Когато Исландия спря сезона за търговски китолов през лятото на

...
Когато Исландия спря сезона за търговски китолов през лятото на
Коментари Харесай

Исландия възобнови търговския китолов, варварството продължава

Когато Исландия спря сезона за търговски китолов през лятото на 2023 година, мнозина бяха оптимисти, че това може да е последният гвоздей в ковчега за отмиращата китоловна промишленост. Тези очаквания обаче бяха попарени. Правителството на Исландия тихомълком разгласи, че ще анулира лятното прекъсване на китолова, което на процедура разрешава ловът да се възобнови според нов набор от разпореждания.
Спирането беше оповестено за първи път през юни 2023 година от Свандис Сваварсдотир, министър на храните, земеделието и рибарството на Исландия. Мораториумът беше натрапен след отчет, оповестен от Исландската хранителна и ветеринарна работа през май 2023 година Според него китовете постоянно са подлагани на дълга и мъчителна гибел от ръцете на исландски моряци.
Китоловният сезон беше спрян до 1 септември. Исландското държавно управление даде обещание да преразгледа обстановката и да реши още веднъж до каква степен обичайният за страната бизнес е в сходство с техните закони за хуманно отношение към животните. Вече е ясно мнението им: китоловът може да се възобнови, само че са въведени редица нови разпореждания, които би трябвало да създадат тази дивашка процедура да наподобява по-хуманна. 
Според новите разпореждания, китовете могат да бъдат ловувани край Исландия единствено на разстояние 25 метра от лодката, с цел да не може животното да получи мъчителни пострадвания. Освен това на ловците не е разрешено да убиват китове, в случай че след тях плува дребното им.

„ Институтът за хуманно отношение към животните (AWI) е отчаян от решението на исландското държавно управление да позволи възобновяването на комерсиалния лов на китове “, съобщи Кейт О'Конъл, старши политически съветник за програмата за морски живот на AWI, в изказване, изпратено до IFLScience.
„ Това решение сигурно ще осъди доста китове на жестока, ненужна гибел. Новият правилник най-малко ще забрани потреблението на електричество като способ за ликвидиране, защото това не е потвърдено като ефикасен способ за евтаназия “, добави О'Конъл. 
Люк Макмилън, деятел против китолова в Whale and Dolphin Conservation, счита, че „ тези нови ограничения са безсмислени и неуместни. Обучението, образованието и по-доброто съоръжение или способи за ликвидиране – ограниченията, които са въвели – в никакъв случай няма да създадат китолова допустим – няма човечен метод да се убиват китове в морето и те отново ще страдат. “
Исландия има единствено една останала китоловна компания, Hvalur, която ловува с комерсиална цел финвали (Balaenoptera physalus) – един от най-големите скотски типове на земята. Според Червения лист на IUCN гигантският тип се смята за уязвим на изгубване. Правителството би трябвало да издаде лиценз на Hvalur за лов на китове през 2024 година О'Конъл се надява разрешението да не бъде обещано. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР