"Когато още на първата среща имаме три реални подписани меморандума

...
"Когато още на първата среща имаме три реални подписани меморандума
Коментари Харесай

Петков и Ковачевски издигат добросъседството на пиедестал. Няма да има кадрови промени в историческата комисия

"Когато още на първата среща имаме три действителни подписани меморандума по доста основни и значими въпроси, това е образеца за новия метод с нова сила и действителни резултати. Министрите показаха най-малко 10 действителни задания, които си слагат. Радвам се да кажа, че идната среща на тези работни групи е единствено след една седмица. Историческата група ще има най-малко три срещи в идващите месеци. Виждат се голямата синергия и преимущества, в случай че има добросъседство ", съобщи министър председателят Кирил Петков след взаимното съвещание на държавните управления на България и на РСМ. Към този миг няма да вършим кадрови промени в Комисията по историческите въпроси, сподели още Петков в отговор на журналистически въпрос. В историческата комисия и двамата с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски отбелязахме друго равнище на възторг за работа и установяване на нов режим на работа, добави българският министър председател.
Снимка: Министерски съвет
 
Днес установихме, че с цел да се свършва работа, хората би трябвало да си приказват. Трябва да се виждат, да си слагат общи цели и да се слага обща градивна рамка, сподели Кирил Петков. Той уточни, че професорите от историческата комисия и от двете страни са посочили, че са подготвени този нов лъх на спомагателна сила да се трансформира в градивен звук и градивни диалози.
 
След взаимното държавно съвещание, бяха подписани три меморандума сред двете страни: меморандум за съгласие за съдействие в региона на земеделието; меморандум за съгласие за развиването на превоза - жп връзката София - Скопие; меморандум за съгласие за поддръжка и поощряване на дребните и междинни предприятия.
 
Тези меморандуми имат за съществена цел икономическото развиване на целия район. Това ще усъвършенства стандарта на живот. Добросъседството ще бъде сложено на фундамент, акцентира министър председателят Кирил Петков.  "Транспортната група показа, че кулоар номер 8 е излязъл от европейските коридори, а през днешния ден го връщаме на картата. Имаме доста да наваксваме, само че имам вяра че ще наваксаме бързо. Заедно сме устремени ", добави Петков.
 
"Първата група за стопанската система, изключително за енергетиката, туризма към този момент има собствен проект. Това се отнася и за групата за просвета и обучение. Имаме съответни планове, изключително в естествените науки. Има проект за специалистите по секторите. Искам да благодаря и на историческата комисия ", съобщи от своя страна министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски.
 
"Преди седем дни отворихме нов разговор. Работните групи са водени от министрите, което демонстрира политическа воля. Но в тях има и специалисти от действителния браншове. Ние с Петков говорихме за политика и в Скопие, и тук. Ако сме споделили, че ще има авиолиния - триумф би означавало тя да тръгне от 1 март. Критерият за триумф е да има построени пътища. Критерий за триумф е посредством диалог на комисиите да реализираме контракт и да имаме първа конференция за участието на РСМ в Европейски Съюз ", съобщи Ковачевски.
 
Република България към този момент 15 години е член на Европейския съюз и има голям опит, от който ние можем да заимстваме, сподели още премиерът на Република Северна Македония. Той благодари на българския си сътрудник Кирил Петков за положителния разговор и отбеляза ползотворната работа на министрите от двата кабинета в 
новосформираните работни групи. 
 
В рамките единствено на една седмица през днешния ден е второто значимо събитие за двустранните връзки на България и Република Северна Македония, заяви по-рано пресцентърът на Министерски съвет. След визитата на Кирил Петков в Скопие на 18 януари, актуалното взаимно съвещание на двете държавни управления е още една основна стъпка за одобряването на новия разговор сред България и Република Северна Македония. След като със заповед на премиера Петков от българска страна бяха образувани четирите работни групи, днешните отраслови срещи с участниците от Скопие ще дадат опция да бъде импортиран спомагателен прагматизъм в двустранните диалози. Чрез дейната им активност през идните месеци ще бъде дадена повече гласност на изгодите за жителите на България и на Република Северна Македония от задълбочаването на двустранното съдействие, както и ще бъдат реализирани действителни резултати от съвместен интерес.
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР