Когато казваме, че прокуратурата трябва да бъде внимателна, когато преследва

...
Когато казваме, че прокуратурата трябва да бъде внимателна, когато преследва
Коментари Харесай

Съдия Мирослава Тодорова: Силните на деня не винаги са в изпълнителната власт


" Когато споделяме, че прокуратурата би трябвало да бъде деликатна, когато преследва опозицията, би трябвало незабавно да отчитаме разликата, че всичко зависи от подтекста и има нюанси, които би трябвало да бъдат съобразени, с цел да бъде реализирано заслужено отнасяне. Например - има значение дали опозицията в никакъв случай не е била на власт, или е била 12 години в ръководството и продължава да държи локалната власт, дали има подозрения за паралелна власт. Това има значение, тъй като в последните години неведнъж възникваха подозрения, че прокуратурата се ориентира по мощните на деня, само че мощните на деня не постоянно значи изпълнителната власт ".   Това сподели в предаването " Политически НЕкоректно " арбитър Мирослава Тодорова.

Според нея казусът със задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова концентрира огромния проблем, състоящ се в това дали е допустимо прокуратурата да се държи по този начин институционално - не толкоз обществено, когато води следствието, и обществено, когато изяснява резултатите, че да сме сигурни, че следствието е фактически обективно, всестранно и цялостно.

" Трябва да бъде разяснено, че Министерство на вътрешните работи постоянно при необходимост може да стартира произвеждане.  Без да е чел делото, никой не може да изрази мнение, което да бъде надеждно и да внушава доверие. Винаги според от това, какво е събрано досега, може да се каже дали действието е било законосъобразно и дали принудата, която е упражнена, е била пропорционална ", сподели тя.      

Съдия Тодорова уточни, че обществото непрестанно се изправя пред казуса с конституционния модел на правосъдната власт, който " води до объркана еднаквост на прокуратурата ":

" Понякога прокуратурата упорства да бъде съд, т.е. да се употребява с независимостта на съда и да не прави толкоз оперативна работа. От друга страна - тя управлява досъдебното произвеждане и тя взема решение на кои лица да повдигне обвиняване, по тази причина би трябвало да бъде в близка връзка с Министерство на вътрешните работи и всекидневно в тази колаборация се стига до институционални конфликти или до взаимозависимост ", добави Тодорова.

Тя напомни, че в интервала, когато тя е била уволнена - по време на ръководството на Министерство на вътрешните работи от Цветан Цветанов - някогашният градски прокурор и член на Висш съдебен съвет Нестор Несторов е бил споделил, че прокуратурата се е трансформирала в районно полицейско ръководство, т.е. функционалността по управление на следствието е конфискувана и се реализира от вътрешния министър.

По думите на Мирослава Тодорова в никакъв случай не може да бъде правилно състояние, при което прокуратурата не може да управлява Министерство на вътрешните работи или да се оправдава с така наречен напън изпод и съобщи: Трябва да държим сметка, че изпълнителната власт - посредством Министерство на вътрешните работи и службите - би могла да има сериозен запас, който да се трансформира в репресивна мощ. От друга страна - всички механизми са планувани по този начин, че прокуратурата в никакъв случай да не може да изпуска ситуацията на надзор. Ако го изпусне, това значи, че има така наречен имплозия на институцията - вътрешна корупция или некомпетентни хора са на постове в институцията, тъй че да задават неприятен звук или умишлено се пречи на успеваемостта на следствието.

Веднъж отвори ли се една врата, процесът е необратим, с тези думи арбитър Тодорова разяснява почналата процедура за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев и добави: За първи път се повдига въпросът коя е използваната процедура за преустановяване на мандата на основния прокурор.... Друг е въпросът за безпристрастността и независимостта на Висш съдебен съвет да вземе решение без боязън за оцеляване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР