Когато Луиз Инасио Лула да Силва влезе в затвора в

...
Когато Луиз Инасио Лула да Силва влезе в затвора в
Коментари Харесай

От Чърчил до Лула: големите завръщания в политиката. Кой е следващият?

Когато Луиз Инасио Лула да Силва влезе в пандиза в Бразилия преди четири години и половина, откакто бе наказан на 8 година и 9 м. затвор по обвинявания в корупция и пране на пари, едва ли някой е очаквал, че той ще се върне триумфално в политиката през 2022 година Бившият бразилски президент в интервала 2003-2011 година се отдръпна един път, защото нямаше право на трети следващ мандат. Лула остави поста на своето протеже Дилма Русеф, която обаче бе отстранена от Конгреса през 2016 година, в разгара на корупционния скандал " Петробраз ". Тогава започнаха правосъдните несгоди на самия исторически водач на бразилската левица, който в последна сметка прекара в пандиза 580 дни. Когато Лула бе освободен през ноември 2019 година, откакто присъдата му бе анулирана, президент на Бразилия към този момент бе десният популист Жаир Болсонаро. На балотажа на президентските избори през вчерашния ден някогашният президент победи сегашния държавен глава, въпреки и с доста по-малка преднина от лесната победа, която му отреждаха изследванията на публичното мнение. Така или другояче обаче 77-годишният Лула е на път да постави още веднъж клетва като президент на Бразилия на 1 януари - нещо немислимо при започване на мандата на Болсонаро.

Това завръщане в огромната политика е впечатляващо, само че надалеч не е единственото по рода си. Франс прес напомня и други сходни случаи:

Уинстън Чърчил

Преди да стане един от хората, оказали решаващо въздействие върху изхода от Втората международна война, видният английски общественик претърпява не един политически поврат в кариерата си. В разгара на Първата международна война Уинстън Чърчил е заставен да подаде оставка като първи лорд на Адмиралтейството през 2015 година, след тежкото проваляне в интервенцията при Галиполи, в която Британската империя губи десетки хиляди бойци.

Той се връща на поста близо четвърт век по-късно - незабавно откакто нацистка Германия атакува Полша на 1 септември 1939 година След това Чърчил, който е един първите хора, почнали да предизвестяват за опасността, която съставлява Хитлер, и от самото начало е подлагал на критика отстъпчивата позиция на английското държавно управление пред Третия райх, застава отпред на съдружен кабинет. По време на цялата война и изключително в най-тежките моменти, когато се води Битката за Британия, той дава кураж на страната и я сплотява с вдъхновяващи речи.

По подигравка на ориста Чърчил е свален от власт след избори в края на най-смъртоносния спор в историята на човечеството през 1945 година и през юли отстъпва мястото си на представител на Британската империя на Потсдамската конференция на новия министър председател - водачът на лейбъристите Клемънт Атли... Само с цел да се върне още веднъж на поста през 1951 година, когато е на 76 години.

Любопитно е също, че той е първият от дълга поредност английски министър председатели при Елизабет Втора. Последна в листата бе Лиз Тръс, която зае поста на 6 септември тази година - едвам два дни преди кончината на кралицата, седяла на английския престол най-дълго време - повече от 70 години. Самата Тръс пък влезе в историята като английския министър-председател, заемал поста най-кратко време - единствено 45 дни, само че това е друга тематика.

 Снимка: Getty Images

Шарл дьо Гол

Човекът, който на 18 юни 1940 година насочва апела за опозиция в окупирана Франция против нацистка Германия, оглавява краткотрайното държавно управление на Републиката, което се връща от Лондон в Париж след освобождението на френската столица през август 1944 година Шарл дьо Гол обаче подава оставка през 1946 година, откакто не съумява да убеди водещите партии да се обединят към политическата му стратегия. Генералът даже се отдръпва от политическия живот след провалянето на своята партия " Сбор на френския народ " на локалните избори през 1953 година Но единствено за малко.

Герой от Втората международна война като Уинстън Чърчил, Шарл дьо Гол още веднъж се връща под светлината на прожекторите няколко години по-късно: на 1 юни 1958 година - малко повече от половин месец след експлоадирането на протеста в Алжир на 13 май, той е назначен за министър председател на последното френско държавно управление в историята на Четвъртата република. На 21 декември същата година генералът към този момент поставя клетва като първия президент на Петата република. Шарл дьо Гол се отдръпва дефинитивно от политиката на 78-годишна възраст през април 1969 година след несполучлив референдум за реформиране на Сената, като авансово е оповестил, че ще подаде оставка, в случай че предлагането не бъде утвърдено.

 Wikipedia

Хуан Перон

След като заема няколко министерски поста по време на диктатурата в Аржентина, Хуан Перон е определен за президент през 1946 година и избран отново пет години по-късно. Генералът се трансформира в една от огромните митове в историята на страната - имидж, който безспорно дължи и на обаятелната си втора брачна половинка Ева Перон. Евита се трансформира в фаворитка на Аржентина и е митологизирана, откакто умира от рак единствено на 33 години през 1952 година

Хуан и Ева Перон слагат основите на перонизма - политическо придвижване, чиито съществени цели са постигането на обществена правдивост, икономическа самостоятелност и политически суверенитет - идеология, за която се счита, че е повлияна от фашизма. Двойката се радва на голяма известност, само че президентът Перон е свален с боен прелом през 1955 година - три години след гибелта на брачната половинка си. Той живее в заточение в Парагвай, а по-късно - и в Испания. Хуан Перон се завръща в Аржентина като воин през юни 1973 година, а три месеца по-късно още веднъж е определен за президент. Той умира по-малко от година по-късно - на 1 юли 1974 година Любопитното е, че Хуан Перон е завещан като президент от своята трета брачна половинка Исабел, която на собствен ред е свалена с нов боен прелом две години по-късно...

 Снимка: Getty Images

Дън Сяопин

Архитектът на модернизацията на Китай е уволняван няколко пъти, преди да стане висш водач на азиатския колос, който записва стремглав стопански напредък през последните няколко десетилетия и се трансформира в нова суперсила, която от ден на ден се конкурира със международния хегемон Съединени американски щати. Дън Сяопин е определен през 1945 година в Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП), Той претърпява стремглав напредък след основаването на Китайската национална република четири години по-късно. По време на Културната гражданска война в интервала 1966-1976 година обаче Дън е упрекнат, че е " поел по пътя на капитализма " и е изпратен за наказване да работи като монтьор в тракторен цех в провинцията.

Бъдещият висш китайски водач е оправдан през 1973 година, когато е назначен за вицепремиер, а след това оглавява генералния щаб на Народоосвободителната войска. След гибелта на премиера Чжоу Енлай през януари 1976 година той още веднъж е уволнен, отново по обвинявания, че е с прекомерно десни политически възгледи. Само с цел да се завърне още по-триумфално: Дън Сяопин става висш водач на Китай през декември 1978 година и остава на кормилото до ноември 1989 година Той слага началото на стремителния напредък на Китай като световна икономическа и политическа мощ, със своята политика на промени и отваряне на стопанската система.

 Снимка: Getty Images

Аун Сан Су Чжи

Дъщерята на националния воин Аун Сан, историческия началник на придвижването за самостоятелност на Мианма, оглавява в продължение на десетилетия продемократичната съпротива в страната. Нейната партия Национална лига за народна власт (НЛД) печели парламентарните избори през май 1990 година, само че военната хунта отхвърля да отстъпи властта.

Аун Сан Су Чжи прекарва 15 години под домакински арест в фамилното си жилище в Янгон, преди през 2016 година НЛД да удържи победа на първите свободни избори в страната от четвърт век. Тогава " иконата на битката за народна власт " в Мианма става де факто началник на определеното цивилно държавно управление, защото няма право да заема публично премиерския пост, защото починалият й брачен партньор е бил английски жител.

Но, както става постоянно, историята се повтори. На 1 февруари предходната година военните още веднъж направиха прелом в Мианма. Хунтата смъкна демократично определеното държавно управление, а от този момент Аун Сан Су Чжи се намира в единична килия в затвор в столицата Найпидо. Междувременно против нея са повдигнати редица обвинявания, по някои от които тя към този момент бе наказана на няколко години затвор.

Животът на 77-годишната Аун Сан Су Чжи претърпя поврат и в друго отношение. През 1991 година тя бе удостоена с Нобеловата премия за мир за своята битка за независимост и народна власт. Аун Сан Су Чжи се радваше на огромна интернационална известност, изключително на Запад, само че през 2017 година обстановката се промени на 180 градуса. Тогава армията в будистка Мианма стартира акция на репресии против мюсюлманското малцинство рохинги. Това провокира вълна от остри реакции и рецензии против де факто ръководителката на цивилното държавно управление, че не се намесва. Тя бе лишена от редица почетни звания, като даже се чуха апели да бъде лишен нейният Нобел за мир.

 Снимка: AP/БТА

Силвио Берлускони

Когато става въпрос за драми и завръщания в политиката, Италия несъмнено е измежду огромните демокрации с плевел политически живот. От Втората международна война страната е имала 69 държавни управления, приблизително по едно за малко повече от година. А Силвио Берлускони - медиен магнат с повече от противоречива известност - е заемал премиерския пост три пъти от 1994 година, когато влезе с гръм и тропот в политиката със своята партия " Форца Италия ".

На 86 години, забъркан в сексскандали и съден, Кавалерът се завърна в политиката за енти път, като на парламентарните избори през септември завоюва място в Сената, а неговата партия е част от новата ръководеща десноцентристка коалиция.

 Снимка: AP/БТА

Други евентуални завръщания

По нюанс и скандална известност Берлускони припомня на различен милиардер - Доналд Тръмп. 76-годишният някогашен президент на Съединени американски щати не крие упоритостите си да се върне в Белия дом след изборите през 2024 година Републиканецът Тръмп изненадващо победи на президентските избори през 2016 година Хилари Клинтън, само че загуби четири години по-късно от различен демократ - Джо Байдън. Битката тогава обаче бе доста оспорвана, а въпреки до идващите президентски избори да остават две години, букмейкърските къщи считат ексцентричния магнат за любимец. Британската " Бет 365 " да вземем за пример предлага коефициент от 3,75 за Тръмп, при 4,33 за различен републиканец - губернаторът на щата Флорида Рон Десантис, коеф. 6 за Байдън и 15 за вицепрезидентката Камала Харис. При това се чака републиканците да си върнат контрола над Камарата на представителите, а имат всички шансове да завоюват назад и Сената на междинните избори за Конгрес на 8 ноември, демонстрират социологически изследвания, систематизирани от профилирания уебсайт RealClearPolitics.

 Снимка: БТА/АП

А напълно скоро следва да забележим дали един различен деец няма да се завърне в огромната политика. Според последните изследвания на публичното мнение дясната партия " Ликуд " на Бенямин Нетаняху може да завоюва на следващия ден най-вече места на следващите предварителни парламентарни избори в Израел, макар проблемите на своя водач с правораздаването. 73-годишният Тръмп е индивидът, заемал най-дълго време премиерския пост в историята на страната (на два пъти, първо в интервала 1996-1999 година и по-късно от 2009-а единствено до предходната година). Ключовият въпрос е дали той ще може да образува ръководеща коалиция.

Отчасти поради пропорционалната изборна система, Израел по традиция е ръководен от комплицирани и нежни парламентарни болшинства. Последното постоянно държавно управление бе формирано от разнородна коалиция от осем партии - от десни еврейски обединения до Обединената арабска листа. Утре израелците ще гласоподават за парламент за пети път през последните четири години.

 Снимка: AP/БТА

Превод: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР