Когато планираме деня си, повечето от нас ще проверят прогнозата

...
Когато планираме деня си, повечето от нас ще проверят прогнозата
Коментари Харесай

Ето къде вали диамантеният дъжд според учените

Когато планираме деня си, множеството от нас ще ревизират прогнозата за времето. Разбира се, в случай че вали, несъмнено няма да отидем на плаж (можете, само че ще се намокрите преди да сте се топнали в морето и ще ви е мъчно да изсъхнете после). Ако е слънчево и горещо, няма да вървим на кънки с лед, тъй като това няма да свърши добре. Ако е прохладно, няма да вървим на „ прелестен “ пикник в парка (освен в случай че не желаеме съставките на сандвича ни да летят навсякъде) и в случай че е облачно, несъмнено няма да се печем, с цел да получим прекрасен загар. За нас инспекцията на времето на Земята е нещо, което вършим като че ли по инстинкт. Обаче, поглеждали ли сте в миналото времето на Нептун? Е, може пък да желаете – тъй като там диамантеният дъжд е действителна прогноза.

Учените от дълго време допускаха, че на Уран и Нептун валят диаманти, само че вече разполагат с нови доказателства, получени и посредством опити, съобщи Би Би Си.

Двете планети-гиганти са формирани от газове в полутечно положение, чиято температура доближава няколко хиляди градуса. Атмосферата им е формирана най-вече он хелий и водород, само че в по-дълбоките пластове има по-тежки детайли, включително метан.

 Ето къде вали диамантеният дъжд съгласно учените Снимка: NASA

Според хипотезата, на към 7000 километра под горната й граница налягането и температурата доближават такива стойности, че метанът се разлага на съставните си детайли – въглерод и водород. Лекият водород се издига към горните пластове на атмосферата, а въглеродът при високото налягане и пъклен температури придобива кристална конструкция и се трансформира в диаманти.

За да потвърдят теорията си, откриватели от Националната ускорителна лаборатория SLAC в Станфордския университет са пресъздали на Земята сходни условия, с помощта на неповторима инсталация. Вместо метан (CH4) те са употребявали за опитите си стирол (C8H8), защото физическите му свойства са по-близки до тези на веществото, превръщащо се в метан при колосалното налягане и температура на газовите колоси.

С помощта на лазер, работещ със свободни електрони – LCLS (Linac Coherent Light Source), учените са нажежили стирола до температура от 5000 келвина (приблизително колкото на 10 хиляди километра под горния пласт на атмосферата на Уран и Нептун). Освен това, те са нараснали налягането до 1.5 милиона бара. По думите на един от създателите на опита, „ това е все едно да поставиш 250 африкански слона върху нокътя на палеца си “.

При опита учените са наблюдавали по какъв начин въглеродът в стирола се трансформира в диаманти, а останалата част от него се отделя като чист водород.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР