Когато комбинацията от кокаин, сода бикарбонат и вода се нагрее

...
Когато комбинацията от кокаин, сода бикарбонат и вода се нагрее
Коментари Харесай

Тези два наркотика носят все повече смърт

Когато комбинацията от кокаин, сода бикарбонат и вода се нагрее до 96 градуса, сместа стартира да пука. От този тон идва и наименованието на субстанцията крек (от британски - “to crackle ”). “Крекът е кокаин, който може да се пуши и води до бързо замайване. А в случай че се употребява дни наред, постоянно води до психотични положения ”, изяснява Михаел Харбаум.От 20 години той работи в една работа, оказваща помощ на наркозависими в Дюселдорф.

Все по-голям проблем

Социалният възпитател е виждал какво ли не по улиците на града, само че споделя, че потреблението на крек се трансформира във все по-голям проблем в Германия. Според него обстановката в този момент има напълно друго измерение. Експертът споделя, че през 2017 година организацията му се сблъсквала с няколкостотин случая на приложимост на крек. През 2023 година обаче те са били 31 000. “Крекът е субстанция, което реализира доста мощен резултат за малко време, само че той и отслабва бързо. Затова потребността на подвластните от повторна приложимост е доста огромна.

През 2022 година 2000 души в Германия са умряли в следствие от наркозависимост. Това е най-високата стойност за последните 20 години. Хероинът и дългогодишната приложимост на наркотични вещества не престават да са най-големите убийци, само че случаите на отравяне от кокаин и крек също се усилват.  

“Крекът някъде от към 20 години е проблематична тематика във Франкфурт на Майн, Хамбург и Хановер. От 2016 година опиатът се популяризира и из други огромни градове като Берлин, а тъй като Европа и Германия са наводнени с кокаин с висока непорочност ”, споделя професор Даниел Даймел, който изследва зависимостите. “Пазарът на опиати се уголемява, тъй като производството на кокаин в Колумбия е доста увеличено ”, показва още специалистът пред Дойче Велее. 

Кокаинът към този момент не е опиат единствено на богатите

От Южна Америка кокаинът идва в Европа през Антверпен, Ротердам и Хамбург. Търсене в Германия има, а то предизвика и по-голямо произвеждане, изяснява професор Даймел. “Междувременно кокаинът се използва и от доста хора от междинната класа - той към този момент не е опиатът на богатите, артистите и работещите в медиите, каквото факсимиле битуваше през 80-те и 90-те години на предишния век. ”

Даймел споделя, че най-големият проблем във връзка с крека е неналичието на предварителна защита. “Има добре развити лечения за хероина като заместващото лекуване с метадон ”, споделя той. “При крекът обаче няма медикамент, който да е позволен и ефикасен против тази взаимозависимост. ”

Михаел Харбаум споделя, че екипът му в Дюселдорф е съумял да настани 11 наркозависими в обособени пространства с защита и обществен служащ. И че този модел на отбрана би трябвало да става все по-популярен, тъй като с изключение на крека, към Европа настъпват и други опиати, които са извънредно рискови – да вземем за пример синтетичните опиоиди като фентанила. 

Епидемията с опиоидите доближи Европа

Наркозависими даже смесват хероин с болкоуспокояващото фентанил, което се употребява и за упойка. В Съединени американски щати всяка година към 10 000 души умират от свръхдоза опиоиди. Изследване на немските организации за предварителна защита на СПИН сподели, че във Федералната република 3,6% от хероиновите проби съдържат фентанил.

“Предполагаме, че броят им ще се усили в допълнение ”, предвижда Даниел Даймел. “На пазара се оферират синтетични опиоиди, които се смесват с хероин. Проблемът е, че тези субстанции са доста по-силни и смъртоносната доза е по-малка. При фентанила са задоволителни два мг ”, изяснява специалистът по зависимости. 

Проблемът се разраства в цяла Европа. Миналата година в Дъблин са регистрирани 54 незабавни случая след консумация на синтетичния опиоид нитазен. В Бирмингам през лятото на 2023 година 30 души са умряли от използването на хероин, разбъркан със синтетични опиоиди. Затова специалистите упорстват за дейно противопоставяне - основаване на съвещания с бързи проби, предложение на заместители, както и потреблението на антидота налоксон.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР