Когато ни заболи нещо, сме свикнали да се оплакваме, да

...
Когато ни заболи нещо, сме свикнали да се оплакваме, да
Коментари Харесай

10 признака, че сте психически и емоционално изтощени

Когато ни заболи нещо, сме привикнали да се оплакваме, да споделяме, да търсим съидейници,  да търсим помощ, да вървим на доктор. Когато ни заболи сърцето, преглъщаме. Чакаме да мине от единствено себе си, затваряме се. А доста постоянно, когато боледува душата ни, след това се разболява и тялото.

Вижте кои са 10-те признака, че сте душевен и прочувствено изтощени.

1. Лесно се дразните. Някой ви споделя даже единствено една дума изкривено, а вие сте подготвени да извършите от това цялостен скандал.

2. Безразлично ви е. Някой споделя значими за него неща, само че вие съвсем не реагирате. Не се интересувате от насладите или проблемите на другите. Нищо не ви трогва.

3. Лесно се обиждате. Приемате и най-простата забележка като засегнатост и се чувствате засегнати. Реагирате остро и елементарно се карате с хората.

4. Чувствате се демотивирани. Нямате предпочитание да се развивате, не проявявате никакъв интерес към занимания, които преди са ви носили наслаждение. Нищо не ви радва.

5. Чувствате се откъснати от действителността. Имате възприятието, че сте в някаква безтегловност – като че ли сте безразличен непряк наблюдаващ на личния си живот.

6. Преживявате паник офанзиви. Изпитвате мъчително възприятие на тревога, безпокойствие. В множеството случаи за това няма съответна причина, само че въпреки всичко това положение ви изтезава дълготрайно.

7. Избухливи сте. Най-голяма непоносимост проявявате към най-близките си – непрекъснато вършиме забележки, заяждате се, стартирате кавги.

8. Имате проблеми със съня. Ако всяка вечер или постоянно заспивате доста мъчно или се будите непрекъснато, сънят ви е фалшив и накъсан, то несъмнено имате потребност от помощ.

9. Избухвате в сълзи. Често и без причина стартирате да плачете. Чрез сълзите се освобождавате от напрежението, тъй че не е хубаво да ги задържате. Но в случай че избухвате в рев постоянно и без особена причина, това значи, че организмът ви реагира на някакво непрекъснато чувство за незадоволеност и горест.

10. Имате проблеми с храносмилането. Ако страдате от така наречен „ нервозен стомах4, изпитвате чести неразположения, имате непрекъснати болки, то е прекомерно евентуално това да се дължи на стрес. За да не прерасне в нещо по-сериозно обаче, е нужно да си обърнете внимание.

Психическото здраве е нужната причина и за физическото ни здраве.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР