Когато през 2019 г. Вивиан Пети Фрер бяга от родината

...
Когато през 2019 г. Вивиан Пети Фрер бяга от родината
Коментари Харесай

Бежанци от Хаити губят надежда, че ще се завърнат в родината си

Когато през 2019 година Вивиан Пети Фрер бяга от родината си Хаити в Бразилия, а след това в Мексико, където отваря ресторант, тя има вяра, че някога ще се върне вкъщи. Тази надежда обаче е изчезнала неотдавна. В изискванията на гангстерско принуждение, обхванало Хаити, доста от напусналите карибската страна се усещат безпомощни, когато се обаждат на ужасени членове на фамилията си, които не могат да заминат, тъй като летищата са затворени, а прекосяването на Съединените щати по море е прекомерно рисковано.
" Когато предходното потомство мигрираше, те мислеха по какъв начин да работят и да изкарат пари, с цел да се върнат в Хаити. Но в този момент не го вършат. Трудно е да се каже, само че това е като бягство от гибелта.
Вивиан Пети Фрер, уредник на общността в Haitian Bridge Alliance

Ескалиращите безредици намират отзив измежду милионите хора, напуснали Хаити в посока Бразилия, Чили, Мексико и Съединените щати. Тъй като очакванията им за завръщане вкъщи понижават, следва да се вземе решение как Вашингтон да реагира на разтърсванията в страната, която от дълго време е измъчвана от политическа нестабилност, необятно публикувана беднотия и естествени бедствия. Хаитянският мостови алианс се свързва с имигрантите в Съединените щати и Канада и открива, че доста от тях имат фамилии, попаднали в клопката на войната сред бандите.
Представете си, че Хаити е в най-лошия си интервал, преди да можете да кажете, че всичко е наред, макар че знаех, че не е по този начин. Имах религия, че нещата ще се трансформират, само че в този момент всички са изгубили религия. Аз съм изгубил религия от декември насам. Не знам, само че няма път обратно поради бандите. Знам, че те също са маргинализирани хора, които са страдали, само че се обърнаха против нас. Сякаш те страдат и си го изкарват на братята и сестрите си, а това не е обикновено.
Вивиан Пети Фрер, уредник на общността в Haitian Bridge Alliance

Съединените щати са главната дестинация за мигрантите от Хаити и методът на президента Джо Байдън към имиграцията за насърчаване на нови и разширени легални пътища, до огромна степен работи по предопределение с хаитяните. Това се случва макар рецензиите към невижданото му потребление на пълномощията за " предварително освобождение " за разрешаване на влизане по филантропични аргументи. Повече от 151 000 хаитяни са пристигнали на американските летища, откакто са кандидатствали онлайн с финансов спонсор до февруари - опция, която е налична и за кубинци, никарагуанци и венецуелци.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР