Когато най-богатият човек в Източна Европа Петр Келнер загива при

...
Когато най-богатият човек в Източна Европа Петр Келнер загива при
Коментари Харесай

Най-богатата жена в Източна Европа, която е и собственик на bTV и Yettel, превърна компанията в пълна семейна собственост

Когато най-богатият човек в Източна Европа Петр Келнер умира при злополука с хеликоптер, съвсем никой не знае името на брачната половинка му.

Почти три години по-късно това към този момент не е по този начин. Рената Келнерова към този момент е синоним на фамилния бизнес - основаната в Прага империя в региона на телекомуникациите, медиите, финансовите услуги и електронната търговия, в която работят 61 000 души и която оперира в 25 страни, споделя Bloomberg Tv Bulgaria.

В района PPF е може би най-известна като притежател на частни телевизионни станции в шест страни в Източна Европа и на една от най-големите телефонни компании в Чешката република.

В България PPF е притежател на медийната група bTV и телекомуникационния оператор Yettel през сдружението си Central European Media Enterprises (CME), което купи през 2020 година А през август месец 2023 година компанията заяви, че е продала 50% от телекомуникационния си бизнес в България, Унгария, Сърбия и Словакия на арабската компания Emirates Telecommunication Group Company.

С активите си на стойност 43 милиарда $ PPF се трансформира в един от главните спечелили в посткомунистическия преход в Чешката република - триумф, който починалият брачен партньор на Келнерова Петр Келнер употребява, като уголемява активността си на бързо разрастващите се пазари в Русия и Китай. Но с нахлуването на Русия в Украйна в геополитиката и бизнеса доста компании, в това число PPF, в този момент дават приоритет на растежа по-близо до дома.

В имейл преписка с Bloomberg News - първият ѝ обществен коментар пред медиите, откогато пое PPF - Келнерова споделя за сложния интервал, който е прекарала в запознаване със комплицираните интервенции на компанията след неочакваната гибел на брачна половинка ѝ.

" Първият приоритет бе да осигурим стабилността на PPF, а по-късно да стартираме да развиваме бизнеса още веднъж “, споделя тя.

Откакто поема ръководството, 56-годишната жена слага своя отпечатък върху компанията. Тя следи доста отдалечаване от Азия - в миналото главен източник на доходи - и насочва вниманието си към западните пазари. Тя избира нов основен изпълнителен шеф и се разделя с някои от околните съдружници на починалия си брачен партньор. Прехвърли компанията под цялостна фамилна благосъстоятелност, като изкупи двама миноритарни акционери, а по-късно назначи себе си и трите си дъщери в борда на нова холдингова компания, в която се намират всички техни активи.

Понастоящем най-богатата жена в района, чието чисто положение се прави оценка на към 11,8 милиарда $ съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg, Келнерова отделя от ден на ден време за взимане на основни капиталови решения. Тя показва тясното си съдействие с основния изпълнителен шеф на PPF Иржи Шмейц, един от някогашните капиталови сътрудници на Келнер, като главен фактор в нейния метод.

Тя споделя, че в случай че обстановката го изисква, могат да вземат решения за покупко-продажби единствено за един уикенд. В PPF се гордеят с това, че са доста гъвкави в реакциите си по отношение на капиталовите благоприятни условия.

Под управлението на Келнерова PPF завърши няколко огромни покупко-продажби, в това число единодушието за продажба на контролния пакет акции в телекомуникационни интервенции в Източна и Централна Европа на стойност 2,15 милиарда евро на Emirates Telecommunications Group Co. от Абу Даби.

Подразделението за потребителско финансиране на компанията, Home Credit Group BV, също се съгласи през 2022 година да продаде бизнеса си във Филипините и Индонезия в покупко-продажби на стойност към 615 млн. евро. Това спомогна за повишение на рентабилността на PPF до равнищата отпреди пандемията, като през 2023 година чистата облага за първото полугодие възлезе на 709 млн. евро. Това е в съпоставяне със загубата от 406 млн. евро за миналата година, дължаща се най-много на скъпоструващото евакуиране от Русия.

Въпреки че към момента няма прецизен график за цялостното излизане от Азия, " през последните три години главният фокус на бизнеса се реалокира на Запад ", споделя Келнерова.

С спомагателни парични средства в наличност и по-високи лихвени проценти, които натежават върху оценките на частните и обществено търгуваните активи, PPF изследва Европа за нови цели за придобиване. Най-голямата ѝ договорка до момента е придобиването на дял в InPost SA, полска компания за електронна търговия, която ръководи шкафове за доставки на самообслужване, и построяването на дял в немския ефирен оператор ProSiebenSat.1 Media SE.

Подобно на починалия си брачен партньор, Келнерова не се изявява обществено и строго пази персоналния живот на фамилията си. Тя не би разкрила съответни капиталови цели, които компанията ѝ следи или може да следи. PPF възнамерява да резервира четирите си съществени капиталови стълба - финансови услуги, телекомуникации, медии и електронна търговия - само че, Келнерова означи, че това не изключва по-малки опортюнистични вложения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР