Когато Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП след

...
Когато Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП след
Коментари Харесай

Управлението на БСП: 190 дни и близо 500 партийни назначения

Когато Корнелия Нинова подаде оставка като водач на Българска социалистическа партия след поредицата от изборни загуби, конгресът на партията освен, че не „ установи “ тази оставка, ами се трансформира в ода на насладата – за управническите триумфи на другарката Нинова отпред на Столетницата.

Когато депутатът от „ Продължаваме промяната “ Александър Дунчев се изправи против съдружния сътрудник Българска социалистическа партия с обвинявания за безпринципно кадруване в горския бранш, в назначението на „ калинки “ и партийни фрагменти, бе упрекнат в неистина, в застъпничество на дървената мафия и в персонални властови упоритости, написа „ clubz.bg “.

Когато пристигна ред на третия мандат за сформиране на държавното управление управлението на левицата даде висока оценка за министрите си в оставка и съобщи, че в случай че го получи, ще сформира не кабинет от технократи, както предлагаха от „ Демократична България “, а от политици – с цел да се знаело кой носи отговорността.

На „ Позитано “ 20 очевидно в действителност знаят по какъв начин да носят политическата отговорност. Защото за малко над 190 дни ръководство (което продължава и в този момент, въпреки в оставка), близо 500 души, най-вече членове на управлението на партията – Изпълнително бюро и Национален съвет, както и голяма част от делегатите на конгресите на партията, такива, които не „ установяват “ оставки, са намерили своите професионални реализации в разнообразни държавни структури на подопечните на Българска социалистическа партия министерства – стопанската система и промишлеността, земеделието, обществената политика, туризма.

Назначенията са в цялата страна и минават през необятна гама от длъжности – от съветници в политически кабинети, през шефове на най-различни централни и териториални звена на административни структури, до домакини, технолози, обществени служащи, горски инспектори, лесничеи, счетоводители и даже хигиенисти.  

С нови сътрудници са се сдобили работещите в десетки подразделения на Бюрото по труда (като единствено в Шумен петима са станали специалисти на разнообразни нива), държавните горски стопанства, Държавен фонд „ Земеделие “, Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури, „ Социално подкрепяне “, „ Инспекция по труда “, „ Напоителни системи “, службите по земеделие, Национален осигурителен институт, даже държавното конно стопанство „ Кабиюк “. „ Политическата отговорност “ на „ Позитано “ 20 се е разпростряла и до други министерства.

София. Съветници в политически кабинети в разнообразни министерства – в защитата, спорта, образованието, енергетиката, превоза, образованието, опазването на здравето, правораздаването, културата, несъмнено в МТСП, земеделието, туризма и мн. други, са станали някогашната зам.-министърка Галина Тошева, някогашният народен представител и член на Националния съвет - Атанас Костадинов, някогашният народен представител Страхил Ангелов, членът на Народно събрание Александър Горчев, ексдепутатът Десислав Тасков, членът на Народно събрание Крум Дончев, членът на Народно събрание Кольо Милев, членът на Народно събрание Деян Дечев, членът на Народно събрание Камен Тодоров и други Места в министерствата са намерили и фрагменти на съдружни сътрудници.

Познатите ни някогашни депутати Таско Ерменков и Георги Стоилов пък са се озовали в русенската индустриална зона - „ Свободна зона Русе “ ЕАД, като Стоилов е изпълнителен шеф, а енергийният специалист на партията и член на ИБ и Народно събрание – в съвета на шефовете. Ексдепутатката Смиляна Нитова, към този момент е известно, е дясната ръка на Нинова в подопечния й мастодонт - Държавната консолидационна компания (ДКК). Богдан Кирилов и Иван Виделов, отново членове на Националния съвет, също са с позиции – единият началник на хасковската общинска работа по земеделие, другият – като началник на инспектората на министерство на туризма, а някогашният кмет на Ловеч и също член на Народно събрание Минчо Казанджиев е станал началник в " Напоителни системи " – в съвета на шефовете. Председателят на Българска социалистическа партия в столичния регион „ Изгрев “ Цветелин Софрониев пък е зам.-областен шеф на София област; членът на Народно събрание Михаил Ставрев - заместител изпълнителен шеф на Агенцията за обществено подкрепяне. Саврев е и ръководител на структурата на партията в „ Оборище “.

Списъкът е дълъг и е допустимо някои от лицата да са в това време със заменени позиции, само че няма по какъв начин да не направи усещане „ фиксацията “ в горския бранш. Става въпрос за десетки назначения в горските стопанства, като за тях министърът на Нинова Иван Иванов към този момент даде на няколко пъти обществени пояснения – след обвиняванията на Дунчев. Назначавали се били хора да носят политическата отговорност – след конкурс, или най-малко до провеждането на подобен.  

Така политическа отговорност, съгласно листата - от шефове, до лесничеи - носят нови назначения в горските стопанства в Тунджа, Тополовград, Казанлък, Омуртаг, Търговище, Михалково, Бяла, Котел, Нова Загора, Триград, Хвойна, Плевен, Никопол, Ракитово, Клисура, Асеновград, Ардино, Берковица, Елена, Мездра, Генерал Тошево, Кирково, Места, Добринище, Разлог, Гърмен, Петрич, Гоце Делчев, Елешница, Струмяни и други

Мирослав Маринов пък бе назначен за шеф на Югоизточно държавно дружество – кадър на ГЕРБ, „ воин “ в следствие на бТВ за горската дирекция в Сливен, която в предишното оглавява.

Десислав Десподов, ръководител на Общински съвет на БСП-Хитрино, пък оглави най-старото държавно дружество „ Кабиюк “ - само че още през юли предходната година. А компания в управителния съвет му вършат Иван Калоянов и Димитър Дончев, които медийни изявления свързват със структурите на Българска социалистическа партия в Шумен и Нови пазар.

Интересна рокада се появи и в службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) в Лондон, където от 1 май титуляр е Красимир Киряков, като тук любопитното е, че той заменя брачната половинка си дълготраен СТИВ Таня Койчева. Бившият към този момент основен секретар на министерството на Нинова и деятел на „ Позитано “ 20 - Йордан Татарски, описа за този проблем в едно от „ кървавите “ си писма до ръководствотона партията. Според него дясната ръка на лидерката на Българска социалистическа партия - шефът на кабинета й Калоян Методиев, кадрува по свое убеждение в комерсиалните представителства и казусът с някогашния зам.-министър на стопанската система Киряков е подобен.

Татарски загатва и „ две дами “, доближени на Методиев, освободени от президентсвото, само че в следствие назначени в МИИ. Според източници на Клуб Z – като основни специалисти, без конкурс – в дирекция Външноикономическо съдействие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР