Когато Microsoft за първи път инвестира 1 милиард долара в

...
Когато Microsoft за първи път инвестира 1 милиард долара в
Коментари Харесай

Залогът на Microsoft на стойност 13 млрд. долара за OpenAI носи огромен потенциал, но и много несигурност

Когато Microsoft за първи път влага 1 милиард $ в OpenAI през 2019 година, договорката не получи повече внимание от средностатистическия корпоративен рисков кръг. Пазарът на стартъпи беше гореща точка, а изкуственият разсъдък беше една от многото области, които привличаха мегаоценки, наред с електрическите автомобили, усъвършенстваната логистика и аерокосмическата промишленост.

Три години по-късно пазарът наподобява напълно друго.

Финансирането на стартъпи се сви след срутва на обществените пазарни множители на бързоразвиващите се софтуерни компании, които не печелят пари. Изключение прави изкуственият разсъдък, по-конкретно генеративният изкуствен интелект, който се отнася до технологии, фокусирани върху основаването на автоматизирани текстови, образни и аудио отговори.

Нито една частна компания не е толкоз настояща, колкото OpenAI. През ноември основаният в Сан Франциско стартъп показа ChatGPT – чатбот, който стана прочут с помощта на способността си да изготвя сходни на човешки отговори на запитвания на консуматори по съвсем всяка тематика.

Инвестицията на Microsoft в този момент е съществена тематика за разискване както в рисковите среди, по този начин и измежду обществените акционери, които се пробват да схванат какво значи тя за евентуалната стойност на техните акции. Съобщава се, че общата инвестиция на Microsoft в OpenAI е повишена до 13 милиарда $, а оценката на стартъпа е достигнала почти 29 милиарда $.

Това е по този начин, тъй като Microsoft не просто отвари дебелия си портфейл за OpenAI. Тя е и извънреден снабдител на изчислителна мощност за проучванията, продуктите и програмните интерфейси за разработчиците на OpenAI. Стартъпи и мултинационални компании, в това число Microsoft, бързат да интегрират ChatGPT в своите артикули, което значи големи работни натоварвания, работещи на облачните сървъри на Microsoft.

Microsoft интегрира технологията в своята търсачка Bing, програмен продукт за продажби и маркетинг, инструментите за шифроване GitHub, пакета за работливост Microsoft 365 и облачните си услуги Azure. Майкъл Турин, анализатор в Wells Fargo, споделя, че всичко това може да докара до над 30 милиарда $ нови годишни доходи за Microsoft, като почти половината от тях ще дойдат от Azure.

Какво значи това за вложенията на Microsoft и за по-широкото съглашение?

Финансовите последствия обаче са всичко друго, само че не и ясни.

OpenAI е учредена през 2015 година като организация с нестопанска цел. Структурата се трансформира през 2019 година, когато двама топ мениджъри разгласяват обява в блог, в която афишират основаването на конструкция, наречена OpenAI LP. Настоящата конструкция лимитира първите вложители на стартъпа да печелят повече от 100 пъти парите си, като възвръщаемостта за по-късните вложители, като да вземем за пример Microsoft, е по-ниска.

След като инвестицията на Microsoft бъде изплатена, тя ще получи % от облагата на OpenAI LP до контрактувания таван, а останалата част ще постъпи в организацията с нестопанска цел, съобщи представител на OpenAI. Говорител на Microsoft отхвърли да разяснява.

Грег Брокман, съосновател на OpenAI и един от създателите на обявата в блога, написа в коментар в Reddit през 2019 година, че за вложителите системата „ е съизмерима с това, което биха могли да завоюват, инвестирайки в много сполучлив стартъп (но по-малко от това, което биха получили, инвестирайки в най-успешните стартъпи на всички времена! “).

Това е чужд модел в Силициевата котловина, където максимизирането на възвръщаемостта от дълго време е приоритет на общността на рисковите вложители. Той няма смисъл и за Илън Мъск, който е един от създателите и първите спонсори на OpenAI. Няколко пъти тази година Мъск изрази в Twitter опасенията си по отношение на нетрадиционната конструкция на OpenAI и последствията от нея за изкуствения разсъдък, изключително като се има поради равнището на благосъстоятелност на Microsoft.

„ OpenAI беше основана като компания с отворен код (затова я нарекох „ Open “ AI), с нестопанска цел, която да служи като контраст на Гугъл, само че в този момент тя се трансформира в компания със затворен код, с оптималната облага, дейно следена от Microsoft. Това въобще не е това, което имах намерение да бъде. “

написа Мъск в Twitter през февруари

Брокман съобщи в Reddit, че в случай че OpenAI успее, тя може да „ сътвори с порядък по-голяма стойност, в сравнение с която и да е компания до момента “. Като главен вложител в OpenAI, Microsoft ще има изгода от това.

Освен инвестицията си, осланянето на OpenAI има капацитета да помогне на Microsoft да обърне фрапантно ориста си в региона на изкуствения разсъдък, където се препъна обществено и не построи независимо важен бизнес. Microsoft изтегли асистента Clippy от Word, Cortana от лентата със задания на Windows и чатбота Tay от Twitter.

За разлика от области като рекламата или сигурността, Microsoft не е разкрила мащаба на бизнеса си с изкуствен интелект, макар че през октомври основният изпълнителен шеф Сатя Надела съобщи, че приходите от услугата Azure Machine Learning са се удвоили за четири поредни тримесечия.

Ако не друго, то работата с OpenAI дава на Надела право да се похвали. Ето какво сподели той на годишната среща на акционерите на Microsoft през декември, месец след стартирането на ChatGPT:

„ Когато мисля за Azure, едно от нещата, които направихме, в действителност в подтекста даже на ChatGPT, което през днешния ден е едно от най-популярните приложения с изкуствен интелект, познайте какво? Всичко това е подготвено на суперкомпютъра Azure. “

През февруари Microsoft организира конференция в централата си в Редмънд, Вашингтон, с цел да разгласи нови актуализации на търсачката Bing и браузъра Edge, задвижвани от ИИ. Алтман беше един от главните представители.

В основата на чатбота на OpenAI е огромен езиков модел (LLM), наименуван GPT-4, който сформира естествено звучащ текст, откакто е бил подготвен върху обширни онлайн източници на информация. Microsoft има извънреден лиценз за GPT-4 и всички останали модели на OpenAI, съобщи представителят на OpenAI.

Налице са и доста други LLM.

Миналия месец Гугъл заяви, че е предоставила на някои разработчици ранен достъп до своя LLM, наименуван PaLM.

Стартъпите AI21 Labs, Aleph Alpha и Cohere оферират свои лични LLM, както и подкрепяната от Гугъл компания Anthropic, която е избрала Гугъл за собствен „ желан “ снабдител на облачни услуги. Подобно на Алтман и Мъск, съоснователят на Anthropic Дарио Амодей, който преди този момент е бил вицепрезидент по проучванията в OpenAI, изрази угриженост по отношение на неограничената мощ на ИИ.

През 2021 година Anthropic се записва в Делауеър като корпорация в социална изгода, с което показва желанието си да оказва позитивно влияние върху обществото, даже и да се стреми към облага.

„ Бяхме и сме фокусирани върху създаването на новаторски структури, които да обезпечат тласъци за безвредно създаване и внедряване на системи с ИИ, и ще имаме какво да споделим по този въпрос в бъдеще. “

заяви представител на Anthropic в имейл до CNBC

В цялата промишленост е ясно едно: към момента е рано.

Куин Слак, основен изпълнителен шеф на стартъпа за търсене на код Sourcegraph, съобщи, че не е видял доказателства, че партньорството с OpenAI е дало на Microsoft видимо преимущество, макар че назова OpenAI най-хубавия снабдител на LLM.

„ Не мисля, че хората би трябвало да гледат на Microsoft и да споделят, че те изцяло са блокирали OpenAI и OpenAI извършва техните поръчки. Наистина имам вяра, че хората там са стимулирани да основат невероятна технология и да я създадат допустимо най-широко употребена. “

каза Слак

OpenAI има доста скептици. В края на предишния месец Центърът с нестопанска цел за изкуствен интелект и цифрова политика прикани Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати да спре OpenAI от стартирането на нови комерсиални версии на GPT-4, описвайки технологията като „ тенденциозна, лъжлива и представляваща риск за неприкосновеността на персоналния живот и публичната сигурност “.

Когато се преглеждат евентуалните благоприятни условия за излизане от OpenAI, Microsoft, която не заема място в борда на OpenAI би била естественият покупател поради тясното си обвързване, само че сходна договорка евентуално ще притегли регулаторен надзор заради опасенията, свързани с ИИ и с потискането на конкуренцията от страна на Microsoft. Като остане вложител и не стане притежател на OpenAI, Microsoft би могла да избегне инспекциите от страна на регулаторните органи за защита на конкуренцията в Съединени американски щати.

Въз основа на съществуващата оценка, по-вероятният път за OpenAI е вероятно първично обществено предложение, споделя Скот Рейни, ръководещ шеф в Redpoint Ventures.

Според данни на PitchBook, OpenAI е на път да генерира доходи от 200 млн. $ през тази година, което е със 150% повече от 2022 година, и по-късно 1 милиарда $ през 2024 година, което би означавало 400% растеж.

Говорител на OpenAI съобщи, че компанията няма проекти за излизане на борсата или за придобиване.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР