Сега, когато талибаните приключват бързото си завладяване на страната след решението на Съединени американски щати и НАТО да се изтеглят, прогнозите му може би към този момент са се сбъднали.

Приблизително 400 000 души в страната са принудени да изоставен домовете си от началото на годината, съгласно организацията на Организация на обединените нации за бежанците.

Организациите за подкрепяне предизвестиха, че това може да бъде единствено началото на доста по-голяма филантропична рецесия с опустошителни последствия за афганистанците.

Каролин Ван Бурен, представител на ВКБООН в Афганистан, съобщи, че сред 20 000 и 30 000 души напущат страната седмично.

" Сега виждаме огромен брой хора, напускащи Афганистан: полетите са цялостни и тези хора, несъмнено, са хора, които имат документи за пътешестване, могат да получат визи, които имат позволения за престояване в други страни ", сподели тя. " Но в този момент следим наклонност на хора, които се движат по неточен метод, хора, които бягат поради личната си сигурност, само че без документи за пътешестване и са изложени на огромен риск от употреба. "

Тъй като от ден на ден афганистанци търсят заслон или желаят да избягат в Европа има опасения, че броят на мигрантите ще се усили.

Европейският съюз към момента е белязан от миграционната рецесия от 2015-16 година, при която стотици хиляди дойдоха от Сирия. Това провокира интензивни разногласия в границите на 27-членния блок по отношение на шерването на мигрантската тежест, като популистките партии в някои елементи на Европа използваха вълната против антиимиграционните настроения.

Канцлерът Ангела Меркел, която приветства всеобщо сирийските бежанци в Германия през 2015 година под прословутото си мото " Можем да го създадем ", промени тона.

Тя прегледа въпроса с афганистанските бежанци на конференция предишния месец, като сподели: " Не можем да разгадаем всички тези проблеми, като приберем всички. " " Не може по този начин, Австрия и Германия да вземат решение афганистанския проблем за Европейски Съюз ", сподели австрийският вътрешен министър Нехамер пред публицисти, като се оплака от скок в нередовната миграция тази година.

Турските управляващи обявиха предишния месец, че наблюдават от близко всеки приток на афганистански мигранти, като повече от 27 000 са уловени през тази година през иранската граница. Иранско-турската граница от дълго време е известен контрабанден маршрут за афганистански мигранти, които желаят да влязат в Турция, преди да продължат пътуването си към Европа.

В допълнение към маршрута за Турция, Литва споделя, че афганистанските бежанци са почнали да идват в страната през Беларус, което допуска, че нов маршрут може да е в начален етап. Вилнюс упрекна Минск, че провежда противозаконни гранични пунктове като част от " хибридна война " против Европейски Съюз.

Но въпреки всички съставки за огромна бежанска рецесия да са налице, специалисти разясниха пред " Евронюз ", че фокусът на Европа да се опита да възпре хипотетичната вълна от афганистански мигранти е погрешен.
 Байдън: Войната в Афганистан към този момент не е наша, страната да се пребори с талибаните Обновена
Байдън: Войната в Афганистан към този момент не е наша, страната да се пребори с талибаните

Защити решението си за евакуиране, макар гневните рецензии

Вижда ли Европа към този момент приток на афганистански мигранти?

Данните демонстрират, че през последните месеци до момента не е имало голям приток на афганистански мигранти в Европа.

През първата половина на 2021 година на външните граници на Европейски Съюз са докладвани към 3200 нередовни гранични пункта от афганистански жители, съобщи представител на Европейската комисия в документално изказване.

" Този ​​брой съставлява 41% понижение спрямо миналата година ", добави Комисията, като означи, че " рестриктивните мерки на границата и пътуването, свързани с пандемията на ковид, са повлияли на данните за предходната година ".

Макар че е " доста евентуално " огромен брой афганистанци да се нуждаят от протекция през идващите месеци, " тази солидна рецесия не значи, че хората доближават Европа ", сподели Джералд Кнаус, създател на Европейската самодейност за непоклатимост (ESI), мозъчен концерн.

" За да стигнете до Европа, би трябвало да преминете доста граници, които през днешния ден са доста по-трудни за прекосяване, в сравнение с преди няколко години ", продължи специалистът по миграция, акцентирайки хипотетичната гръцка политика на отбиване на сухопътните и морските й граници - което Атина отхвърля.

През последните години Европейски Съюз влага обилни запаси за подсилване на външните си граници и въздържане на мигрантите. През 2016 година блокът се съгласи да заплати на Турция 6 милиарда евро, с цел да попречи на сирийците търсещи леговище да преминат в Гърция.

" Що се отнася до обстоятелствата, към момента не виждаме огромен брой афганистанци да идват в Турция и сигурно не в Европа. И не е ясно какъв брой от тях ще могат да изоставен Афганистан - Пакистан твърди, че може да отбрани границата ", Отбеляза Кнаус.

" През 2015 година, за шест месеца, повече от 500 000 души непринудено пристигнаха от Турция в Гърция. За съпоставяне, в този момент през последните шест месеца общият брой на хората, достигащи от Турция до Гърция, освен афганистанци, само че всички, беше към 4000. Така че това е 125 пъти по-малко ", упорства той.

Що се отнася до маршрута Беларус, цифрите са още по-ниски. " Досега е имало към 3 000, тъй че е по-малко от 4 000 достигнали до Гърция ", сподели Кнаус. От тези 3000, болшинството са иракчани.

" Има нервност по отношение на огромните цифри и действителността, доста малко хора минават границите. "

" Това е разпалване на страха и популизъм. Ако се надигнем против това и кажем: " Не, същинската рецесия е друга. " Това е, че на нашите граници нарушаваме законите на Европейски Съюз, а в Афганистан доста хора се нуждаят от отбрана. Това са хора, с които дружно сме се борили с цел да възстановим страната в продължение на 20 години и сме си изоставили ", сподели Кнаус.

Киришчи, който е задграничен старши помощник в мозъчния концерн Брукингс, разяснява, че огромен брой афганистанци " непрестанно се вливат в Турция през Иран ", цитирайки данни на ВКБООН.

Но и двамата специалисти се съгласиха за едно: За афганистанските мигранти ще бъде извънредно мъчно да влязат в Европейски Съюз.

" Ще има огромна филантропична рецесия на границата (Гърция-Турция), типът рецесия, която ще навреди на репутацията на Европейския съюз в интернационален проект, защото светът ще види по какъв начин Европейският съюз се съпротивлява на влизането на бежанците в Шенгенското пространство ", добавя Киришчи.

Как реагира Европа?

Миналата седмица Съединени американски щати оповестиха, че уголемяват своята бежанска стратегия за афганистанци в риск. Допустимите към този момент ще включват сегашни и някогашни чиновници на държавното управление на Съединени американски щати и НАТО, основани в Съединени американски щати осведомителни организации, организации за помощ и други групи за помощ, които получават финансиране от Съединени американски щати.

Кнаус сподели, че европейците би трябвало да помислят за сходна стратегия, " давайки най-малко опция да имат достъп до Европа на тези, които са се доверили в работата на нашите институции през последните 20 години и които могат да бъдат изложени на действителен риск ".

По-късно Дания стана първата страна от Европейски Съюз, която предложи на афганистанците, които са наети от страната, позволение за престояване.

Съществува и казусът с афганистанците, които към този момент са в Европа, които са получили отменяне на молбите за леговище и са изправени пред депортиране.

Миналата седмица Франция, Германия и Холандия оповестиха, че се причисляват към европейските страни, които взеха решение да спрат депортациите, като обстановката със сигурността в Афганистан се утежни.

По-рано Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) изиска от Австрия да отсрочи депортирането на афганистанец.
 Външните министри на Европейски Съюз разискват Афганистан
Външните министри на Европейски Съюз разискват Афганистан

Кризата заплашва Европа с мигрантска вълна



Какви са опциите за справяне с рецесията?

" Има доста хора, които могат да бъдат изложени на сериозен риск от гонене в Афганистан, които няма да намерят протекция, в случай че западната политика не откри метод те да напущат постоянно ", сподели Кнаус.

Както Киришчи, по този начин и Кнаус разясняват, че Европейски Съюз и други западни страни би трябвало да отговорят на рецесията с обширна стратегия за презаселване, в мащаба на това, което бе направено с виетнамците в края на 70-те и 80-те години на предишния век.

" В рецесията на хората от лодките от Виетнам след 1979 година имаше коалиция от страни, които са воювали във Виетнам, или които бяха шокирани от филантропичната злополука на хора, които заминаваха с лодки за Малайзия, Индонезия, Тайланд и Филипините и в които се споделяше: ще приемем хората в нашите страни посредством презаселване по спретнат метод. "

Американската стратегия, оповестена предходната седмица, не стига толкоз надалеч, защото претендентите би трябвало да изоставен Афганистан без никаква поддръжка, с цел да стартират процеса, който може да отнеме 12-14 месеца в трета страна.

Европейската комисия съобщи пред Euronews, че " мощно " поддържа презаселването, в това число " посредством обезпечаване на средства от Европейски Съюз ".

" От 2015 година стратегиите на Европейски Съюз за презаселване обезпечават отбрана на най-уязвимите бежанци (повече от 81 000 презаселвания досега). "

Миналия месец блокът започва конгрес на Европейски Съюз за презаселване, с цел да активизира финансиране за презаселването на 30 000 бежанци до края на 2022 година

Но както отбелязва Европейската комисия, " презаселването е непринудено изпитание за държавите-членки; решението да се ангажират с презаселване и решенията за самостоятелен банкет са на държавите-членки ".

" Мисля, че би било неправилно да се направи това европейски въпрос.. Но въпросът в действителност е за Франция, Германия, Испания и Италия и обособени страни, воювали в Афганистан ", сподели Кнаус.

Какво значи това за връзките сред Европейски Съюз и Турция?

Тъй като Европа е обезпокоена от нова бежанска рецесия от Афганистан, нейното трънливо партньорство с Анкара по въпросите на миграцията евентуално още веднъж ще бъде под светлините на прожекторите. Често, когато Европейски Съюз се сблъсква с Анкара, президентът Реджеп Ердоган заплашва да спре да пречи на бежанците да се насочат към Европа.

В неделя Ердоган съобщи, че Турция ще работи с Пакистан, с цел да стабилизира обстановката в Афганистан и да предотврати притока на мигранти.

Киришчи предвижда, че защото гръцките сили за сигурност ще се опитат да попречат на афганистанските мигранти да влязат от Турция, може да има огромна " филантропична и евентуално политическа рецесия сред Турция и Гърция ".

Според него Ердоган може да се опита да употребява рецесията за " вътрешни цели, с цел да покаже по какъв начин славният Европейски съюз не дава отговор на личните си стандарти и по какъв начин Турция приема уязвими хора, изключително от мюсюлмански страни, с отворени прегръдки ".

Той обаче означи, " една от последствията от идването на тези афганистански бежанци като цяло в Турция ".

" Фактът, че турската стопанска система става все по-зле, изостря тези усеща в публичното мнение ", добави той.

Не е ясно дали Ердоган ще се опита да се " контракти " с Европейски Съюз, както направи през 2015-16 година, когато договаряше своя миграционен пакет от 6 милиарда евро, добави специалистът.

Но наподобява, че Европейски Съюз е подготвен да поддържа паричните потоци. " Европейски Съюз ще продължи да поддържа своите сътрудници, защитаващи бежанците и хората, нуждаещи се от интернационална протекция и да поддържа приемащите страни ", разяснява представителят на Европейската комисия.
 Фронтекс предизвести за напън на афганистанци и сирийци към Европейски Съюз през Балканите
Фронтекс предизвести за напън на афганистанци и сирийци към Европейски Съюз през Балканите

22 600 мигранти са открити по противозаконни марштути към Европейски Съюз в Западните Балкани от януари
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР