Когато нещо в света на информационните технологии е много хубаво

...
Когато нещо в света на информационните технологии е много хубаво
Коментари Харесай

Компанията зад най-популярните безплатни антивируси продавала потребителски данни

Когато нещо в света на осведомителните технологии е доста хубаво и в това време е без пари, това най-често значи, че не то, а вие сте продуктът и не вие, а някой различен е потребителят. Това се потвърди за следващ път, откакто Федералната комисия по търговия на Съединени американски щати наложи санкция в размер на 16,5 млн. $ на компанията за киберсигурност Avast, която е известна с безплатните антивирусни стратегии Avast и AVG.

Причината - продажба на потребителска информация на трети страни. Според FTC става дума за данни за посещаваните от ползвателите уеб сайтове, като това е ставало без разрешение и дори посредством вкарване в илюзия. Регулаторът се задейства след журналистическо следствие по тематиката на Vice и PC Mag от 2020 година Скоро след него Avast закри подразделението си Jumpshot, което беше " осветено " от медиите.
 Norton и Avast се сливат в договорка за над $8 милиарда
Компаниите зад две от най-популярните антивирусни стратегии се сливат в договорка за $8 милиарда

Сливането идва в миг, в който киберсигурността става все по-критично значима и за потребителите, и за бизнеса

Според FTC най-малко от 2014 година до 2020 година Avast популяризират функционалност, която пази потребителите от следене онлайн посредством блокиране на " бисквитките "... до момента в който в това време точно данните за онлайн интензивността на всеки консуматор се оказват събирани и продавани от компанията. При това - не в агрегирана и анонимизирана форма.

Това какви уеб сайтове посещавате на компютъра и смарт телефона си евентуално може да разкрие сензитивна информация за персоналния живот, здравословното положение, кариерните проекти и така нататък на всеки от нас. Затова и не е изненада, че измежду клиентите на Avast са били над 100 компании, които включват и брокери на информация, които обичайно работят с кредитни и HR компании и държавни структури от сферата на сигурността.
 Avast се цели в $4.5 милиарда пазарна оценка
Източноевропейска компания се готви за пазарен дебют за $4.5 милиарда

Това ще бъде най-голямото обществено предложение в Лондон от предишното лято

Компанията за киберсигурност ще се наложи освен да заплаща милиони долари, само че и да приключи порочната, само че печеливша тактичност да продава или лицензира на рекламодатели друга информация.

От Avast разясниха пред CNN само, че ще работят с регулатора за разрешаване на проблема, въпреки да не са съгласни с обвиняванията.

Какво се случи с безплатните антивируси?

Мащабът на некорекрната процедура е голям поради също толкоз голямата известност на продуктите на компанията. Историята на Avast стартира в Чехословакия още през 80-те, а през 90-те и при започване на новия век тя се утвърди като извънредно ефикасна опция на платените антивирусни артикули на компании като Norton и Kaspersky.

Особено на българска територия в тези времена на всеобщо софтуерно пиратство една от дребното наложили се легално безвъзмездни стратегии беше точно Avast, която и до ден-днешен е с едни от най-скромните систематични условия на пазара. По-късно през годините компанията закупи главния си съперник при антивирусния програмен продукт за без пари - полската AVG.
 Антивирусният колос Avast придобива съперника AVG за $1.3 милиарда
Антивирусният колос Avast придобива съперника AVG за $1.3 милиарда

Двете компании ще се слеят на есен

В момента двата продукта се базират на една и съща технология и имат най-вече образни и дребни функционални разлики. През 2022 година NortonLifeLock закупи Avast и цялото ѝ портфолио за 8 милиарда $, откакто две години по-рано купи и третата значима безвъзмездна антивирусна стратегия - немската Avira.

Консолидацията пристигна на фона на изменяща се среда в киберсигурността - вградените решения като Windows Defender (Windows) или Гугъл Play Protect (Android) станаха задоволително положителни за потребностите на множеството домашни консуматори, а платените бизнес артикули на Avast, AVG и Avira мъчно се осъществиха в конкуренция с по-големите играчи, които имат десетилетна история на работа с корпоративни клиенти.

Това евентуално е наложило търсенето на нови източници на доходи. Avira, да вземем за пример, до наскоро се оферираше в комплект с услуга, която употребява компютъра на потребителя, с цел да копае криптовалутата ETH...
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР