Когато на Езги Карасозен разбира за мощното земетресение в югоизточна

...
Когато на Езги Карасозен разбира за мощното земетресение в югоизточна
Коментари Харесай

Геолозите знаят къде ще е са следващите големи земетресения, но чува ли ги някой?

Когато на Езги Карасозен схваща за мощното земетресение в югоизточна Турция, тя избухва в сълзи.

Карасозен е геолог по трусове, който живее в Колорадо, само че е израснала в турската столица Анкара и е изучавала в детайли земетресенията в родната си страна. Тя незабавно схваща, че

земетресение с магнитуд 7,8 значи опустошаване

Повечето сеизмолози имат къс лист с места по света, за които се тревожат – горещи точки, където всяка вест за огромно земетресение е миг на гняв. Тези опасения са изключително правилни в по този начин наречените сеизмични празнини, сегменти от известни разломни зони, които не са се разкъсвали извънредно дълго време – задоволително дълго, че хората може да са понижили бдителността си.

Източноанадолският разлом, който се спука тази седмица в Турция, да вземем за пример, беше добре прочут на учените и държавните чиновници, само че не беше предизвикал пагубно земетресение най-малко през предишния век. Турция е въвела строителни правила за отбрана от опасности от трусове, само че нещастието от предходната седмица акцентира дългогодишното безпокойствие измежду учените, че те не се ползват задоволително прецизно.

За геолозите огромна част от гибелта и разрушенията от огромни трусове могат да бъдат предотвратени с по-добри строителни практики.

Трагедията може да бъде планувана с изясненост като на Касандра

Но човешкото държание и вложения постоянно са стимулирани от опит – неща, които са се случили през живота ни или в границите на няколко генерации. Така че даже когато строителните правила се ползват за отбрана на популацията, по-непосредствените проблеми могат да излязат на напред във времето, което значи, че ъглите могат да бъдат изрязани, а по-старите структури може да останат уязвими.

„ Мисля, че това е толкоз неприятното при земетресенията. Конкретна щета може елементарно да изчака доста генерации и да не направи безусловно нищо – и в границите на секунди до минути, целият пъкъл се разпростира “, споделя Харолд Тобин, сеизмолог от Университета на Вашингтон, пред The Independent. „ Съвсем обикновено е да минават няколкостотин години сред земетресенията, тъй че да няма човешки спомен за това. “

Навсякъде по света се намират тези спящи колоси, които натрупват стрес и се напрягат по-бавно,

само че ние не обръщаме толкоз внимание на тях, единствено тъй като не са чак толкоз неприятни

Освен това човешката податливост да желаят да се плануват съответни рискове с акуратност може несъзнателно да сложи другите в сляпо леке. От години учените предсказват огромен трус някъде по разлома Сан Андреас в Калифорния. Имаше няколко трусове с магнитуд 7 в Калифорния от 90-те години на предишния век, само че не по този разлом.

„ Прекарваме доста време в мислене за тези места, тъй като този лейкопласт наподобява заключен, зареден и подготвен за работа. Кога може да се счупи? “ споделя Уенди Бохон, геолог по трусове, основан в Мериленд, пред The Independent. „ Но в света има толкоз доста спящи колоси, които натрупват стрес и се напрягат по-бавно, а ние не фокусираме толкоз внимание върху тях, единствено тъй като не са чак толкоз дразнещи, макар че знаем, че са зони с висока сеизмична заплаха.

Турция е сеизмично дейна гореща зона, ситуирана на кръстопът, където три елементи от земната кора се притискат едно към друго. Години наред един друг разлом в Турция – Северноанадолският разлом – притегли лъвския дял от научното внимание. Големи трусове са минали на запад около разлома, оставяйки явна сеизмична празнота под Мраморно море,

рисково покрай Истанбул, един от най-населените градове в света

Учените са пресметнали и преизчислили вероятността от солидно земетресение там през идващите няколко десетилетия, като постоянно споделят, че де оповестяват по кое време ще се случи бедствието, а не дали злополуката ще удари.

За разлика от това, източноанадолският разлом е претърпял по-скромни трусове с магнитуд 6 по Рихтер по време на относително късата епоха на актуалния сеизмичен мониторинг, която стартира през 60-те години на предишния век. През 2020 година Карасозен и екип от учени разгласиха в детайли изследване на земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер, породено от скъсване в разлома, като също по този начин подчертаха исторически трусове по продължение на разлома в края на 1800 година, които бяха реконструирани от вреди, рибарки и известия за разлюляване.

Следователно земетресението с магнитуд 7,8 тази седмица беше изцяло предстоящо,

само че и малко изненадващо за учените, защото беше толкоз солидно, че имаше по-мощен удар от предстоящото. Земетресенията се мерят в логаритмична канара, което значи, че разликата сред 6,8 и 7,8 е по-голяма, в сравнение с звучи. Едно цяло нарастване на скалата основава сеизмични талази с 10 пъти по-голяма амплитуда, освобождавайки 32 пъти повече сила.

„ Знаехме капацитета на тази неточност “, споделя Карасозен. „ Знаехме какъв брой смъртоносно може да стане. “

Но даже учените, които черпят от сеизмологични данни, исторически и локални разкази и палеосеизмологични проучвания, от време на време могат да видят ясно модели единствено откакто е настъпил трус.

„ Понякога земетресението е по-голямо, в сравнение с очаквате “, споделя Майкъл Стеклер, геофизик от Земната обсерватория Lamont-Doherty на Columbia Climate School. Той отбелязва, че в Тохоку, Япония, е имало изходно очакване за земетресение с магнитуд от 7 до 7,5, само че през 2011 година земетресение с магнитуд 9 е предизвикало цунами и необятно публикувано опустошаване. „ В ретроспекция в този момент се оказва, че тази област има магнитуд 9 на всеки хиляда години. “

Въпреки че учените не могат да предскажат или предотвратят трусове, те знаят по какъв начин да предотвратят смъртните случаи – това е, което прави толкоз мъчително да следят тези събития в разнообразни елементи на света.

Старата сентенция гласи: земетресенията не убиват хора, постройките убиват хора

„ Сърцераздирателно е, изключително когато видите постройка, която е издигната вярно, а прилежащата е изцяло срутена “, споделя Том Парсънс, геофизик от Геоложката работа на Съединени американски щати.

Това, което може да аргументи най-голямо безпокойствие на учените, е, че даже когато строителните правила съществуват, хората остават изложени на риск, защото наредбите може да не се съблюдават или ползват.

Мустафа Ердик, който основа катедрата по земетръсно инженерство в университета Богазичи в Истанбул, споделя, че проблемите в Турция се крият в „ степента на сходство с кодекса “.

„ Използваме строителни правила, които отразяват положението на инженерството “, споделя Ердик. „ Очакват се вреди след такива огромни трусове. Но типът вреди (подове, насъбрани един върху друг) не трябваше да се случват.

В Twitter Карасозен показа неотдавнашен лист с недвижими парцели в обществените медии от Малатия, Турция, в който се показва, че парцелът е в сходство със стандартите за трусове. Тази постройка се срути тази седмица.

„ Като геолози и инженери, КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ ПОВЕЧЕ?! “, написа тя.

Области на света, за които учените се тревожат най-вече, варират. Бохон показва специфична угриженост за Хаити, където гъстотата на популацията, сеизмичният риск и уязвимият сграден фонд могат да имат пагубни последствия – страната беше ударена два пъти от огромни трусове от 2010 година насам и към момента се възвръща. Тобин вижда огромни опасности в Катманду, който претърпя земетресение с магнитуд 7,8 през 2015 година Стеклер се тормози от огромно земетресение в гъсто обитаем Бангладеш.

А Карасозен постоянно мисли за Турция, само че също и за Иран,

където има сходни системи за разломи. Нейната работа се концентрира върху попълване на пропуски в основни данни, които са нужни за схващане на дейните неточности.

Обикновено след земетресение в Турция Карасозен се среща със фамилията и приятелите си и по-късно се потапя в науката и физиката на разпространяването на сеизмичните талази, постсеизмичните деформации, вторичните земетресения. Тя се гордее, че работата й може да помогне на родната й страна.

Този път тя към момента не може да се накара да огледа данните. Вместо това тя влага силата си в набирането на средства. „ Разбира се, това е забавно земетресение “, споделя тя. „ То е друго. Виждайки всички постове от хора, хванати в капан под руините. Просто е прекалено много. “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР