Когато кучето на Джон Мендола било диагностицирано със смъртоносен вид

...
Когато кучето на Джон Мендола било диагностицирано със смъртоносен вид
Коментари Харесай

Полицай клонира кучето си. Но етично ли е?

Когато кучето на Джон Мендола било диагностицирано със гибелен тип рак, той решил да му направи клонинг.

Мендола е пенсиониран служител на реда от службата в Ню Йорк. Веднъж през 2006 година по време на дежурство открива треперещо кученце. Още от първия миг животното печели сърцето му и той го пребира вкъщи след края на промяната.

“Това беше най-хубавото нещо, което съм правил през живота си”, споделя 52-годишният мъж.

Намереното женско куче се оказва от скъпата порода Цанг Арсо. Джон я кръщава Принцеса, а нейният темперамент се оказва радостен и палав, изключително обича да си играе с деца.

След 10 години – през 2016 г, когато ветеринарният доктор му съобщил неприятните новини за здравето на кучето, Мендола неотложно се свързал с тексаската компания Viagen Pets and Equine, която се занимава с клониране на кучета и котки. Това е единствената компания в Съединени американски щати, която правила този вид активност.

Но от кое място тази фотористична концепция хрумнала на Джон? Оказва се, че мъжът гледал южнокорейски документален филм по тематиката. В него се разказвало за компания, която клонирала куче през 2005 година, написа BBC.

От Viagen взели проба от биологичните тъкани на Принцеса преди тя да почине през 2017 година. От този генетичен материал, благодарение на куче сурогатна майка, се родили две кученца, които носили гените на умрелия домакински любим на Джон.

Мендола ги нарекъл надлежно Принцеса Ариел и Принцеса Жасмин. “Окраската, козината, всичко е съвсем същото, даже маниерите”, споделя Джон.

“Нали знаете по какъв начин кучетата стават и се разтръскват цялото си тяло? И двете го вършат по същия метод като Принцеса”, прибавя той.

Клонирането на животни е противоречив акт, чиято известност пораства, макар високата цена. От компанията описват, че клонират от ден на ден животни всяка минала година, откогато отворили бизнеса си през 2015 година

Цената за множеството хора е надалеч от определението “достъпна”, само че някои звезди с ненаситност са подготвени да я платят. Компанията взема $50 000 за клонинг на куче, $30,000 за котка, а за кон - $85,000.

Цената за множеството хора е надалеч от определението “достъпна”, само че някои звезди с ненаситност са подготвени да я платят.

Например Барбара Стрейзанд споделя, че е употребила услугите на компанията, с цел да клонира кученца от умрялото й куче Саманта.

Междувременно някои организации споделят терзанията си за бранша. Например някои научни изследвания показват тезата, че клонираните животни са по-склонни към болести.

Други критици означават високия растеж на несполучливи случаи – доста от клонингите не се раждат здрави. Проучване от 2018 година на Колумбийския Университет в Ню Йорк дефинира триумфа на сходни интервенции на едвам 20%. Това значи, че са нужни забележителен брой сурогатни майки, с цел да се извършат повече опити.

Пени Хаукинс, специалист по хуманно отношение към животните, споделя че може да мъчително и стресиращо за женските животни подлагани процедурите. Яйцеклетки се извличат за дарявяае, а други са подлагани на сурогатна бременност. В същото време клонирано животно в никакъв случай няма да бъде тъкмо копие на същинския домакински любим, изключително когато става въпрос за държанието.

“Има доста неща, които не са само ДНК, клонираните животни ще имат друг витален опит, което ще докара и до по-различен характер”, добавя Хаукинс.

Дори представители на Viagen оповестяват, че една 25% от характера на клонинга идва от неговия предходник.

“Трябва да насочваме всеки, който търси нов домакински любим, който да стане част от фамилията им, към някое от хилядите животни в избавителните центрове, което търси дом завинаги”, споделя Хаукинс.

Активистката за правата на животните Елиса Ален също поучава хората да осиновяват, а не да клонират.

“Животинските характери, държание и същина не може да се прекопират ”, споделя тя. „ И когато осъзнаеш, че има милиони прелестни, благи кучета и котки, захвърлени в приютите и други, умиращи по ужасяващ метод, разбираш, че с клонирането тази рецесия се задълбочава”, споделя Ален.

Не липсват и хора, които оправдават процедурата.

Междувременно обаче някъде в Ню Йорк Джон и неговите кучета са живи, здрави и се радват на компанията си.

Преди Принцеса да почине мъжът осиновил улично куче на име Бейб. Когато той довел за пръв път клонираните си домашни любимци вкъщи, тя ги подушила и припознала. " Бейб страдаше за Принцеса. Тя ги помириса и беше щастлива. Те са Принцеса”, споделя Джон.

Бейб внезапно умряла преди година – само че Джон към този момент се е подготвил. Той пази нейния генетичен материал.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР