Когато най-богатият човек в Източна Европа загива при катастрофа с

...
Когато най-богатият човек в Източна Европа загива при катастрофа с
Коментари Харесай

Г-жа Келнер продава бТВ и Yettel, а има €43млрд.

Когато най-богатият човек в Източна Европа умира при злополука с хеликоптер, съвсем никой не знае името на брачната половинка му. Почти три години по-късно това към този момент не е по този начин. Рената Келнер към този момент е синоним на фамилния бизнес – основаната в Прага империя в региона на телекомуникациите, медиите, финансовите услуги и електронната търговия, в която работят 61 000 души и която оперира в 25 страни. И от която са част българският мобилен оператор Yettel и медийната група към bTV.

С активите си на стойност 43 милиарда $ PPF се трансформира в един от главните спечелили в посткомунистическия преход в Чешката република – триумф, който починалият брачен партньор на Келнер Петр Келнер употребява за разширението на активността си на бързо разрастващите се пазари в Русия и Китай. Но с нахлуването на Путин в Украйна доста компании, в това число PPF, в този момент дават приоритет на по-близките до дома местоположения.

„ Първият приоритет беше да осигурим стабилността на PPF, а по-късно да стартираме да развиваме бизнеса още веднъж “, разяснява пред Bloomberg последните няколко години Келнер. В връзка с медията тя споделя за сложния интервал след неочакваната гибел на брачна половинка ѝ, когато е трябвало да се запознае със комплицираните интервенции на компанията.

" Осъзнах, че PPF е нещо персонално за мен и че моята задача е да приготвя децата ни, тъй че един ден те самите да имат опция да поемат управлението на групата. "

Откакто поема контрола, 56-годишната жена поставя своя отпечатък върху компанията. Тя предприе сериозното отдалечаване от Азия – в миналото главен източник на доходи – и пренасочи вниманието си назад към западните пазари. Тя избра нов основен изпълнителен шеф и се раздели с някои от околните съдружници на починалия си брачен партньор. Прехвърли компанията под цялостна фамилна благосъстоятелност, като изкупи дяловете на двама миноритарни акционери, а по-късно назначи себе си и трите си дъщери в борда на нова холдингова компания, в която се намират всички техни активи.

Понастоящем най-богатата жена в района, чието чисто положение се прави оценка на към 11.8 милиарда $ съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg, Келнер отделя от ден на ден време за взимане на основни капиталови решения. Тя показва тясното си съдействие с основния изпълнителен шеф на PPF Иржи Шмейц, един от някогашните капиталови сътрудници на Келнер, като главен фактор в нейния метод.

" Ако обстановката го изисква, ние сме в положение да вземем решения за покупко-продажби единствено за един уикенд ", споделя тя. " В PPF се гордеем с това, че реагираме доста гъвкаво на капиталовите благоприятни условия. "

Под управлението на Келнер PPF завърши няколко огромни покупко-продажби, в това число единодушието за продажба на контролния пакет акции в телекомуникационни интервенции в Източна и Централна Европа на стойност 2.15 милиарда евро на Emirates Telecommunications Group Co. от Абу Даби (б.а. – включително и „ Йеттел България “).

Подразделението за потребителско финансиране на компанията, Home Credit Group BV, също се съгласи през 2022 година да продаде бизнеса си във Филипините и Индонезия в покупко-продажби на стойност към 615 млн. евро (669 млн. долара).

Това спомогна за повишение на рентабилността на PPF до равнищата отпреди пандемията, като през 2023 година чистата облага за първото полугодие възлезе на 709 млн. евро. Това е в съпоставяне със загубата от 406 млн. евро за миналата година, дължаща се най-много на скъпоструващото евакуиране от Русия.

Въпреки че към момента няма прецизен график за цялостното излизане от Азия, „ главният фокус на нашия бизнес се реалокира на запад през последните три години “, разяснява Келнер.

С спомагателни парични средства в наличност и по-високи лихвени проценти, които натежават върху оценките на частните и обществено търгуваните активи, PPF изследва Европа за нови цели за придобиване. Най-голямата й покупка до момента е придобиването на дял в InPost SA, полска компания за електронна търговия, която ръководи шкафове за доставки на самообслужване, и в немския ефирен оператор ProSiebenSat.1 Media SE.

Подобно на починалия си брачен партньор, Келнер не се изявява обществено и строго пази персоналния живот на фамилията си. Тя не би разкрила съответни капиталови цели, които компанията ѝ изследва. Както излиза наяве от мненията ѝ пред Bloomberg, PPF възнамерява да резервира четирите си съществени капиталови стълба – финансови услуги, телекомуникации, медии и електронна търговия – само че, означи Келнер, „ това не изключва по-малки опортюнистични вложения “.

Тъй като групата не е характерен капиталов фонд с избран небосвод за задържане на активите си, „ можем да бъдем търпеливи “, споделя тя и добавя, че „ краткосрочната възвръщаемост не е главният параметър при разглеждане на дадена капиталова опция “.

PPF, която през днешния ден съставлява комплицирана мрежа от компании, стартира своя напредък малко след рухването на комунизма. Келнер основава компанията при започване на 90-те години на ХХ век. По това време тогавашна Чехословакия стартира да продава държавни активи посредством стратегия за издаване на ваучери, които хората могат да разменят за акции в компании или да вложат във фондове.

През 1991 година Келнер основава фонд за придобиване на дялове в 202 компании. По данни на компанията, която по-късно става известна като PPF Group, той ръководи шестата по величина партида активи по това време. С течение на времето PPF натрупва 20% дял в Ceska Pojistovna, най-големия осигурител в страната, което поставя основите на благосъстоянието на Келнер. През 2013 година той продава застрахователните активи на италианската Generali в договорка за 3.3 милиарда $.

Докато Келнер построява империята си, брачната половинка му се занимава със фамилната фондация „ Келнер “ – една от първите филантропски организации в Чешката република, която е дарила близо 2 милиарда крони (89 млн. долара) за обществени планове и стипендии. Келнер придвижва тази вероятност на новия си пост, описвайки PPF като „ обществено виновна (компания), която отива оттатък сферата на бизнеса “.

Наред с PPF, посткомунистическата продажба на държавни активи докара до появяването на няколко други свръхбогати чешки фамилии, измежду които имотният магнат Радован Витек енергийният магнат Павел Тикач. Компаниите, благосъстоятелност на милиардери, живеещи в Чешката република, през днешния ден наемат десетки хиляди служащи из целия континент и играят основна роля в стопанските системи на района.

В същото време те са обект на надзор. В изявление в края на предходната година някогашният чешки президент Милош Земан разкритикува процеса на приватизация за това, че е основал внезапна разлика в благосъстоянието на някогашната комунистическа страна. Въпреки това Земан бе главен покровител на Келнер и даже му връчи най-високото държавно отличие, откакто магнатът почина при злополука с хеликоптер по време на пътешестване до Аляска.

" Наистина ценях Петър Келнер, работихме добре дружно ", споделя Земан.

PPF също по този начин попадна под обстрела на локалната инвеститорска общественост, когато предприе дейности за евакуиране на най-голямата търгувана телефонна компания в страната от фондовата борса в Прага, намалявайки пазарната ѝ капитализация, само че давайки на групата цялостен надзор. Процесът бе финализиран през 2022 година

Въпреки че множеството близки сътрудници и някогашни чиновници резервираха безмълвие по отношение на новото управление на PPF, един от някогашните миноритарни притежатели на PPF, Ладислав Бартоничек, показа мнението си в изявление за най-големия бизнес ежедневник в страната, Hospodarske Noviny, през септември.

„ Отговорността за Рената, която взе участие доста интензивно, и за идващото потомство е друга “, споделя той пред вестника. „ Това към този момент не е компания на един човек – в положителния смисъл на думата. Акционерите ще бъдат по-консервативни. Въпросът е кой от страна на фамилията ще бъде най-ангажиран в бъдеще. “

Относно дъщерите си Келнер споделя, че „ когато са подготвени, с чиста съвест ще им предам главната отговорност “.

" Не се тормозя за бъдещето, тъй като те и в този момент до известна степен вземат участие в ръководството на нашите компании. "

Снимка: PPF

Източник: economic.bg

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР