Когато планирахме датите 30 и 31 март, идеята беше, че

...
Когато планирахме датите 30 и 31 март, идеята беше, че
Коментари Харесай

Денков: Искаме да извадим България от блатото на корупцията

" Когато планирахме датите 30 и 31 март, концепцията беше, че ротацията към този момент ще се е осъществила и в една по-спокойна вътрешнополитическа конюнктура ние ще можем да изберем претендентите за европейските избори и да разгледаме нашите вътрешнопартийни проблеми. Вместо това се оказа, че всъщност през днешния ден откриваме нашата предизборна акция за националните избори. Това съобщи министър председателят в оставка акад. Николай Денков на второто партийно Общо заседание на Политическа партия " Продължаваме Промяната ", представен от БГНЕС.

" С Кирил Петков и Асен Василев се разбрахме да показва в резюме моята версия за какво стана по този начин, струваше ли си и какво ще вършим оттук насетне ", сподели Денков и добави, че от една страна отиването на избори беше ненадейно, а от друга закономерно.

Премиерът в оставка прочете декларация на ПП-ДБ от месец юни предходната година с претенции за експертен избор в регулаторните органи и че ГЕРБ-СДС, че не съблюдават сделките, които имат.

Денков показа пред делегатите 20 точки, с цел да потвърди, че тези 9 месеца ръководство са си коствали.

" През септември, октомври, ноември и декември Народното събрание работи на доста високо равнище. Бяха признати измененията в Конституцията. Тогава нещата изглеждаха добре. Но още веднъж отговор за механизми нямаше. До месец януари, когато Народното събрание престана да работи по всички тези предпочитани задания, които ние си бяхме сложили ", описа той и уточни, че " изненади нямаше сега, в който разбрахме, че ГЕРБ е абдикирал от осъществяване на целите ".

В същото време обаче, по думите му, държавното управление работеше на доста високи обороти.

Сред постигнатото през деветте месеца ръководство Денков уточни, че рекордното нарастване от 30% на задграничните вложения пред 2024 година, близо 2% растеж на стопанската система за 2023 година, спадът на инфлацията, 2,3 милиарда лева по Териториалните проекти за обективен преход. " Започна действителната работа по 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй ". Втори сме по растеж на заплатите в Европейски Съюз. С близо 20% набъбна минималната работна заплата ", добави той и добави, че пенсиите бяха увеличени

Увеличение на пенсиите, като и заплатите в образованието, опазването на здравето и културата.

Денков открои безплатните детски градини, безплатните учебници за учениците от I до XII клас. " Предлагаме гратис висше обучение, в случай че не го спрат ГЕРБ-СДС и другите партии в Народното събрание ", съобщи той.

Премиерът в оставка е безапелационен, че колкото и да се пробват да омаловажат това, което е направил министър Гвоздейков, първият хеликоптер за незабавна здравна помощ по въздух към този момент е тук. " Има подписан контракт общо за 8 хеликоптер до 2026 година, в това число някои от тях и за планинско избавяне ", сподели още той.

Денков уточни, че 30 км магистрални пътища са завършени през 2023 година и още 70 км ще бъдат завършени тази година.

БДЖ към този момент подписа контракт за закупуване на вагони и ги чакаме да дойдат в България, разгласи той.

Премиерът в оставка означи, че страната финансира общински планове с над 1 милиарда лева

" Искаме да извадим България от блатото на корупцията ", безапелационен е Денков.

Премиерът в оставка добави, че " точно поради тези старания от на следващия ден ще пътуваме свободно по въздух и вода в Шенген ".

По думите му се е видяло още първоначално, че договарянията са били " минирани ", както и че " решенията в ГЕРБ ги взима Пеевски ". " Коалицията е ГЕРБ – Директива за птиците. Сами се сетете какво е Директива за птиците ", заключи Денков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР