Когато младата, 32-годишна украинска журналистка Юлия Мендел получава обаждане, че

...
Когато младата, 32-годишна украинска журналистка Юлия Мендел получава обаждане, че
Коментари Харесай

Докато навън падат ракети: Гласът на Зеленски в ексклузивно "интервю на свещи" по bTV


Когато младата, 32-годишна украинска журналистка Юлия Мендел получава позвъняване, че е определена да работи като прессекретар на новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски, тя не знае какво ще последва.

Свидетел е на неговия напредък в шоубизнеса и политиката, на дебатите на Олимпийския стадион в Киев, след които Зеленски печели изборите с над 70%.

Юлия Мендел участва и на последната среща очи в очи сред Владимир Путин и Зеленски през 2019 година Всичко това е преразказано в книгата й - " Битката за живота ни ", която излезе преди няколко седмици. Ексклузивно. Тя беше гласът на Зеленски. Интервю по време на въздушни удари.

- В началото, благодаря Ви за включването, макар че градът ви е нападнат и в този миг.

- Аз Ви благодаря за поканата, веселя се, че имам опцията да приказвам пред феновете ви и да опиша какво в действителност се случва тук.

- Кажете първоначално Юлия, мислите ли, че сега Москва приказва в един глас. Те изтеглиха силите си от Херсон, настояват, че са подготвени за договаряния, а в същото време започнаха нови офанзиви. Според Вас Кремъл обединен ли е? С един глас ли приказва?

- Лавров направи коментар по време на срещата на Г-20, казвайки, че не било време за договаряния. Виждаме послания на операция, Москва се пробва да си изиграе картите, принуждавайки и употребявайки мощ, да покаже какъв е " неприятният сюжет ", в който атакуват Киев и други области, убивайки хора, нанасяйки удари върху жилищни региони и домове, а след това се обръщат на 180 градуса с " очаквания за договаряния ", където могат да отдръпват войските си.

Ще бъда откровена – бях на фронтовата линя в района на Херсон, приказвах с хората, борили се там. Видях по какъв начин деликатно се бяха придвижили напред, тъй като седмици наред настъпваха към Херсон – постоянно ги упрекваха, че са се движили постепенно, само че в действителност са били лимитирани в дейностите си, тъй като деликатно са проверявали информацията си, за да не убият цивилни. Дори в края на септември военните там ми споделиха, че има сюжет, в който биха навлезли в Херсон, тъй че съветските сили да би трябвало да се отдръпват. Затова когато руснаците споделят, че са се отдръпнали в символ на благосклонност, това просто е още агитация.

В момента Русия прави най-голямото нахлуване над Украйна от началото на широкомащабната им война. Знаех час преди сирените, че има 40 военни самолета, преминаващи през Черно море и района към Ростов, всеки от които може да носи най-малко 8 ракети, надлежно над 100 ракети са били вкарани през днешния ден в Украйна, а в този момент имаме публично удостоверение, че към 100 ракети са изстреляни към Украйна. С това виждаме, че Русия не е сериозна по отношение на договарянията, тъй като това не е метод за преговаряне. Русия демонстрира мощ, изнудва света, а цената на това изнудване е животът на още украинци.
Снимка: Getty Images


- Наистина доста хора видяха вяра, че отдръпването от Херсон в действителност е знак за нов метод, мъртвило на хоризонта, само че явно не е по този начин.

- Вижте, накарахме Русия да се отдръпна от няколко района – отдръпнаха се от Киев, Харков и Херсон. Това значи, че щом Русия стартира борба против украинската войска и доброволци, не могат да победят. Това е повода да употребяват ракети и дронове-самоубийци, насочвайки ги към цивилна инфраструктура. Те не могат да се бият с украинската войска и да победят, освен тъй като украинската войска е непоколебима, само че и поради западното обединяване и поддръжка към нас. Руската войска в действителност е пропита от корупцията, станала е част от съветската еднаквост. Тя е бедна, липсва ѝ увереност, мотивация, няма оръжия – първоначално даже нямаше гориво и храна.

Повярвайте ми, Украйна е страната, която най-вече желае мир. Уморени сме да губим хората си, да ставаме очевидци на толкоз доста съсипия всеки ден. Но разбираме, че договарянията през днешния ден са единствено за продобиване на време, тъй като Русия е страната, която би трябвало да стартира тези договаряния и да бъде сериозна в тях, само че Русия не стопира ескалацията, не е отдръпнала войските си от останалата част от територията на Украйна – 12% от нея. Не стопира да ни обстрелва с ракети. Не виждаме да има същински съществено отношение към тези договаряния или към желанието за мир.

- Поканата ми беше обвързвана с вашата книга, която излезе преди няколко седмици. Един персонален въпрос – през 2019 година получавате ненадейно позвъняване с предложение да ръководите отдела за връзка с медиите на новоизбрания президент. Какво беше възприятието да работите със Зеленски? Тогава, били сте на 32.

- Благодаря Ви! Това е един от най-важните състезания, които съм печелила. Президентът Зеленски беше извънредно известен, когато стана президент, като рок звезда – всеки искаше да работи с него. Той беше първият украински президент, въвел отворени и транспарантни състезания за висши политически позиции, както и за прессекретар.

Аз бях определена от към 4 хиляди претенденти, което си е голямо достижение. Имаше няколко стадия на състезанието, като последното беше събеседване със самия президент. Имаше доста хора от екипа му, които играеха ролята на медийни акули, задавайки ми сложни въпроси. После президентът ме попита каква ми е мотивацията да работя за него, на което отговорих, че щом той, човек от непретенциозно семейство, от провинция в Украйна може демократично да стане държавен глава, а аз, публицист от оскъдно семейство от различен район и мога да стана негов прессекретар – не е ли украинска фантазия, че всеки може да реализира каквото пожелае? Мисля, че разбра, че споделяме една и съща визия за страната и ме назначи. Нека отбележа, че всички бяхме " новаци ", допуснахме неточности, само че това беше времето да се учим, по този начин работи демокрацията.

Имаме образците на Русия и Беларус като постсъветски автокрации, където няма избор, няма полемики или дебати. В Украйна пътят към демокрацията беше тежък. Сега осъзнаваме какъв брой доста сме постигнали, когато виждаме по какъв начин всичко това е под екзистенциална опасност и Русия се пробва да ни нападна.


- Когато Зеленски афишира, че ще се кандидатира за президент, по какъв начин бихте описали акцията против него от някогашния президент, господин Порошенко?

- О, това беше забележителен опит, големи нападки и талази от дезинформация. Нека загатна, че президентът Порошенко беше първият, развил така наречен инфраструктура за обществени мрежи в Украйна, което значително прилича тази в Русия – той черпи от опита им там. И дано кажа, че Украйна стана сцена за опити, където и двете сили се опитваха да навлязат в осведомителното пространство. От една страна бяхме нападнати от Русия, от друга – от украинския президент тогава - Петро Порошенко. Аз персонално станах обект на нападки, просто тъй като бях близка до президента – не бях аз задачата на нападенията, само че през екипа на Зеленски, опозицията и Русия се опитваха да атакуват самия Зеленски.

Те оперираха по доста проведен и последователен метод. Имаше хиляди ботове и тролове, анти-профили, където се споделяха едни и същи послания. Затова Зеленски разгласи кандидатурата си единствено три месеца и половина преди изборите.

От политическа позиция той работи вярно, тъй като в случай че беше оповестил, че се кандидатира за президент година преди изборите, най-вероятно щяха да унищожат имиджа му в същото време. Но за три месеца беше доста мъчно, беше доста мръсна акция, доста. Социалните мрежи и технологиите в днешно време крият доста рискове и би трябвало да го имаме поради, когато обсъждаме развиването на свободата на словото във всяка страна.

Снимка: Getty Images


- Абсолютно съм склонен. В България имахме четири пъти поредни избори и сме очевидци на солидна проруска агитация. Но и политиците се бият пропагандно едни против други с сходни схеми. Как вие успявате да проведете президентски спор и то на стадиона?

- Да, безусловно. Тогава претендентът за президент Зеленски се съгласи да организира спор, предложения Порошенко на спор с три предусловия за дебата. Порошенко направи съвсем всичко, единствено в никакъв случай не се извини за мръсната акция, която беше провел, само че дебатите бяха...

- Токът ви изгасна...

- Да, скърбя, можем ли по този начин да продължим? Нека отбележа, че Порошенко не знаеше по какъв начин да реагира, тъй като Зеленски употребява всички неточности на Порошенко по време на мандата му, а той разви всичките тактики, с които Украйна беше привикнала като постсъветска страна, в това число корупция, както и това, че елитът ставаше все по-елитарен, а хората в страната страдаха и имаха чувството, че властта е прекомерно надалеч и не се интересува от това.

Зеленски употребява тези неточности по умен метод, напомняйки на Порошенко, че главните му послания бяха много лицемерни – да вземем за пример, настояваше украинският език да е единственият формален в страната, до момента в който той и ръководителят говореха съветски. Твърдеше, че се интересуваше от армията и развиването ѝ, само че в същото време доближените му въртяха големи корупционни схеми в армията.

Зеленски умно го употребява, макар че Порошенко беше " купил " и провел платени фенове в стадиона, които трябваше да го поддържат, а имаше толкоз доста медийно отразяване на Зеленски – натурален, изричащ на глас всичко, от което им беше писнало на украинците, тъй че доста украинци повярваха в него и избраха него да стане нашия " прислужник на народа ".
Снимка: Getty Images


- Добре, и най-после, тъй като нямате и ток, не желая да Ви арестувам повече. Говорейки за нападенията над Киев, Вие се срещате с Владимир Путин през 2019 година Какво е усещането Ви?

- Прав сте, президентите Зеленски и Путин , а ние присъствахме на договарянията – бяха за реализиране на мир в Донбас, който Русия атакува през 2014 година Позволете да отбележа, че Путин е развил облик на доста мощен човек, с помощта на пропагандата си. Но в същото време, до момента в който гледах по какъв начин договаря, осъзнах, че е доста слаб договарящ, тъй като през последните двадесет и няколко години не е привикнал да договаря въобще. Свикнал е единствено да заповядва и да чака, че никой няма да му се опълчи и опълчи.

Той не е очаквал дилетант, на власт от 6 месеца, да е осведомен добре със обстановката в Донбас и да се застъпва за позицията си по толкоз добър изкусен метод, както Зеленски. Путин нямаше информация, искаше препоръки от хората в екипа му от самото начало. Гледаше надолу, не беше убеден и даже се усещаше неловко в стола си. Гледайки тези договаряния и делегацията на Путин разбрах, че те са хора от една предходна ера – настройката им, държанието, говоренето, светогледът, всичко беше доста остаряло.

Тогава си споделих, че това е страна на предишното, която не може да владее бъдещето. Точно това, което Русия прави сега в страната ми – връща ужаса от предишното, от Втората международна война, от международен апетит, от геноцидни практики. Това е доста ужасно и по тази причина би трябвало да се надигнем против това.


- Позволете да приключим това " изявление на свещи " с въпроса - Каква е вашата молитва, защо се молите?

- В тъкмо този миг се апелирам да не загинат доста хора в офанзивите през днешния ден. Моля се и тази война да спре допустимо най-скоро, да не губим повече хора, да можем да бъдем обединени и да се застъпим за демокрацията, тъй като имаме вяра в тази полезност и за това се борим тук.


- Благодаря Ви за това, че се включихте, макар събитията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР