"Когато изпълняваме общи проекти, когато имаме общи цели и търсим

...
"Когато изпълняваме общи проекти, когато имаме общи цели и търсим
Коментари Харесай

Николова: Ще търсим възможност за увеличаване на средствата от ЕС

"Когато изпълняваме общи планове, когато имаме общи цели и търсим общ резултат, можем да вършим всичко дружно и да вървим напред. "

Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова, която дружно с министъра на локалното самоуправление на Македония Сухейл Фазлиу откриха спортно събитие в зала град Петрич, оповестява пресцентърът на Министерството.



С общата самодейност бе маркиран Денят на европейското съдействие под надпис “Общите граници ни вършат по-близки “.

Празникът се провежда по Програма Interreg – ИПП Програма за трансгранично съдействие България – Македония 2014-2020 година

„ Надявам се, че по програмата за трансгранично съдействие с Македония ще можем да осъществяваме още значително планове, с цел да можем да реализираме общия резултат децата да имат по-добро бъдеще. Можем със спорт да реализираме всичко, без граници “, означи зам.-министър Николова.



Министър Сухейл Фазлиу посочи в слово си, че трансграничното съдействие сред двата народа е от огромно значение и уточни, че то би трябвало да се задълбочи освен в подтекста на общите европейски планове.

В спортния празник се включиха тимове с възпитаници от Петрич и Струмица, които участваха в дуели по баскетбол, волейбол и футбол.



По-късно зам.-министър Николова, министър Сухейл Фазлиу, регионалният шеф на Благоевград Бисер Михайлов и кметът на Петрич Петър Бръчков инспектираха рехабилитацията на пътя ІІІ-1084 „ /ІІІ-108/ -Старчево - Кърналово - Първомай.

Третокласният път се е употребил като обходен маршрут при строителството на лот 4 от Автомагистрала „ Струма “ и бе в неприятно положение.

13 - километровата права се ремонтира главно, като се поставя нова 35-сантиметрова асфалтова настилка, уширява се, подменят механически уреди като мостове, водостоци, отводнителни канавки, бордюри и други Ремонтните действия са на стойност почти 7 милиона лв., обезпечени от държавния бюджет.

Пътят обслужва няколко огромни села в община Петрич с население към 10 000 души и значимо направление към Граничен пункт „ Златарево “.

Шосето е и съществена връзка с най-голямата зеленчукова борса в област Благоевград, която осъществя продукцията на локални производители и се посещава и от гърци, македонци и сърби.

Извършва циментова стабилизация на леглото на пътя по нова технология, която подсигурява по - дълъг живот на асфалта.



При нея няма боклуци, а остарелият асфалт се рециклира и се влага още веднъж в градежа.

„ Подобряването на пътната инфраструктура в страната е главен фокус на българското държавно управление. Правим всичко допустимо за доближаване на районите и възстановяване на връзката, в това число и със прилежащите ни страни като Македония “, съобщи зам.-министър Николова и добави, че обезпечаването на запас за възстановяване на пътищата е главен акцент като политика и тактика за по-добра съгласуваност.

Кметът на Петрич благодари на Министерството на районното развиване и благоустройството и Агенция „ Пътна инфраструктура “ за обезпечените средства за ремонт на пътя и акцентира, че той е от извънредно значение за опазване на младежите в селата и за обезпечаване на тяхната претовареност.

При огромен интерес в Петрич се организира и публично разискване на програмата за идното Председателство на Съвета на Европейския съюз и целите в ресора на Министерство на регионалното развитие.

Участие в събитието взеха представители на локалната администрация, работодателски, браншови и неправителствени организации, академична общественост, медии и други.

Сред формалните посетители бяха регионалният шеф на Благоевград Бисер Михайлов, кметът на Петрич Димитър Бръчков, кметът на община Сандански Кирил Котев, посланикът на Република Македония Марян Гьорчев, регионалният шеф на Кюстендил Виктор Янев и други.

Евроинтеграцията на Западните Балкани е измежду главните акценти на председателството на Съвета на Европейски Съюз, уточни зам.-министър Николова.

Тя означи, че Министерство на регионалното развитие извършва политиката за доближаване със западните ни съседи посредством стратегиите за европейско териториално съдействие.

„ Изключително значимо е в хода на дебата за годишната финансова рамка, която най-вероятно за първи път ще бъде показана по време на председателството на България, да търсим опциите за повишение на ресурса и размера на средствата по линия на европейското териториално съдействие “, сподели Деница Николова. Заместник-министърът изрази убеденост, че всички средства, които се отделят от Европейски Съюз за гранично и териториално съдействие, имат директен резултат върху развиването на Западните Балкани.

„ Програмите за трансгранично съдействие с Македония и Сърбия и плановете, които осъществяваме, демонстрират, че без значение дали страните са член на Европейски Съюз или не, можем да изпълняваме дружно планове с добавена стойност за целия Европейски Съюз “, означи Николова.

В хода на председателството Министерство на регионалното развитие ще има основна роля при дебатите за градското развиване и териториалното доближаване.

„ Ние отговаряме за политиките за развиване на районите в страната, за това е значимо да подкрепим вложенията в дребните и междинни градове в политиката на Европейски Съюз след 2020 година Това е значимо, с цел да понижим обезлюдяването, да осъществяваме капацитета за икономическо развиване и напредък “, сподели още Николова.

Ключов приоритет ще бъде и следенето на основаните партньорства сред градовете в региона на климата и околната среда, градската подвижност, новаторските публични поръчки и други.

„ Европейската взаимност демонстрира, че България може да се развива, намалявайки разликите сред районите и с главен резултат – икономическо развиване на страната “, сподели още Деница Николова.

Тя акцентира, че главният приоритет на страната ни е да продължи уравновесено развиване на градовете и обитаемоте места в периферията, с цел да се понижат миграционните процеси, които водят до стопански несъответствия и обезлюдяване на районите.

Това ще насърчи и постигането на доближаване и реализиране на уравновесеното развиване на районите в Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР