. Когато на 27-ми септември в 02:14 ч. българско време

...
. Когато на 27-ми септември в 02:14 ч. българско време
Коментари Харесай

Американските ракетни двигатели MR-103 насочват прецизно мисията Дарт към астероидната луна Диморф

.

Когато на 27-ми септември в 02:14 ч. българско време задачата на НАСА “Дарт ” се разбие съзнателно в дребната луна Диморф на метеорита Дидим за тестване на нови технологии за отбрана от метеорити, тя ще бъде насочвана точно към дестинацията си чрез американските ракетни мотори “MR-103 ”.

Според информацията, публикувана от компанията-производител на моторите Аероджет Рокетдайн, автоматизираната междупланетна станция “Дарт ” е оборудвана с 12 мотора “MR-103 ”. До този миг те са изпълнили сполучливо голям брой запалвания, считано от изстрелването през ноември 2021 година до момента.

“MR-103 ” са с извънредно елементарна структура и заради това са доста надеждни. Те са едногоривни мотори – за работата им е необходим единствено хидразин (N2H4). Няма потребност от запалителна система. Когато се постанова да се задействат, хидразинът влиза в контакт с катализатор, продаван под комерсиалното означение Aerojet S-405. Той съставлява алуминий на гранули, покрити с иридий. Хидразинът се разгражда до азот, водород и амоняк – реакция, която е мощно екзотермична. Ето и характерностите на “MR-103 ” – двигателна сила 1.12 N, маса без горивото 0.33 kg, характерен подтик 227 sec, дължина 0.15 метра и диаметър 0.0343 метра. Инфо: astronautix.

Двигателите са въведени за пръв път в употреба през 1974 година, когато лети информационният сателит “ATS 6 ” и оттогава до в този момент в продължение на 48 години се ползват на разнообразни задачи. Отново Аероджет Рокетдайн ни осведоми, че “MR-103 ” се употребяват и на автоматизираните междузвездни станции “Вояджър 1 ” и “Вояджър 2 ”, като те служат за точното ориентиране на антените им към Земята. Макар и да са към този момент 45 години в космоса, моторите на “Вояджър ” към момента могат да се възпламеняват при нужда!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР