Шефът на МВФ казва, че Африка трябва да направи тези три неща, за да увеличи търговията

...
Когато по-късно тази година висши финансови служители и централни банкери
Коментари Харесай

Когато по-късно тази година висши финансови служители и централни банкери се съберат за годишната среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, бъдещето на Африка може да заеме централно място.

Предстои да се проведе в Маракеш, Мароко, през октомври, това ще бъде първата среща на МВФ и Световната банка, която се е състояла на континента от 50 години.

Времето е назряло, тъй като африканските страни се борят с бавен растеж, продоволствена несигурност и дългове. Но според Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ, младата демография на континента също го прави район с богати възможности. Преди срещата Георгиева разговаря с Елени Гиокос от CNN за икономическото възстановяване и бъдещето на Африка.

Следващото интервю е редактирано за яснота и дължина.

CNN: Според нивата на инфлация и публичен дълг, които виждаме в Африка, не са били наблюдавани от много десетилетия. Тревожи ли ви това и какво ще се опитате да постигнете по време на годишните си срещи?

зелен амоняк Нелсън Мандела бей карта изображение CNN

Георгиева: Разбира се, ние сме много обезпокоени от финансовия натиск върху страните с ниски доходи. Идва от изпаряването на фискалното пространство поради въздействието на Covid, идва от високите нива на дълг и високите лихвени проценти. Когато отидем в Мароко, нашият най-важен краткосрочен приоритет в световен мащаб е да намалим инфлацията, за да видим как лихвените проценти намаляват.

Защо това е толкова критично? Растежът трябва да се ускори. Ние сме много загрижени, че целият свят не се справя толкова добре по отношение на производителността и растежа. За страните с ниски доходи, когато светът се забавя, възможностите за тях също се забавят. Критични срещи, като тази, обединяват света, за да обсъдят как можем да преодолеем краткосрочните предизвикателства, както и дългосрочните предизвикателства на бавния растеж и един фрагментиран свят.

Кристалина Георгиева, управител директор на МВФ, говори във Вашингтон, окръг Колумбия, през април на среща на Световната банка и МВФ. През октомври групите ще се срещнат отново в Маракеш, Мароко. class= Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ, говори във Вашингтон, окръг Колумбия, през април на среща на Световната банка и МВФ. През октомври групите ще се срещнат отново в Маракеш, Мароко. Кевин Дич/Гети изображения

В момента се намираме в трудна и несигурна ситуация. Виждаме толкова много валутна девалвация; в същото време виждаме толкова много работа, която МВФ върши на континента. Какви съобщения мислите, че ще видим да идват от Мароко?

Георгиева: Очаквам да видя много силен фокус върху африканския континент. За първи път от половин век сме тук. Очаквам също така, че ще поддържаме общ възглед за това как да придвижим световната икономика напред.

Не си даваме достатъчно признание за постиженията, които сме постигнали. Световната икономика можеше да се срине по време на Covid, но не го направи. Защо? Защото се събрахме и заедно преодоляхме тази криза. В Маракеш трябва да го направим отново и особено да се концентрираме върху перспективите за нововъзникващите пазари и развиващите се икономики — възможностите, които младото население в Африка предоставя на Африка и на останалия свят.

Говорите за младата демография на континента, което разбира се е част от перспективите за растеж на Африка. Но ако нямат какво да правят и не са образовани, това е колкото риск, толкова и възможност, нали?

Георгиева: Много. Ето защо в МВФ сме взели присърце работата си със страните за защита на социалните разходи и за повишаване на качеството на разходите за образование и по-високо качеството на разходите за здравеопазване и социална защита - защото образованието на момчета и момичета е начин за увеличаване на производителността и разгръщане на потенциала за растеж.

 летище Руанда 2_story Авиационни пътувания и логистика (ATL)

Континенталната зона за свободна търговияпредлага невероятни възможности за Африка, но има и предизвикателства. Какво трябва да направим?

Георгиева: Това, което трябва да направим, е да работим на три фронта. Първо, физическа свързаност между страните. Второ, премахване на търговските и нетърговските бариери. Направихме документ за това как континенталното споразумение за свободна търговия може да бъде от полза за Африка, ако тези търговски и нетърговски бариери бъдат премахнати и резултатите са феноменални: търговията в Африка може да се увеличи с 53%, търговията между Африка и останалия свят с 15 %, а реалният доход на глава от населението може да нарасне с 10%.

И разбира се, три: цифрови пари. Защо има нужда от това? Имаме нужда от физическа свързаност. Имаме нужда от всеки африкански бизнес, всяка африканска институция, свързана с интернет и това изисква координирани действия от страна на правителствата.

По отношение на континенталната зона за свободна търговия, чувствате ли се оптимист, че Африка може да се справи с това?

Георгиева: Има известно раздвижване и има напредък в регионален план. С други думи, континентът също има свои собствени регионални споразумения и там виждаме повече сцепление там, където има силно лидерство. Винаги се свежда до следното: когато има воля, има и начин. Защо съм оптимист за Африка? Това е фантастичен континент с интелигентни и динамични хора. Те са тези, които биха определили толкова много този век и пожелавам успех на всички на континента.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР