Когато китайският лидер Мао Дзедун посети съветския диктатор Йосиф Сталин

...
Когато китайският лидер Мао Дзедун посети съветския диктатор Йосиф Сталин
Коментари Харесай

Политико: Путин - новият васал на Китай

Когато китайският водач Мао Дзедун посети руския деспот Йосиф Сталин през зимата на 1949 година, той изглеждаше като молещ за помощ младши съдружник. Сталин го държа да чака със седмици в заснежената му дача № 2, на 27 километра отвън Москва, където униженият и опак китайски водач мрънкаше за всичко - от качеството на рибата до неуместния си матрак, напомня американският вестник " Политико ", представен от

Когато двамата комунистически водачи въпреки всичко се срещнаха, Сталин си проправи път към доста преференциална договорка, която принуди Мао да купува съветски оръжия и тежки машини със заем, по който Пекин трябваше да заплати лихви.

Седем десетилетия по-късно динамичността на силите разкрива коренен поврат. Малко преди да нахлуе в Украйна, съветският президент Владимир Путин пътува до Пекин, където се откриваха Зимните олимпийски игри, с цел да разгласи другарството " без ограничавания " с сегашния китайски водач Си Дзинпин, само че няма подозрение коя е същинската суперсила в този дует в наши дни. Китайската стопанска система с оборот от 18 трилиона $ в този момент е 10 пъти по-мощна от съветската. Пекин ще държи съвсем всички положителни карти при определянето на изискванията на всевъзможни финансови избавителни линии от огромния брат.

Тъй като Русия е изправена пред внезапно свиваща се стопанска система под тежестта на глобите и идно петролно ембарго от Европа, Китай е очевидният евентуален покровител, към който Путин може да се обърне.

Си споделя враждебността на Путин към Запада и НАТО, само че това не значи, че той ще предлага безвъзмездна щедрост. Основната стратегическа грижа на Си е просперитетът и сигурността на Китай, а не спасяването на Русия. Пекин евентуално ще закупи най-малко малко нефт, отклонен от Европа, само че единствено със забележителна отстъпка от международните цени. Китай ще помогне на Русия единствено дотолкоз, доколкото не притегли наказания и не заплаши личната си дарба да продава артикули на богатите страни в Северна Америка и Европейски Съюз.

Публично демонстрирано партньорство

Публично Китай показва огромна политическа взаимност с Москва. Азиатският колос усили общата търговия с Русия, всъщност изостави Украйна, разшири финансовите транзакции без потребление на долари или евро и удвои бъдещото съдействие за създаване на военни технологии, до момента в който организира взаимни учения с Русия в Тихоокеанския район.

Сергей Лавров, съветският външен министър, призна, че бъдещето на страната му е с Китай, като сподели: " Сега, когато Западът зае " диктаторска позиция ", нашите стопански връзки с Китай ще порастват още по-бързо ".

Самият Си също наподобява мощен обожател на Путин в персонален проект. Юн Сун, шеф на китайската стратегия в Stimson Center, назовава това " комплекс на Русия ". (Откакто избухна войната, Си беседва по телефона единствено с Путин, само че не и с украинския си сътрудник Владимир Зеленски.)

Има обаче доста съществени граници за тези " безгранични " връзки. Засега най-малко Китай акцентира на западните страни, че не продава оръжия или самолетни елементи на Русия. Пекин не желае самичък да стане жертва на наказания, тъй че слага граници на връзките. Още по-тревожно за Путин е, че Китай също ще дефинира висока цена за поддръжка. Пекин, да вземем за пример, желае да ограничи извънредно доходоносните продажби на оръжие на Русия в Индия, най-големият зложелател на Китай в Хималаите.

" В противоположна посока от модела на Студената война, Русия ще бъде младши сътрудник на по-мощния Китай. Това ще нервира Путин ", сподели Матю Крьониг, заместник-директор на Центъра за тактика и сигурност " Скоукрофт " към Атлантическия съвет.

Тази роля на втора цигулка не е сюжет, който Путин би си показал, когато съветският президент реши да нахлуе в Украйна през февруари, тласкан от желанието да възвърне отминалата популярност на своята нация.

Но като цяло трябваше да го планува. Китай е страна, захласната от поправяне на историческите унижения и опазване на позицията си на световно водачество. Времето, когато Съветският съюз идеологически - и стопански - превъзхождаше комунистически Китай, от дълго време е отминало. Huawei Technologies построява съветските 5G мрежи, до момента в който Русия се нуждае от китайско съдействие за всичко - от елементи за самолети до валутни интервенции. Важно е също по този начин, че освен Съединени американски щати и Европа постановат наказания на Москва, само че и три други огромни азиатски стопански системи: Япония, Южна Корея и Сингапур.

Андрей Кортунов, общоприет шеф на подкрепяния от Кремъл Руски съвет по интернационалните въпроси, се съмнява, че съветският хайлайф има огромен вкус да служи като младши сътрудник на Китай. Но той вижда малко други възможности за Москва. " Откакто стартира спорът, Русия стартира да се нуждае от Китай повече от преди, тъй като Китай в доста връзки остава единствения състезател на фона на лимитирани стопански връзки сред Русия и Запада и на наложените наказания на Русия.

Груби калкулации

Може би най-голямото пресмятане за Китай е какъв брой надалеч може да стигне, с цел да помогне на Путин да преодолее идното ембарго на Европейски Съюз върху съветския нефт. Тази европейска възбрана ще пробие забележителна дупка в бюджета на Русия, в случай че не се намесят други огромни купувачи. Но при вземането на решение какъв брой ще купува, Пекин има голям лост върху Москва.

Русия и Саудитска Арабия към този момент са двата водещи снабдители на нефт за Китай. През май по море вносът на съветски недопечен нефт в Китай доближи връх от две години с 1,14 милиона барела дневно, спрямо 800 000 барела дневно през 2021 година, съгласно данни на Vortexa Analytics, споделени с " Политико ".

Голяма част от обяснението за това обаче е чиста прозорливост от китайците, а не демонстрация на политическа взаимност. Международните наказания значат, че търговците са внимателни при боравенето с съветския недопечен нефт, създавайки минимално пренасищане, което означва, че съветският нефт се търгува с $20 до $30 по-евтино от интернационалните референтни цени.

Като се има поради, че Китай внася повече от 10 милиона барела дневно, сигурно има място да се купуват повече, изключително когато стопанската система се рестартира и ограниченията за блокиране последователно биват отстранени в основни градове като Шанхай. Но съветските продажби за Европейски Съюз са били към 2,4 милиона барела дневно. Предвид опасенията за сигурността на Китай по отношение на свръхзависимостта от обособени снабдители, е малко евентуално Китай ненадейно да стартира да купува целия съветски нефт, който в този момент остава в остатък.

По сходен метод Китай държи картите, когато става въпрос за газ. Точно преди да нахлуе в Украйна, Путин подписа съглашение със Си Дзинпин, като се съгласи да усили износа на природен газ до 48 милиарда кубически метра годишно в бъдеще, от скромните 4,1 милиарда кубически метра през 2020 година Русия също възнамерява нов водопровод " Силата на Сибир 2 ", което би могло да докара до по-лесно пренасочване на съветския газ от Европа към Китай.

" Проблемът обаче е, че Китай държи всички карти в договарянията ", написа Никос Цафос, основен енергиен консултант на гръцкия министър председател, в отчет на мозъчния концерн през май. " И като при " Силата на Сибир 1 ", Китай ще направи твърда договорка. Това, което е незнайно в този миг, е дали Китай е подготвен да подписа договорка. Русия евентуално ще предложи доста атрактивни условия - в случай че не друго, заради своето обезсърчение. Но ще ги одобри ли Китай? Ще бъдат ли изкушени от цената или ще помислят няколко пъти за разширение на зависимостта си от Русия в този миг?

Мереното на оръжията

Нуждата на Русия от съдружник съответствува с повишаването на увереността на Китай. Колкото по-изолирана става Москва, толкоз повече може да й се наложи да помогне на Китай да развие своите геополитически упоритости.

В продължение на години китайските чиновници безшумно лобираха пред съветските си сътрудници да понижат продажбите на оръжие за Индия, поради от време на време кървавите гранични разногласия с Пекин.

Между 2017 и 2022 година Индия беше най-големият пазар за експорт на оръжие за Русия, следвана от Китай, съгласно статистиката на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира. Битките с индийски бойци, въоръжени с съветско оръжие, може да не са занимателни за Китай, само че сигурно са рентабилен бизнес за Русия.

Преди войната " Русия беше доста упорита и (щеше) да каже: " О, Китай, Вие не сте в състояние да ни диктувате избора на кого да продаваме оръжия. Но мисля, че Китай ще бъде в тази позиция евентуално пет години по-късно ", сподели Александър Габуев, специалист по връзките сред Русия и Китай от Фондацията на Карнеги за интернационален мир, влиятелен мозъчен концерн.

Индия от своя страна се пробва да резервира отворени връзки с Путин. Ню Делхи, сходно на Пекин, купува на ниска цена нефт, макар че също желае да поддържа мощни връзки със Съединени американски щати.

" Русия, отслабена от война и наказания, само че не безредна и нестабилна, дава отговор на дълготрайните ползи на Китай ", сподели Бобо Ло, някогашен заместник-ръководител на австралийската задача в Москва, който в този момент работи в Института " Лоуи ". " Изолацията на Русия в допълнение ще я тласне в позиция на младши сътрудник в връзките с Пекин, като в същото време ще усили икономическата и стратегическата й взаимозависимост от Китай.

Командна позиция

Днешният поврат на силите би изглеждал доста чудноват за тези, които пееха " Интернационала " в Москва през следвоенната епоха.

В последна сметка Съюз на съветските социалистически републики и Китайската националната република бяха в комплицирани връзки в продължение на десетилетия, макар хипотетичната си идеологическа непосредственост.

" През 50-те години на предишния век беше безусловно ясно, че фактът, че Китай беше младши сътрудник, беше доста провокиращ за неговите ръководители, защото в Пекин споделяха мнението, че Москва прекомерно постоянно се грижи прекалено много за връзките си със Запада за сметка на връзките си с Китай ", сподели Джоузеф Торигиан, създател на " Престиж, операция и насила ", нова книга за Сталин и Мао. " По времето на Сталин и Мао, Сталин беше преподавател, той беше титанът на комунистическото придвижване. Когато Сталин умря, Мао гледаше отвисоко на Хрушчов като на човек, който не схваща идеологията. Когато Дън Сяопин се срещна с Горбачов, Дън съгласно всички смяташе Горбачов за глупак.

Докато Си и Путин споделят по-добро персонално съгласие от своите прародители, те също имат доста разнообразни съображения за бъдещето на ролята на своите страни в света.

Пълният фокус на Си е върху обезпечаването на президентството за трети път, въоръжен с апел да направи Китай - пазар, надълбоко обвързван със Запада - по-проспериращ, в последна сметка изпреварвайки Съединени американски щати, с цел да стане стопанска система номер 1 в света. Евентуални наказания биха разрушили този проект.

Междувременно Путин е в по-сложна позиция. Той ще се радва да вземе каквото може от Китай като се има поради настоящото злополучие на страната му - даже в случай че това значи, че Русия се преглежда като младши сътрудник на Китай.

" Проблемът е, че той вижда спора в Украйна като в действителност централен в битката му да резервира режима си ", сподели Габуев. " У Путин същесвува мощно прочувствена тунелна визия за значимостта на войната в Украйна и завоя на Киев към американците, изключително откакто помощта на американските военни, даването на оръжие, шерването на чувствителни разследващи данни... оказва помощ да се убият доста съветски бойци. "

" Да бъдеш в джоба на Китай е по-малкият боязън, тъй като фокусът в действителност е върху битката със Съединени американски щати ", сподели той. " Ако Китай дава нужните запаси - и в това време не наподобява да се намесва във вътрешните работи на Русия - това е цената, която Путин би приел да заплати, с цел да продължи битката си със Съединени американски щати.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР